POLITIKA

Je li HZJZ OBŽ spreman za masovno cijepljenje protiv COVID – 19?

Piližota: "Trebamo li prihvatiti da su osječki, slavonski i baranjski životi manje vrijedni od života građana drugih dijelova Hrvatske?"

  Objavljeno 28.03.2021
  Darija Kovačić

  Situacija u kojoj su se našle pojedine države članice Europske unije zbog nedostatka/neravnopravne raspodjele cjepiva odrazila se i na Hrvatsku.

  Osim ponovnog rasta broja zaraženih građana, gdje su Osječko-baranjska županija i Grad Osijek u relativno dobroj situaciji zahvaljujući odgovornom ponašanju najvećeg broja stanovnika, suočeni smo s prilično kaotičnom situacijom vezanom uz distribuciju cjepiva, razliku između propisanih listi prioriteta i realno cijepljenih, tihom pobunom dijela liječnika obiteljske medicine koji su i prije pandemije bili prilično opterećeni mnogim poslovima koji u suštini ne pripadaju strogo medicinskoj struci i sl.

  “S obzirom na navedene probleme, postavljam dva ključna pitanja; prvo, je li HZJZ Osječko-baranjske županije spreman za organiziranje masovnog cijepljenja u slučaju da veća količina cjepiva bude distribuirana u ovom dijelu države odnosno jesu li logistički, prostorno i stručno kapacitirani za brzo procjepljivanje građanki i građana? Drugo, potaknut pretpostavkama koje su se ovih dana pojavile u medijima, a u kojima se govori kako će najveći broj doza cjepiva u odnosu na broj stanovnika biti distribuiran u Zagrebu i u nekim primorskim gradovima pitam se moramo li i u ovom segmentu biti zakinuti?”, pita se Boris Piližota i nastavlja:

  “Ovo pitanje naši sugrađani postavljaju meni znajući da sam ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka i zamjenik gradonačelnika. Ako su pretpostavke iz medija točne, trebamo li prihvatiti da su osječki, slavonski i baranjski životi manje vrijedni od života građana drugih dijelova Hrvatske? Svjesni smo važnosti turističke sezone, ali smatram da se gospodarstvo ne može i ne smije staviti ispred ljudskih života! Je li i u ovom slučaju riječ o tzv. vertikali iz smjera državne vlasti na koju se neki političari vrlo nespretno i prijeteće pozivaju ili smo opet ostali u neravnopravnom i ponižavajućem položaju u odnosu na druge dijelove naše države prema “dobrom”starom običaju HDZ-ovih vlada?

  Osobno znam da će Grad Osijek i Stožer civilne zaštite grada Osijeka biti će na raspolaganju svim sustavima zaduženima za operativno djelovanje u borbi protiv koronavirusa kao što su, uostalom, i bili tijekom cijelog trajanja pandemije. I ovim putem pozivam sve dionike navedenih procesa da ozbiljno shvate svoj dio odgovornosti, na vrijeme i kvalitetno pripreme sve što je potrebno za brzo, sigurno i efikasno cijepljenje stanovništva i da ni u kojem slučaju ne pomisle na to da stanovnike Osijeka i istočne Hrvatske žrtvuju kalkulantskim i opasnim idejama o neravnomjernoj raspodjeli cjepiva” zaključio je Piližota.

  Foto: ilustracija

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Strože epidemiološke mjere uvode se i u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zagrebačkoj županiji

  Od ponedjeljka strože mjere u Osječko-baranjskoj županiji

  Zbog velikog broja novooboljelih, pooštrene su epidemiološke mjere u četiri županije, a u Primorsko-goranskoj županiji od ponedjeljka, 12. travnja, uvodi se potpuno Više…

  "U ovom tjednu će doći nešto manje od 100.000 doza cjepiva, a do kraja travnja oko 490.000 doza"

  Sutra o cijepljenju turističkih djelatnika i drugih prioritetnih skupina

  Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak nakon video sastanka premijera Andreija Plenkovića s predstavnicima županija da se razgovaralo Više…

  Sudionici konferencije u srijedu su naglasili potrebu da EU jača svoju pripremljenost za buduće pandemije

  Konferencija o strategiji cijepljenja: Europa bi do ljeta mogla izaći iz pandemije

  Europska unija bi iz pandemije koronavirusa mogla izaći do ljeta, rekli su u srijedu sudionici videokonferencije o strategiji EU-a a cijepljenje protiv Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Lista kandidata NLDT za Općinsko vijeće nije značajno promijenjena u odnosu na listu iz 2017. godine

  Nezavisna lista Dražena Tonkovca u Čepinu predstavila svog kandidata, zamjenika i listu

  Strože epidemiološke mjere uvode se i u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zagrebačkoj županiji

  Od ponedjeljka strože mjere u Osječko-baranjskoj županiji

  Kandidati su ustrajni u namjeri da Osijek opet bude veliki, srednjeeuropski grad jer je to pravo lice Osijeka

  Berislav Mlinarević predstavio kandidate za zamjenike gradonačelnika Osijeka