ŽIVOT

Javna reakcija organizacija civilnog društva povodom ubojstva mlade osječke studentice od strane policijskog službenika

"Vrlo smo potreseni i uznemireni činjenicom da je naša sugrađanka ubijena iz službenog pištolja kojim je rukovao i koji je zadužio policijski službenik i javnost treba znati na koji će način policija smanjiti rizike i zlouporabu oružja u obavljanju službene dužnosti"

Objavljeno 27.09.2023
Darija Kovačić

Mi niže potpisani predstavnici organizacija civilnog društva, ovim putem želimo javno reagirati i izraziti tugu i zabrinutost koju osjećamo nakon ubojstva mlade osječke studentice brutalno ubijene od strane policijskog službenika. 

Prije svega izražavamo duboko suosjećanje sa Mihaelinom obitelji i njihovim gubitkom.

Ovo ubojstvo i sve što je nakon toga uslijedilo otvorilo je puno neodgovorenih pitanja i uvelo nas u spiralu nepovjerenja i nesigurnosti u temelje zaštite i podrške u zajednici.

Vrlo smo potreseni i uznemireni činjenicom da je naša sugrađanka ubijena iz službenog pištolja kojim je rukovao i koji je zadužio policijski službenik i javnost treba znati na koji će način policija smanjiti rizike i zlouporabu oružja u obavljanju službene dužnosti. 

Apeliramo na  nadležne  institucije da hitno provedu sve potrebne radnje i transparentno izvijeste javnost o utvrđenim činjenicama, o odgovornosti u sustavu za pogrešnu kvalifikaciju težine zločina kao i za moguće propuste u procjeni sposobnosti za obavljanje policijske službe. 

U konkretnom slučaju ukazujemo na propuste koji su učinjeni prilikom iznošenja činjenica u javnost o samom događaju vezano uz iznošenje blaže kvalifikacije ovog strašnog djela, što najoštrije osuđujemo. Posebno što je navedeno upućeno od strane Policije koja sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji  pruža  zaštitu i potporu žrtvi, učinkovito otkriva počinitelja, prikuplja dokaze i procesuira počinitelja. Važnu ulogu u komunikaciji ovog slučaja imaju i mediji na koje apeliramo da izvještavaju objektivno, oprezno i solidarno sa žrtvom i njezinim najbližim okruženjem. 

Borba protiv nasilja nad ženama važna je i na lokalnoj razni. Pozivamo Grad Osijek da otvori proces suočavanja s ovim problemom na lokalnoj razini i  kreiranja lokalne politike za rodnu ravnopravnost i borbu protiv nasilja nad ženama te stojimo na raspolaganju za suradnju u tom procesu. Grad Osijek ima odgovornost osigurati sigurno okruženje za sve svoje građanke i građane, te aktivno sudjelovati u stvaranju rodno ravnopravne zajednice. Izazovi nasilja nad ženama ne smiju se zanemarivati i moraju se rješavati na svim razinama društva. Lokalna politika za rodnu ravnopravnost može pružiti konkretne smjernice i mjere kako bi se smanjilo nasilje nad ženama, podržalo žrtve te senzibiliziralo građane i građanke o ovom važnom pitanju.

Prema priopćenju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i ove godine nastavlja se eskalacija ubojstava žena od strane bliskih osoba. Prema statističkim podacima koje Pravobraniteljica vodi u okviru Promatračkog tijela za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka, analizu i izvještavanje o slučajevima ubojstava žena – „Femicide Watch“, ovo je 8 slučaj femicida.

Suočeni s alarmantnim porastom nasilja nad ženama opravdano se pitamo poduzima li država dovoljno da nas zaštiti i da adresira nasilje nad ženama. 

Pitamo se da li se na ovaj način šalje jasna poruka žrtvama nasilja da prijavljuju nasilje ili ih se zapravo odvraća od toga? Mišljenja smo da se radi o potonjem i da je nužno pružiti žurnu pomoć žrtvama počinjenog nasilja i ohrabriti ih za prijavljivanje nasilja i to prije nego ono eskalira i pređe u sferu kaznenog zakonodavstva. Žrtve nasilja za pomoć se mogu obratiti na telefonsku liniju Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na besplatne broj telefona 116 006 kao i na kontakte organizacija civilnog društva koje se na području pojedine policijske uprave bave podrškom i zaštitom žrtava, te pružanjem primarne pravne pomoći, nadležnoj policijskoj upravi, zavodu za socijalnu skrb.

Borba protiv nasilja zahtjeva kontinuiran rad na sustavnoj prevenciji nasilja i edukaciji I senzibilizaciji službenika/ca nadležnih državnih tijela i organizacija na svim razinama.

Pozivamo sve sugrađanke i sugrađane na podršku  borbi protiv nasilja nad ženama na lokalnoj razini.

Potpisnice: 

Centar za mir nenasilje i ljudska prava

Slagalica – Zaklada za razvoj lokalne zajednice 

Nansen dijalog centar Osijek 

DKolektiv – organizacija za društveni razvoj 

PLANTaža 

PRONI Centar za socijalno podučavanje 

Udruga Generator 

Udruga Malo Drama, Malo Art 

Mladforma – neformalna inicijativa mladih 

Udruga žena oboljelih od karcinoma jajnika “JA KA” Osijek

Udruga Pobjede 

Ženska udruga Izvor 

Mirovna grupa Oaza 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela

Policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir u suradnji s djelatnicima Službe čuvara prirode Javne ustanove parka prirode Kopački rit, Više…

Studenac će i ove godine nastaviti podržavati udruge koje donose pozitivne promjene i dobrobit u svojoj zajednici, a ukupno će u 2024. donirati 80 000 eura

Studenac otvorio sedmi krug prijava za dodjelu 20 000 eura neprofitnim organizacijama i udrugama iz Slavonije

Hrvatski lanac susjedskih dućana Studenac otvorio je sedmi krug prijava za donacije u sklopu svog društveno-odgovornog programa „Korak bliže zajednici“ Više…

PU Osječko - baranjska je objavila nove statističke pokazatelje - informacije o količini kaznenih djela, prekršaja i njihovog postotka razriješenosti...

Statistički pokazatelji Policijske uprave osječko-baranjske za 2023. godinu

KAZNENA DJELA Tijekom 2023. godine Policijska uprava osječko – baranjska je evidentirala ukupno 4.735 kaznenih djela, što je za 5,4 Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

gOSba je rezultat želje za osvježenjem lokalne/nacionalne gastro event konstelacije. Atmosfera gOSbe je opuštajuća, a glazba lagano gibajuća.

gOSba – novi format na gastro-wine-art event sceni

Unutarnja i vanjska obnova kuće dobro napreduje i radovi su u tijeku i to zahvaljujući donacijama dobrih ljudi

Akcija za obitelj Matijević iz Škabrnje dobro napreduje

Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela