AFERE

Još jedan proboj sigurnosti na Facebooku

Ovaj put se radi o čak milijun i pol korisnika

  Objavljeno 19.04.2019
  Ivona Amidžić

  Iz Facebooka su u srijedu izjavili kako su “nenamjerno” preuzeli privatne kontakte milijun i pol novih korisnika Facebooka od svibnja 2016. godine, što je samo jedan od brojnih propusta s kojima se tvrtka suočava u zadnje vrijeme.

  U ožujku je Facebook prestao tražiti potvrdu lozinke za email adrese kao opciju za korisnike koji su prvi put napravili profil, kažu iz Facebooka. Bilo je slučajeva u kojima je Facebook preuzeo sve email kontakte novih korisnika, iako su oni privatni.

  “Procjenjujemo kako je Facebook preuzeo kontakte čak milijun i pol korisnika. Ti kontakti nisu bili podijeljeni ni sa kim i trenutno smo u procesu njihova brisanja”, rekli su iz Facebooka za portal Reuters, naglašavajući kako će obavijestiti korisnike čije su kontakte preuzeli te kako su grešku popravili.

  Business Insider je ranije izvijestio kako je društvena mreža bez dozvole preuzela sve email kontakte novih korisnika bez da su korisnike za to tražili dopuštenje.

  Facebook je nedavno bio u središtu velikih skandala zbog pitanja vezanih za nepoštovanje privatnosti korisnika, uključujući i skandal s kraja prošle godine gdje su njihovim zaposlenicima objavljene lozinke milijuna korisnika, koje su bile pohranjene u čitljivom formatu sadržanom u Facebookovom sustavu.

  Poznat je skandal od prošle godine u kojem je britanska politička konzultantska firma imala pristup osobnim podacima milijuna profila Facebook korisnika bez njihova znanja.

  Facebook je uz to i pod konstantnim kritikama brojnih svjetskih zakonodavnih tijela zbog takozvanih ‘prijevara’, kojima su korisnike mamili da Facebooku daju svoje privatne podatke te zbog prisutnosti govora mržnje i lakog pristupa podataka na platformi.

  foto: pexels (ilustracija)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Malo je reći da je urnebesni prijenos kod građana izazvao opće veselje... :D

  (VIDEO) Službenici pakistanske vlade slučajno uključili “mačji filter” na prijenosu uživo

  Na novinarskoj konferenciji u Pakistanu prije nekoliko dana dogodilo se nešto vrlo neobično, a što je od građana izmamilo salve Više…

  Zbog tehničkih poteškoća društvenim mrežama ne mogu pristupiti korisnici iz Europe, Malezije i dijelova SAD-a

  Srušili se Facebook, Instagram i WhatsApp

  Danas su korisnici Facebooka, Instagrama i WhatsAppa imali poteškoća s pristupanjem tim serverima, piše 24 sata. Zbog tehničkih poteškoća društvenim mrežama Više…

  Pokrenuta istraga protiv Facebooka - navodno dijelili naše osobne podatke s drugim tehnološkim grupama

  Osim nemogućnosti jučerašnjeg pristupa, Facebook ima još jedan problem

  Facebook je u četvrtak ujutro i dalje nedostupan brojnim korisnicima u svijetu, nakon što se u srijedu suočio s problemom Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Video tzv. "zombi" piletine koji je pogledalo više od 15 milijuna ljudi... Što Vi mislite?

  Vjerujete li bizarnom videu gdje je sirova piletina “pokušala pobjeći” sa stola?

  "Na noge, ne na glavu, na noge! I ispravi se kad skačeš!"

  VIDEO: Objavljena šokantna snimka skoka sa Šibenskog mosta

  "Ajme kakvo tijelo! Nisi ti mršava, ti si istrenirana, vretenasta i izdefinirana!"

  Severina opovrgnula glasine i pokazala mišiće