GOSPODARSTVO

Jesu li solarni paneli uopće isplativi? Evo što smo saznali

Solarni paneli su u Hrvatskoj sve popularniji. Rast je gotovo eksponencijalan. No, je li ugradnja istih isplativa?

  Objavljeno 31.01.2024
  Darija Kovačić

  Zadnjih par godina energetska kriza sa svojim promjenjivim cijenama doprinijela je težnji građana za energetskom neovisnosti. Reforma tržišta električne energije dugoročan je odgovor Europske unije na energetsku krizu zabilježenu u 2022. godini. Znatna povećanja cijena fosilnih goriva (posebno plina) dovela su do naglog rasta cijena električne energije.

  Takav je trend posljedica načina funkcioniranja tržišta električne energije Europske unije, prema kojem se cijena električne energije temelji na trošku fosilnih goriva koja se upotrebljavaju u proizvodnji električne energije.

  Solarni paneli u Hrvatskoj

  Solarni paneli su u Hrvatskoj sve popularniji. Rast je gotovo eksponencijalan, kao što možemo vidjeti u grafu:

  Dok cijena električne energije raste, cijena solarnih panela bilježi konstantan pad posljednjih godina te u 2021. godini iznosi samo desetinu cijene iz 2009. godine.

  Garancija na solarne panele je 25 godina što znači da je investicija, barem što se tiče zaštite, isplativa.

  “Zanimljiva informacije je da Hrvatska ima 30% više sunčevog zračenja od zapadnih zemalja. Što znači da je kod nas prosječna proizvodnja električne energije godišnje za 1kW instalirane snage zapravo 1.3kWh.”

  Primjer isplativosti solarnih panela

  Troškovi ugradnje solarnih panela svake godine su sve manji, a dodatno je umanjen i trošak zbog odluke Vlade o ukidanju PDV-a na instalaciju solarnih panela.

  Nulta stopa PDV-a podrazumijeva isporuku i ugradnju fotonaponske elektrane, a uključuje i projektni i izvedbeni dio od strane instalatera.

  Recimo onda da je mjesečna potrošnja 53€ = 333 kWH. Godišnja potrošnja je onda 636 € ili 4.000 kWh za što nam je potrebna elektrana od 4 kW.

  Cijena za 1 kW u solarnim panelima je 1.325€ – 1.600€. Dakle, za 4 KW nam treba 5.300€ do 6.400€.

  Da bi nam se investicija vratila, potrebno je devet godina, ali garancija na solarne panele je 25 godina (a nakon toga i dalje imaju efikasnost od čak 84%) tako da ćemo unutar 25 godina zapravo uštedjeti oko 10.000€!

  I to ne uzima u obzir da smo zaštićeni od pada električne mreže, ali i daljnjeg rasta cijene električne energije! Također, ne uzimaju se ni u obzir subvencije za solarne panele koje mogu smanjiti cijenu solarnih panela za čak 60%.

  Još neke zanimljive informacije o solarnim panelima

  Trenutačno više od 20 % energije potrošene u EU dolazi iz obnovljivih izvora. Do 2030. udio obnovljivih izvora energije u EU povećat će se na 42,5 %.

  S prosječnom sunčanom elektranom od 5-6 kW koja stane na svaki krov obiteljske kuće štedimo 2 tone CO2 na godišnjoj razini što je ekvivalentno sadnji 150-200 stabala.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Projekt je u fazi razvoja autonomnog vozila kojim upravlja umjetna inteligencija: dovršen je prototip, a 700 vozila moglo bi zamijeniti velik broj taksija 2024. godine?

  Električna vozila bez vozača skora budućnost grada Zagreba?

  Nacionalnim planom oporavka i otpornosti u vrijednosti 6,3 milijardi eura privatni poduzetnici moći će dobiti 30% sredstava, a jedan od Više…

  "Svojim dosadašnjim, a i budućim poslovanjem želimo biti partner građanima u našem okruženju, tvrtka na koju se mogu osloniti i koja će biti ponos Osijeka i regije"

  Saponia nastavlja s investicijskim ciklusom koji poboljšava njezin okolišni otisak

  “Vizija Saponije je”, ističe predsjednica Uprave Saponije, Dajana Mrčela, “biti vodeća deterdžentsko-toaletna industrija u regiji zahvaljujući inovativnim proizvodima i korporativnom Više…

  Investicija od više od 150 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda za digitalizaciju hrvatskog obrazovnog sustava

  U Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu dogradnja CARNET-ovih čvorišta

  Europska komisija je odobrila investiciju od više od 150 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Pročitajte u nastavku kako biste istražili 10 posebno odabranih poslova za vas. Vaša sljedeća karijera može biti samo klik dalje!

  Nova ponuda slobodnih radnih mjesta u Osječko-baranjskoj županiji

  "Kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem realizirano je 3 milijarde eura. Od 2013. godine BDP u Slavoniji se per capita povećao 50 posto, a klasični za nešto više od 40 posto."

  Optimalan razvoj Slavonije i Baranje – l. Znanstveno-stručni dijalog “Regionalni razvoj u Hrvatskoj – razvojna tranzicija Slavonije”

  Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

  Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti