ŽIVOT

Još 24 zaraženih, ukupno 442 – Markotić komentirala liječenje Sumamedom

U zadnja 24 sata zaraženo je 60 novih osoba, što znači da se broj ne povećava

  Objavljeno 25.03.2020
  Ivona Amidžić

  U Hrvatskoj evidentirana 442 slučaja koronavirusa, prenosi Index.

  Za područja Murtera i Betine je proglašena karantena, nitko ne može ući niti izaći, a na cestu su postavljeni šiljci za bušenje guma u slučaju da netko pokuša izaći.

  Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite danas u 17.00 sati objavljuju se najnovije informacije o koronavirusu, a trebali bi biti poznati i nalazi obdukcije istarskog ugostitelja koji je preminuo prije tjedan dana, a koji je bio zaražen koronavirusom.

  442 osobe su zaražene, objavljeno je na presici – to su 24 slučaja više nego jutros u 9.00 sati

  “Novozaraženih osoba je  24, što znači da je ukupan broj dosad oboljelih 442. U zadnja 24 sata zaraženo je 60 novih osoba, što znači da nam se broj ne povećava. U subotu smo imali 87 novih slučajeva, ali nakon toga taj broj pada. To daje nadu da će naš rast slučajeva biti više položen nego uspravan”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

  Potvrdio je da je patološki nalaz umrle osobe iz Istre pokazao da je osoba umrla od koronavirusa.

  “Jedna osoba na respiratoru, njoj se stanje pogoršalo”, rekla je Alemka Markotić. Izliječene su 22 osobe.

  Što se tiče situacije u Vinogradskoj bolnici gdje je više od 200 liječnika i medicinskih sestara u izolaciji, Capak je rekao da nema novih informacija. Upitan kakva je situacija u Osijeku, Capak je rekao da uvijek postoji opcija da druge bolnice u Hrvatskoj preuzmu pacijente.

  O liječenju Sumamedom

  Na upit primjenjuju li kombinaciju lijekova sa sumamedom, Alemka Markotić kazala je da za sada ne. “Nema potrebe da se ide iracionalno sa sumamedom. On ne može djelovati na virus, ali može djelovati na imunološki sustav tako da smiruje upalu. Tu treba biti pametan i ne treba istrčavati s tim lijekom. Istraživanja pokazuju da virus u nekoliko prvih dana utišava naš imunološki sustav. Kada bismo išli davati sumamed morali bismo imati studiju da on ne može naštetiti”, kazala je Markotić.

  Ministar Božinović komentirao je slučaj dvoje policijskih djelatnika koji su udaljeni iz službe te kazao da policija treba dati primjer.

  O provođenju testova

  Markotić je komentirala i kritike da se ne provodi dovoljno testova.

  “Dijagnostika je raditi test na osobama za koje procijenite da ima smisla raditi test, da ima simptome ili da je bila u kontaktu. Vi taj test morate znati i interpretirati na adekvatan način.

  Sve i da u Zagrebu ujutro testiramo svih 800.000 ljudi, bar bi njih 100.000 navečer imalo simptome. Sve i da tehnički možemo sve testirati, a to nitko ne može, koliko puta dnevno treba nekoga testirati?

  Za sve koji misle da trebamo testirati više, neka mi kažu po kojim kriterijima to treba raditi i ja ću rado to s njima raspraviti”, kazala je Markotić.

  foto: youtube (screenshot)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ukupan broj ozdravljenih je 2.059, što je osam novoozdravljenih u 24 sata

  Stožer: Nema novih novooboljelih, u Zagrebu umrla još jedna osoba

  U Hrvatskoj u posljednja 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa, a u Zagrebu je na respiratoru umrla jedna osoba, izvijestio Više…

  Iz Švedske su u četvratak stigla još tri radnika kojima su uzorci za testiranje uzeti na ulasku u Hrvatsku

  Slavonski Brod: Oboljela od Covida-19 povratnica s gradilišta u Švedskoj

  Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije potvrdio je jednu novooboljelu osobu koronavirusom, a riječ je o radnici koja se nedavno vratila Više…

  Upute o dezinfekciji ruku, držanju razmaka i drugim epidemiološkim mjerama na ulazima u trgovine i druge javne prostore i dalje ostaju

  Županijski stožer CZ o aktualnoj situaciji: Još uvijek ima oboljelih

  Danas je održana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na kojoj je razmatrana aktualna situacija na području županije nakon najnovijih Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Ukupan broj ozdravljenih je 2.059, što je osam novoozdravljenih u 24 sata

  Stožer: Nema novih novooboljelih, u Zagrebu umrla još jedna osoba

  Razgovaralo se o aktualnoj suradnji s mađarskom zajednicom u Osijeku kao i dosadašnjim zajedničkim projektima Osijeka s prijateljskim mađarskim gradovima

  Novoimenovani mađarski veleposlanik i generalni konzul na sastanku sa Žanom Gamoš

  Boris Piližota: "Odlazak sa sjednice u ovom je ekonomskom i političkom trenutku iznimno neodgovorno ponašanje"

  Dio oporbe zbog neprihvaćenog prijedloga napustio sjednicu Gradskoga vijeća