GOSPODARSTVO

Jačanje suradnje s Južnokorejskim gradom Asanom

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Borisa Piližote, Grad Asan ima samo 5 gradova prijatelja, što znači da gradove pomno biraju, a preko hrvatskog veleposlanstva uspostavljen je kontakt

  Objavljeno 26.11.2019
  Petar Tauković

  Južnokorejski grad Asan izrazio je želju za jačanjem institucionalne suradnje s jednim hrvatskim gradom, a preko veleposlanika Republike Hrvatske u Južnoj Koreji Damira Kušena – ostvaren je kontakt s Gradom Osijekom. Zamjenici gradonačelnika Boris Piližota i Žana Gamoš održali su radni sastanak s izaslanstvom Grada Asana koje je predvodio Kim Sun-tae, ambasador međunarodnih odnosa.

  Prema riječima zamjenika gradonačelnika Borisa Piližote, Grad Asan ima samo 5 gradova prijatelja, što znači da gradove pomno biraju, a preko hrvatskog veleposlanstva uspostavljen je kontakt.
  Njihova je želja imati prvenstveno institucionalnu suradnju, ali također i kulturnu, gospodarsku, sveučilišnu. Dogovorili smo i konkretne korake, no pričekat ćemo još naredna 3 dana koliko će njihovo izaslanstvo boraviti u Osijeku. Predstavit ćemo im ono što Osijek može ponuditi – od uspješnih tvrtki koje su zanimljive za poslovnu suradnju do kulturne i povijesne baštine te okolice poput Kopačkog rita, s obzirom da postoji veliko zanimanje za kontinentalni turizam. Svake godine gotovo pola milijuna Južnokoreanaca posjeti Hrvatsku, a zainteresirani su prvenstveno za kontinentalni turizam, što vidimo kao potencijal grada Osijeka te Slavonije i Baranje – naglasio je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota dodajući da su predstavnici Grada Asana iskazali i zanimanje za mogućnost razmjene studenata zbog čega je organiziran i posjet FERIT-u.

  Asan

  Asan je grad koji je smješten južno od Seula i do kojeg se putuje 30 minuta super-brzim vlakom, a sa Seulom je povezan i jednom linijom podzemne željeznice. Asan ima oko 320 tisuća stanovnika, sjedište je 4 korejska sveučilišta i 14 industrijskih zona te ima jake industrijske centre poput Samsung Electronicsa, Hyundaia, LG-a i drugih. Povezan je i s obližnjom lukom Pyeongtaek odakle ide većina korejskog izvoza prema istočnom dijelu Kine. Uz snažnu high-tech industrijsku bazu, Asan je i jako turističko središte s iznimno očuvanom povijesno-kulturnom baštinom, nizom korejskih tradicionalnih „kvartova-sela“, ali je poznat i po termalnim izvorima i zdravstvenom turizmu.

  Gost iz Asana Kim Sun-tae naglasio je kako postoji interes o mogućnostima suradnje na području znanosti, kulture, gospodarstva i drugim područjima te kako će tijekom narednih nekoliko dana donijeti krajnje zaključke.

  Htio bih prenijeti svoje prve utiske, a to je da je grad Osijek izuzetno čist i miran grad. – kazao je Kim Sun-tae.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  To je najsporije u posljednjih šest godina, što je posljedica negativnog utjecaja koronakrize

  Hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 0,4% u odnosu na lanjsko razdoblje

  "Ovo je važan korak u procesu donošenja odluke - Treba učiniti sve da dođemo do dogovora prije ljetne stanke"

  Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavio fizički samit čelnika EU

  Hrvatska je kao tema pretraživanja prestigla čak i Španjolsku, Italiju i Grčku

  Nijemci u zadnja 3 mjeseca najviše pretražuju Hrvatske destinacije za odmor