ŽIVOT

Jeste li znali? Danas je Međunarodni dan djevojčica!

Ovaj dan se obilježava s ciljem stvaranja boljeg života i omogućavanja prava na obrazovanje svim djevojčicama. Također, neizostavno je spomenuti crnu statistiku...

Objavljeno 11.10.2018
Antonela Verković

Drage djevojčice, žene i sve one koje se tako osjećaju – čestitamo vam vaš dan!

Žene i djevojčice su se kroz prošlost zaista teško borile za svoja prava i bile u lošem položaju, a upravo zbog tog, Međunarodni dan djevojčica obilježava se s ciljem stvaranja boljeg života i omogućavanja prava na obrazovanje i zdrav život.

Od kada i kako je počelo obilježavanje ovog dana?

Naime, generalna skupština Ujedinjenih naroda je 19. prosinca 2011. godine usvojila Rezoluciju 66/170 kojom je proglasila 11. listopada Međunarodnim danom djevojčica (IDGC) s ciljem priznavanja prava djevojčica i njihovih jednakih mogućnosti diljem svijeta. Tema prvog obilježavanja 2012. godine odnosila se na pitanje dječjih brakova.

CRNA STATISTIKA

Povodom međunarodnog dana djevojčica organizacija Save the Children je podsjetila na crnu statistiku…

Širom svijeta oko 15 milijuna djevojaka u dobi od 15 do 19 godina prisiljeno je na spolni odnos a svakog tjedna 7000 djevojaka u dobi od 15 do 24 godine bude zaraženo HIV-om.

Više od 200 milijuna djevojaka i žena širom svijeta pretrpjelo je sakaćenje genitalnih organa.

Gotovo tri milijuna djevojčica ostalo je bez doma zbog rata, a one u zonama sukoba imaju dvostruko veće izglede napustiti školovanje.

Oko 62 milijuna djevojčica koje su u dobi za pohađanje osnovne škole – nisu u učionicama.

Školovanje, a naročito srednje obrazovanje, ima trajni pozitivan efekt i utječe na smanjenje siromaštva, promoviranje jednakosti i promjenu ograničavajućih društvenih normi.

Djevojke moraju imati pravo odlučivati što će sa svojim tijelima, kada će se udati i kada će imati djecu. To mora postati jasno i svim svjetskim vođama iz svih zemalja svijeta, ukoliko želimo iskorijeniti siromaštvo…

FOTO: Pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Dolazite večeras na rođendanski party, tortu i puhanje svjećica? :)

Slavonski radio danas slavi 25. rođendan! Svi ste pozvani na proslavu!

Građanima je u neposrednoj blizini Drinske i Trpimirove ulice, s obzirom na novi kružni tok, nedostajala pješačka staza, a iz Unikoma kažu - dvije pješačke staze trenutno su u fazi izgradnje!

Završetkom hortikulturnog uređenja na tri kružna toka zaokružen vizualni dojam prometnica

Sunčano jutro! Tijekom dana možda dođe do postpunog naoblačenja, ali bez padalina... Najviša dnevna temperatura između 1 i 5 °C :)

Sunčani četvrtak!