ŽIVOT

Izrael zahvalio Hrvatskoj na pomoći u gašenju požara

Suočena s nekoliko stotina požara, Država Izrael zatražila je međunarodnu pomoć

Objavljeno 27.05.2019
Tamara Lemajić

Canadair CL 415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u subotu, 25. svibnja 2019. godine angažiran je na gašenju požara na požarištima u središnjem području Izraela, piše GlasDalmacije.hr.

Temeljem zahtjeva Države Izrael i sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske Canadair CL 415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućen je na zadaću pružanja humanitarne pomoći na požarišta u Državu Izrael.

Po dolasku u Izrael, pripadnike Protupožarne eskadrile dočekali su predstavnici Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i izraelske policije, te pukovnik Davor Turković. Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor

Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor, zahvalio je Republici Hrvatskoj u ime izraelskog naroda na angažmanu snaga i velikoj potpori u pruženoj pomoći kod gašenja požara. Naglasio je da je Hrvatska i njezino vodstvo ponovno potvrdilo da smo dobri prijatelji kao i da Izrael može uvijek računati na nas.

Naime, u valu vrućine koji je u zadnja tri dana zahvatio Izrael (temperature su bile i do 47 stupnjeva) izbilo je nekoliko stotina požara. U mjestu Mevo Modiin izgorjelo je 40 od 50 kuća, a vatra je prijetila i da proguta kibutz Harel. Pored toga, požari su pustošili šume i usjeve. Dio požara je podmetnut, dio je nastao kao posljedica preleta zapaljivih balona iz Gaze a dio je slučajan. Na gašenju požara bilo je angažirano 14 izraelskih protupožarnih aviona Airtractor i tri izraelska helikoptera.

Suočena s ovakvom situacijom, Država Izrael zatražila je međunarodnu pomoć te su u pomoć izraelskim snagama upućena dva Canadaira iz Italije, dva Canadaira iz Grčke, dva Airtractora iz Cipra, helikopteri iz Egipta i jedan Canadair iz Hrvatske.

Tijekom jutra, u subotu, 25. svibnja, ugašen je požar u Ramat Sirinu, koji je zahvatio i područje Jordana uz granicu s Izraelom

Također, međunarodne snage su tijekom dana patrolirale Izraelom i nadgledale zgarišta te pratila nastanak novih požara. To je omogućilo izraelskim vlastima da servisiraju protupožarne zrakoplove nakon dva vrlo teška dana provedena u borbi s požarima te da odmore svoje pilote.

Angažman hrvatskih snaga pokazuje solidarnost, a na  ovaj način također se stječu iskustva letenja u međunarodnom okruženju i provjeravaju nacionalne i međunarodne procedure. To je važno i za održavanje spremnosti za angažman u projektu RescEU i u slučaju da Republika Hrvatskoj zatreba pomoć u gašenju požara iz zraka.

(MORH)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije PU osječko – baranjske jučer su u Novoj Ljeskovici obitelji uručili pomoć u vidu odjeće, obuće, školskog pribora, hrane, igračaka...

Policijski službenici pomogli obitelji kojoj je izgorjela kuća u Novoj Ljeskovici

U požaru koji je izbio u noći sa 6. na 7. siječnja u Novoj Ljeskovici na području Požeštine u potpunosti Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovaj je prosvjed dio globalnog štrajka te je, po sadašnji informacijama, planirano 3.167 prosvjeda u preko 100 zemalja

U petak najavljeni prosvjedi u Osijeku

Ponovno aktivne jutarnje akcije po cijeni od 10 kn

Završio remont na Gradskim bazenima

"Ako imate simptome koji odgovaraju karcinomu debelog crijeva i rektuma trebate otići na pregled bez obzira na to koliko vam je godina"

Rak debelog crijeva sve češći kod mlađih osoba