ŽIVOT

Izmjene zakona u e-savjetovanju: Roditeljski dopust od 1. travnja 5.654 kune

Mijenja se i razdoblje trajanja prethodnog osiguranja (staž) zaposlenog ili samozaposlenog roditelja kao uvjeta za ostvarivanje tog prava

Objavljeno 06.11.2019
Ivona Amidžić

U javno savjetovanje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uputilo je Izmjene zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama kojima bi se povećao maksimalan iznos plaće za vrijeme roditeljskog dopusta (nakon šest mjeseci djetetova života) koji bi iznosio 5.654 kune.

Predlaže se, naime, od 1. travnja iduće godine povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta (od 6. mjeseca djetetova života) za zaposlene i samozaposlene roditelje, sa 120 posto proračunske osnovice mjesečno (dosadašnjeg limita od 3.991,20 kuna) na 170 posto proračunske osnovice – odnosno 5.654,20 kuna.

Taj bi se iznos dobivao šest mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj, odnosno još dodatna dva mjeseca (ukupno osam) ako to pravo koriste oba roditelja.

Naknada za rodiljni dopust (prvih šest mjeseci djetetova života) i dalje bi se isplaćivala u iznosu plaće majke ili oca, odnosno ostaje nelimitirana.

Promjene u sustavu rodiljnih i roditeljskih dopusta uvode se kako bi se dodatno potaknulo korištenje dopusta roditelja, uvažavajući obiteljsku situaciju, radi osiguranja stabilnosti majki na tržištu rada kao i potrebe jačeg uključivanja očeva na sudjelovanje u ranom odgoju djece. Korištenjem prava prema potrebama, roditeljima bi se olakšalo usklađivanje profesionalnog i privatnog života, stoji u obrazloženju predloženih izmjena upućenih u javnu raspravu koja traje 30 dana.

Mijenja se i razdoblje trajanja prethodnog osiguranja (staž) zaposlenog ili samozaposlenog roditelja kao uvjeta za ostvarivanje toga prava, odnosno ono se smanjuje kako bi bilo povoljnije za korisnike prava. Tako se umjesto 12 mjeseci neprekidno predlaže 9 mjeseci staža, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine predlaže se 12 mjeseci.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje procjenjuje da će za primjenu Zakona od 1. travnja 2020. godine trebati dodatnih 160,65 milijuna kuna u 2020. godini, odnosno dodatnih 214,19 milijuna kuna u 2021. te isto toliko u 2022. godini.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Drastično veće kazne za prometne prekršaje, privremeno oduzimanje vozila za osam najtežih prekršaja, dvogodišnje pauziranje i ponovno polaganje vozačkog ispita pogodit će najviše one koji “divljaju na cestama”

Detalji završne verzije novog strogog zakona o vozačima

Drastično veće kazne za prometne prekršaje, privremeno oduzimanje vozila za osam najtežih prekršaja, dvogodišnje pauziranje i ponovno polaganje vozačkog ispita Više…

Dobre vijesti za sve studente - bilo vanredne, bilo izvanredne! Raditi preko 'studentskog' od danas mogu i redovni i vanredni, a izmijenjena je i satnica...

Danas je taj dan: Zakon o obavljanju studentskih poslova napokon stupa na snagu!

Zakon se dugo čekao, o njemu se dugo pisalo i raspravljalo… Napokon, došao je i taj dan! Zakon je na Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Hrvatskoj se godišnje baci približno 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, dok su istovremeno police socijalnih samoposluga poluprazne ili prazne.

Radionica “Srdačno, hrana”

Pronađena je prisutnost tvari koja zagađuje okoliš, izaziva tumore u testiranju na laboratorijskim životinjama, a smatra se da je kancerogena i za ljude

Peptoran i Gastrobel se povlače iz prodaje zbog nedozvoljenih sastojaka

Svi će vrlo brzo ponovno moći posjetiti svoje omiljeno ledeno odredište...

Klizalište na Sokolu uskoro otvara svoja vrata klizačima!