ŽIVOT

Jesenski gastro vodič uz koje je odabir najboljih restorana mačji kašalj

U nastavku teksta donosimo neke od originalnih, inovativnih i uzbudljivih destinacija koje ove jeseni nude gastro iskustvo za pamćenje.

Objavljeno 15.11.2023
Matija Ivanković

Regionalna restoranska scena dinamično je dočekala jesensko razdoblje, a tom svjedoči niz odličnih restorana, bistroa, vinarija i barova koji nude fantastična jela, savršeno prilagođena za pružiti topao pozdrav rujnoj jeseni. U nastavku teksta doznaj neke od originalnih, inovativnih i uzbudljivih destinacija koje nude gastro iskustvo za pamćenje.

Kulinarsko iskustvo među vinogradima

Odmah s druge strane granice predivnog Zagorja, na kraju idilične doline, okružena vinogradima i listopadnim šumama, stoji turistička farma Pudvoi čija fantastična pudvojska kuhinja već godinama oduševljava sve koji se ovdje zateknu.

Spretna domaćica i izvrsna kuharica, osim mnogobrojnih delicija, ujedno priprema i bizeljski kolač od heljde koji peče u domaćoj krušnoj peći. Gosti također mogu kušati vrhunska sortna vina, domaću rakiju, jabukovaču, voće i voćne sokove, a osim uobičajene juhe od govedine i gljiva, mogu u ponudi pronaći i knedle na juhu začinjene tostiranim lukom i peršinom. Priušti sebi i svojim najmilijima već danas kulinarsko iskustvo koje će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane!

Dobar glas daleko se širi

Naš najveći poluotok osim predivnim gradićima, fantastičnom prirodom i mnogobrojnim skrovitim plažama i uvalama, također se diči izvrsnom gastro scenom. A jedna od destinacija koja uvijek iznova oduševljava je agroturizam Radešić, smješten u blizini slikovitog srednjovjekovnog grada Grožnjana. U ponudi imaju tradicionalnu istarsku hranu i domaće vino, a njihovi specijaliteti kao što su domaći ravioli i pršut, ostavljaju bez daha. Jer zaista rijetko će se danas naći netko tko palentu kuha po starinski ili tako dobro priprema kobasice s roštilja zajedno s ombolom i vrganjima te ostale domaće specijalitete.

Isprobaj tjesteninu s crnim tartufima ili gulašem od divljači, fenomenalne raviole punjene blitvom ili izvrstan svinjski file na maslinovom ulju i uvjeri se zašto je baš Istra jedna od perjanica hrvatskog turizma!

Svijet okusa nadohvat ruke

U srcu šarmantne Ljubljane, nedaleko od prekrasnog dvorca i vijugave rijeke Ljubljanice koja presijeca grad, smjestio se  vrhunski restoran Dežela okusov. Ovaj restoran svojim gostima nudi najbolje delicije, a na njihovom jelovniku gosti će pronaći bogatu bezglutensku ponudu koja zbog toga nije ništa manje ukusna ili primamljiva.

U ponudi imaju razne mesne delicije, rižota, tjestenine i jela od krumpira pri čemu čak ni vegani i vegetarijanci neće otići gladni jer su i za njih savršeno spremni vrhunskim receptima koju oduševljavaju. Počasti se ručkom ili večerom po svom ukusu uz kriglu hladnog piva ili čašu tradicionalnog slovenskog vina i uživaj u šarmu prekrasne Ljubljane već ovog vikenda.

Samo najbolje za gurmane

Istinski gurmani odavno znaju kako je istok Hrvatske raj za njihova razmažena nepca, pa bez imalo problema putuju i po nekoliko sati samo da bi pojeli izvrstan čobanac, fiš-paprikaš, neizbježnog smuđa ili šarana, ali i kušali božanstveno meso ispod peke i slične divote u kojima se uživa uz birana slavonska vina koja uvijek iznova oduševljavaju.

Sve ovo, i više, mogu doživjeti svi oni koji se zapute u Hotel Lav u Vukovaru. Ovaj hotelski restoran je od samih početaka svojega postojanja u 19. stoljeću poznat po vrhunskoj kuhinji i uzornom podrumarstvu utemeljenom na gastronomskim specijalitetima, toliko  karakterističnima za ovo podneblje. Isprobaj glasoviti slavonski kulen, kušaj izvrsni fiš paprikaš i okruni fantastičnu večer ljutom slavonskom šljivovicom. Ne čekaj, već posjeti ovo mjesto gdje se tradicija, kvaliteta i gastronomija isprepliću u jednom!

Sjećanje na ljeto

Na samoj plaži, pored divnog plavog Jadrana, uhvati posljednje tople zrake ovogodišnjeg sunca i oživi sjećanja na najljepše trenutke ljetnih praznika u restoranu Korta u Orebiću. U ponudi restorana su razne vrste jela i pića, ovisno o željama gostiju, a kulinarske delicije kao što su riba u soli, kokteli od morskih plodova, muflon na grofovski način, razna vegetarijanska jela te bogata ponuda vrhunskih domaćih crnih i bijelih vina, pružaju jednu sasvim novu dimenziju čitavom iskustvu.

Gostima je osim ića, na raspolaganju i izvrsno piće u vidu nadaleko poznatih peljeških domaćih crnih i bijelih vina, među kojima se posebno ističu dingač i plavac mali. Zato ne oklijevaj i pronađi najbolje mjesto za sjedenje na popločenom dijelu dvorišta, opusti se uz ukusnu hranu i piće te uživaj u zalasku jesenskog sunca s pogledom na najljepše more na svijetu.

Pokloni izvrsnost

Razveseli one koji su ti zaista bitni vrhunskim poklonom već danas te daruj priliku za gastronomsku i hedonističku avanturu života već sada. Pobrini se za drage ljude i dopusti ima da iskušaju najbolje od najboljih eno i gastro destinacija u regiji.

Iznenadi obitelj i prijatelje vrhunskom večerom ili izvrsnim ručkom te daruj neki od genijalnih SelectBox poklon paketa koji jamče odličnu lepezu vrhunskih jesenskih doživljaja u kojima će svatko uživati. Pripremi zato svoj osmijeh i razveseli one koji su ti zaista bitni. Pokloni nešto jedinstveno, pokloni SelectBox iskustvo i iznenadi filmskim doživljajem koji baš nikog ne ostavlja ravnodušnim!

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U nastavku, donosimo ti neke od top destinacija u Hrvatskoj koje su idealne za jesenski vikend bijeg

Otkrijte jesenske vikend oaze: Najbolje destinacije za kratki bijeg u Hrvatskoj

Nakon dugog i (pre)toplog ljeta, hladniji jesenski mjeseci predstavljaju savršeno vrijeme za vikend odmor. Temperature su ugodne, gužve na popularnim Više…

Proljeće i ljeto su idealna godišnja doba za istraživanje novih avantura. U nastavku teksta, inspiriraj se izvrsnim idejama za ljetni doživljaj iz snova!

Pokloni još više dobrih vibracija uz savršen insajderski ljetni vodič

Proljeće i ljeto su idealna godišnja doba za istraživanje novih avantura, opuštanje na suncu i uživanje u najfinijim gastronomskim delicijama, Više…

Kratki rukavi, lješkarenje na plaži i preskakanje nošenja šešira i nanošenja kreme za sunčanje, sve s ciljem zadobivanja onog lijepog, preplanulog tena, znači kako ponekad, čak i nesvjesno, izlažemo kožu suncu bez adekvatne pripreme.

Pripremi kožu za ljeto… već sada!

Dok ubrzano hitamo prema ljetnim mjesecima i svim izazovima koje nosi izlaganje suncu i toplini, upravo sada je idealno vrijeme Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Kako smanjiti bacanje hrane u našim kućanstvima ali i u ugostiteljskim objektima te o mogućnostima financiranja tzv. zelenih projekata...

Edukativna radionica u sklopu obilježavanja Svjetskog dana hrane – “Smanjimo otpad od hrane”

Ovogodišnji Graševina MasterClass održao se od 9. do 11. listopada s vrlo raznolikim programom, a događanju su se odazvali vinski profesionalci, distributeri, sommelieri, i najznačajniji domaći mediji koji su kroz radionice, ali i B2B druženja otvorili bitne teme o pozicioniranju Graševine

[FOTO] Trodnevni MasterClass Graševine Croatica oduševio ljubitelje vina iz cijele regije

Riječ je o utrci za djecu i odrasle čiji je krajnji cilj podizanje svijesti o problematici nestale djece te okolnostima nestanaka

[FOTO] Veliki i mali Osječani ponovno trčali za nestanke djece na utrci Find me 2024