Arhiva

Tradicijska, gastronomska i glazbena manifestacija `Jesen u Baranji`

  Objavljeno 06.09.2013
  OsijekNews redakcija

  I ove godine naglasak će biti na baranjskoj multikulturalnosti. Tako će svi posjetitelji manifestacije na izložbama hrane i običaja te na kreativnim radionicama s djecom imati priliku upoznati narode koji su oblikovali kulturu i način života u Baranji: Hrvate, Mađare, Srbe, Rome, Nijemce i druge.

  U festivalskom će šatoru (petak 20.9.2013. prijepodne i subota 21.9.2013. poslijepodne) na Trgu Slobode u Belom Manastiru kulturno-umjetnička društva iz grada plesom i pjesmom predstaviti kulturu i tradiciju svojih naroda, a na štandovima će biti predstavljeni njihovi običaji i omiljene tradicijske slastice. U prijepodnevnim satima u petak, u šatoru na Trgu Slobode bit će organizirane dječije kreativne radionice na temu jeseni u Baranji.

  S obzirom na to da je Baranja danas nadaleko poznata po bogatoj gastronomiji i ove godine će svi posjetitelji moći kušati naše najpoznatije jelo – baranjski fiš na velikoj Fišijadi u centru Belog Manastira. Kao i ranijih godina na Fišijadi (u petak 20.9.2013. poslijepodne) će se okupiti velik broj ljubitelja fiš-paprikaša, a za titulu najboljeg natjecat će se 100-tinjak kuharskih timova. Najbolji tim pobjedom će osigurati plasman na veliko Državno finale u kuhanju fiš paprikaša u Osijeku sljedećeg proljeća.

  • svi koji se žele natjecati u kuhanju fiša trebaju se javiti u ured TZ Baranje, ulica Imre Nagya 2, Beli Manastir ili na telefon 031/70 20 80. Kotizacija za natjecatelje iznosi 100 kuna, a uključuje: ribu, drva, stol za 8 osoba. Prijave su moguće do 18.9.2013.

  Najzanimljivije događanje na Jeseni u Baranji za mnoge će pak biti smotra konjskih zaprega u subotu (21.9.2013. prijepodne) na Vašarištu prema Branjinom Vrhu. Parada kola prodefilirat će u subotu prijepodne gradom Belim Manastirom, a uslijedit će natjecanje zaprega iz cijele Hrvatske u brzini, tehnici i preciznosti prolaska stazom (21.9.2013. poslijepodne).

  Kako Baranjke i Baranjci, a i njihovi gosti, vole i dobru „tamburicu“ u velikom šatoru u središtu grada u petak navečer svirat će domaći bendovi: Tamburaški sastav Sokoli i Tamburaši Slavonske Krvi. U subotu navečer svirat će TS Rampaš i rock sastav Bled Leid. Uz dobru glazbu u ponudi u šatoru bit će i razna jela, vina, pivo i sokovi po povoljnim cijenama.

  Rujan je prepun zanimljivih tradicijskih događanja u cijeloj Baranji. Srećom većina se manifestacija održava vikendom što znači da možete posjetiti i doživjeti svaku od njih.

  Program Jeseni u Baranji

  Petak 20.9.2013. – šator na Trgu Slobode

  – 10:00 – 13:00 izložba „Multikulti u Baranji i Belom Manastiru jučer-danas-sutra“ (Hrvati, Mađari, Srbi, Romi, Nijemci-Podunavski Švabe), kreativne radionice za djecu, izrada velike ribe od lišća, Plesna Kuća (Tánc ház – učenje mađarskih plesova)
  – 17:00 – 19:00 Fišijada – Otvoreno prvenstvo Baranje u kuhanju fiš-paprikaša
  – …gastro ponuda u šatoru
  – 19:00 koncert TS Sokoli
  – 20:00 proglašenje pobjednika Fišijade
  – 20:30 koncert benda Tamburaši Slavonske Krvi

  Subota 21.9.2013. – Vašarište uz cestu (D7) Beli Manastir – Branjin Vrh i šator na Trgu Slobode

  – 09:00 – 12:00 defile svatovskih zaprega gradom od Vašarišta do Trga Slobode i natrag
  – 10:00 – 18:00 štandovi izlagača domaćih tradicionalnih proizvoda na Trgu Slobode
  – 13:00 – 18:00 konjička natjecanja na Vašarištu, natjecanja u brzini zaprežnih kola
  – 17:00 – 18:00 defile KUD-ova gradom, od Trga Slobode do Osnovne škole pored Gradskog poglavarstva do Trga Slobode
  – 18:00, nastup kulturno-umjetničkih društava (Hrvati, Mađari, Srbi, Romi, gosti iz Mađarske), na Trgu Slobode
  – … gastro ponuda u šatoru
  – 20:00 koncert TS Rampaš i rock bend Bled Leid na Trgu Slobode

  Nedjelja 22.9.2013. – prostor na Trgu Slobode

  – 18:00 – 22:00, nastup udruge Romsko srce, Program: „Romi jučer ,danas, sutra“

  VEZANE VIJESTI

  Sutra, od 09 do 10 sati u Drinskoj ulici u Osijeku, u blizini Osnovne škole Dobriše Cesarića, prometni policajci će dijeliti vozačima promidžbene letke ...

  Poštujte naše znakove – oprez vozači, počinje škola!

  Sutra, od 09 do 10 sati u Drinskoj ulici u Osijeku, u blizini Osnovne škole Dobriše Cesarića, prometni policajci će Više…

  Vikend s velikim brojem prometnih nesreća je iza nas, a ponedjeljak u PU osječko baranjskoj bilježi nove tri prometne

  Krađe, prometne nesreće i pronalazak mine

  Početak tjedna nije prošao mirno. Nakon vikenda s velikim brojem zabilježenih prekršaja, prometnih nesreća i požara, ponedjeljak donosi nove ne Više…

  Osječani i posjetitelji Osijeka večeras će uživati u bogatom programu koji se priprema

  Program 2. Osječke ljetne noći

  Iako vrijeme možda neće tijekom dana biti obečavajuće za boravak na otvorenom, večer bi trebala biti suha i ugodna za Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Sutra, od 09 do 10 sati u Drinskoj ulici u Osijeku, u blizini Osnovne škole Dobriše Cesarića, prometni policajci će dijeliti vozačima promidžbene letke ...

  Poštujte naše znakove – oprez vozači, počinje škola!

  Vikend s velikim brojem prometnih nesreća je iza nas, a ponedjeljak u PU osječko baranjskoj bilježi nove tri prometne

  Krađe, prometne nesreće i pronalazak mine

  Osječani i posjetitelji Osijeka večeras će uživati u bogatom programu koji se priprema

  Program 2. Osječke ljetne noći