ŽIVOT

Jedan hrvatski grad krije najzelenije parkove i perivoje!

U jednom hrvatskom gradu prema Punomkuferu nalaze se najzeleniji perivoji i parkovi u Hrvatskoj, otkrivamo vam o kojem gradu je riječ...

Objavljeno 05.10.2022
Iven Jurić

Kako prenosi Punkufer, koji je dio portala Dnevnik.hr u našem gradu kriju se najzeleniji parkovi i perivoji u Hrvatskoj, također napominju kako smo i prvaci u ekologiji i čuvanju prirode u Hrvatskoj.

Osijek je srce Slavonije i četvrti grad po veličini u Lijepoj Našoj, ali i najzeleniji grad s najviše parkova, proglašen je i hrvatskim eco cityjem jer je među najnaprednijim hrvatskim gradovima na području zaštite okoliša i održivog razvoja, a Osječani su i najmarljiviji u odvajanju otpada – više nego Zagrepčani, Splićani i Riječani.

U nastavku vam donosimo popis parkova i perivoja:

Sakuntalin park

Zanimljivo je i da Osijek ima 17 parkova i perivoja, više nego trgova. Kad već nabrajamo rekorde, najljepšim parkom u Hrvatskoj proglašen je upravo secesijski Sakuntalin park, izgrađen 1890., kojem ne nedostaje šarenog cvijeća i lijepo uređenih zelenih površina. Osim samog naziva, zanimljivo je da Sakuntalin park, odnosno Šetalište Petra Preradovića čuvaju dvije sfinge.

sakuntala_otvorenje_03122018_osijeknews

Perivoj kralja Petra Krešimira IV

Mnogi Osječani više vole šetati Perivojem kralja Petra Krešimira IV. u društvu krošanja šarolikog drveća, stazama koje se granaju na sve četiri strane svijeta. Lijepi primjerak francuske vrtne arhitekture prostire se na više od 24 tisuće četvornih metara, a poznavateljima biljnog svijeta moglo bi biti zanimljivo da ondje rastu ginko, Weymounthov bor i tvrdi drijen.

Perivoj kralja Tomislava

Na putu od Perivoja kralja Petra Krešimira IV. ima dovoljno klupa za odmor na putu do Perivoja kralja Tomislava, a zastati možete i u Europskoj aveniji s lijepim drvoredom gorskog javora. U Perivoju kralja Tomislava nalazi se i fontana hrvatsko-mađarskog prijateljstva u znak podrške Osijeka i Pečuha.

Perivoj kralja Držislava

Južno od Tvrđe nalazi se pak Perivoj kralja Držislava, koji se nekoć zvao Parkom Moše Pijade. U tom lijepom perivoju geometrijskog tlocrta smjestio se i spomenik Roberta Frangeša Mihanovića palim domobranima. Na mjestu današnjeg Perivoja kralja Držislava u prošlosti se nalazio Olimp, naziv za uzvisinu koja je nastala na ruševinama utvrda starog grada Osijeka i omiljeno mjesto za dječju igru.

Najveći zoološki vrt u Hrvatskoj

Krenete li u istraživanje zelenog grada na Dravi, koji se osim parkovima i perivojima ponosi finom hranom te gostoljubivim domaćinima, nikako ne treba zaobići Promenadu, na kojoj brojni biciklisti, trkači i šetači pune baterije na suncu uz rijeku, kao niti viseći Pješački most, od kojeg možete krenuti prema najvećem zoološkom vrtu u Hrvatskoj.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Zeleni Osijek je na 58. Saborskoj sjednici Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog Sabora predao prijedloge unaprjeđenja sustava za suočavanje sa ekološkim katastrofama

Zeleni Osijek je na saborskoj sjednici predstavio analizu ekološke katastrofe požara u Dravi International

Danas su predstavnici udruge Zeleni Osijek sudjelovali na 58. tematskoj sjednici Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog Sabora na kojoj je Više…

Osijek, grad po mjeri čovjeka, siguran i miran, čist i urban, a tako nekako baš, mirisan i divan. Proljeće je u Osijeku...

[FOTO] Proljeće u Osijeku

U gradu koji ima više parkova negoli trgova, sve je više onih koji uživaju u zelenim dnevnim boravcima, a osječka Više…

Ne volite žabe i mislite da su žabe samo ljigava stvorenja koja žive u močvari i krekeću?! Onda je obilježavanje Svjetskog dana žaba pravo događanje za Vas!

Obilježavanje Svjetskog dana žaba 19.3.2023. u Zoo vrtu

Ne volite žabe i mislite da su žabe samo ljigava stvorenja koja žive u močvari i krekeću?! Onda je obilježavanje Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Jedan on najnovih modnih savjeta za 2024. sezonu su jarke boje kojih se mnogi plaše iskombinirati u njihov stil. Mali dodatci žarkih boja poput torbica i ruksaka odmah mogu poboljšati cijeli šarm vašeg izgleda. 

Praktični modni savjeti za 2024. sezonu

Najbolja potvrda visoke kvalitete vina vinarije Perak su mnogobrojne medalje i šampionska priznanja osvojena na sajmovima u zemlji i inozemstvu.

Četvrtak u Vinoteci Vinita – Vinarija Perak

Očekuju nas Igraonice za kerovce koje će voditi Alenka Medak, a ove godine Povratak otpisanih imat će i Šank za kerovce, kako i čime će se sve na njemu častiti najdlakaviji gosti eventa morat ćete saznati uživo.

[NAJAVA] 9. Povratak otpisanih