ŽIVOT

Javno predavanje Zelene akcije u Osijeku: Štetnost bušenja plina i nafte u doba klimatske krize

Znanstvena zajednica nam jasno poručuje da ako želimo izbjeći katastrofalne klimatske promjene, to moramo napraviti u ovom desetljeću!

Objavljeno 09.02.2022
Ivona Amidžić

Osim što se hvali neambicioznim klimatskim politikama, Vlada Republike Hrvatske je od 2015. godine provela tri javna nadmetanja za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na kopnu.

Nakon drugog javnog nadmetanja 2019. godine, INA je dobila koncesije za dva istraživačka polja od kojih se jedno (Drava-03), površine 2545 km2, proteže na području Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije.

Seizmičko snimanje podzemlja, najveće ikada u Hrvatskoj, odvijalo se i tijekom pandemije Covida-19. Istovremeno, znanstvena zajednica nam jasno poručuje da ako želimo izbjeći katastrofalne klimatske promjene, to moramo napraviti u ovom desetljeću na način da prestanemo koristiti fosilna goriva.

Koji su uzročnici i posljedice klimatskih promjena? Što kaže znanost o klimatskim promjenama? Jesu li globalne i nacionalne politike za ublažavanje klimatske krize dovoljno ambiciozne? Zašto plin nije rješenje, nego problem za produbljenje klimatske krize? Koje su dugotrajne štetne posljedice eksploatacije plina i nafte na klimu i okoliš? Što je potrebno napraviti kako bi se izbjegle nepovratne posljedice? Odgovore na ova pitanja saznajte na predavanju „Štetnost bušenja plina i nafte u doba klimatske krize“. Predavanje će se održati u organizaciji Udruge Zeleni Osijek, Zelene pravne klinike i Zelene akcije, članice najveće svjetske ekološke mreže Friends of the Earth, na Pravnom fakultetu u Osijeku u petak, 11. veljače 2022. godine od 12 sati.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem prijavnog obrasca do četvrtka, 10. veljače do 15 sati jer je broj sudionika ograničen. Sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, za sudjelovanje na javnom predavanju potrebno je predočiti važeću EU COVID potvrdu.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Petaši su nedavno iz Povijesti učili o starim civilizacijama te im je ovo predavanje bilo jako zanimljivo. Naš je gost tako pred prepunom učionicom, učenicima koji su ga pozorno slušali, pričao o razvoju grobnica u vrijeme drevnih Egipćana, piramidama, faraonima Ramzesu Drugom i Tutankamonu, o posljednjem sudu i mumificiranju te o faraonki Hatšepsut.

Turistički vodič i egiptolog iz Kaira učenicima petih razreda održao dvosatno predavanje i radionicu o starom Egiptu

Osnovnu školu Jagode Truhelke u Osijeku posjetio je 24. siječnja turistički vodič i egiptolog iz Kaira, Mohamed Hatem koji je Više…

Tijekom predavanja i edukacije s učenicima se razgovaralo o opasnostima i problemima koji se mogu dogoditi ukoliko se ne pridržavamo pravila i neoprezno koristimo današnja sredstva komunikacije, odnosno društvene mreže.

Preventivne aktivnosti policije vezane uz sigurnost na Internetu

U osnovnim i srednjim školama na području Policijske uprave osječko-baranjske tijekom mjeseca studenog provedene su preventivne aktivnosti „Sigurnost i zaštita Više…

Organizira se i predavanje o brizi, njezi i dobrobiti pasa pod nazivom "Uzeli smo štene - što sada?". Pozvani su svi vlasnici kućnih ljubimaca na ovo predavanje

Veterinarski dani 2023. u Osijeku

Povodom održavanja ‘VETERINARSKIH DANA 2023.’ u Osijeku od 26. do 29.10., Hrvatska veterinarska komora i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Iz Udruge kažu da će biti još šareniji, veseliji nego travanjski, a da ćete moći pronaći odlične stvari za sebe ili sebi drage osobe - odjeću, obuću, knjige, ploče, nakit...

Posh store – svibanjsko izdanje!

Cipelcugom po osječkim storytelling turama. Ima ih ukupno četiri u šest izvedbi. Na ovaj način se promovira kultura grada Osijeka ali i šetanje po našem lijepom gradu

Cipelcugom po Osijeku u svibnju

Grah su kuhali članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, koji su od ranih jutarnjih sati krenuli s pripremom dvanaest kotlova u kojima se kuhalo stotinjak kilograma graha.

[FOTO] Građanima Osijeka besplatno podijeljeno više od 2500 porcija graha, gužvara i pića