KULTURA

Još jedna uspješna kazališna sezona u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića

Ukupno su odigrali 220 predstava iz premijernog i repriznog programa. Njihove je predstave u protekloj sezoni pogledalo 33238  gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedeno je 163  predstava sa 21775  gledatelja

Objavljeno 21.07.2023
Darija Kovačić

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u sezoni 2022./2023. ostvarilo je sve svoje planirane aktivnosti. Pripremljeni su novi premijerni naslovi i sezona je završena sa pet premijerno izvedenih naslova: „Tri medvjeda i gitara“, „Kukuriku kutija“, „Lav koji nije znao brojiti do tri“, „Čik“, „Djedova priča“. Svoje su premijerne izvedbe godišnjih produkcija izveli svi naši studiji Plesna igraonica Početnica, Baletni studio, Dramski studio za osnovnoškolce i Dramski studio za srednjoškolce. Na programu su imali i 18 reprizna naslova iz prošlih sezona.

Ukupno su odigrali 220 predstava iz premijernog i repriznog programa. Njihove je predstave u protekloj sezoni pogledalo 33238  gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedeno je 163  predstava sa 21775  gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli su 57 predstava, a pogledalo ih je 11463  gledatelja. Na svim programima u protekloj sezoni bilo 43 508 gledatelja.

Najviše su puta izvedene predstave:  “Što igračke žele” (34), „Tri medvjeda i gitara“ (27), „Djedova priča“ (26) 

U Kazalištu su održane i tradicionalne manifestacije: Djeco kazalište vas zove 2022., 14. Noć kazališta, POZOR! Plivamo na sceni 12, i manifestacija 2. Tjedan bajki 2023.

Osobito su ponosni što su ponovno u Osijeku organizirali veliki bijenalni lutkarski festival 29. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske koji je u našem gradu okupio 300-tinjak lutkarskih profesionalaca i gostiju iz zemlje i inozemstva.

NAGRADE I PRIZNANJA

U protekloj sezoni 2022. /2023. je Kazalište osvojilo 12 nagrada i priznanja za svoj rad. 

  1. Na 55. Međunarodnom festivalu kazališta lutaka – PIF u Zagrebu nagrada za najbolju scenografiju otišla je Miroslavu Duši za predstavu “Ljepotica i zvijer” dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca.
  2. Na 25. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ, u Čakovcu, čak pet nagrada odnijelo je Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka. Predstava “Divlji konj” pobijedila je u kategoriji Najbolja scenografija (Davor Molnar), Najbolja kostimografija (Zdenka Lacina Pitlik), Najbolja scenska glazba (Petar Eldan), Najbolje oblikovanje svjetla (Tamara Kučinović i Igor Elek) te Najbolje glumačko ostvarenje za mušku ulogu, koju Gordan Marijanović dijeli s Markom Hergešićem iz predstave “Mala Frida” GK Žar ptica iz Zagreba.
  3. Na 1. Festivalu Slavonski KaFe publika je nagradu dodijelila Gordanu Marijanoviću za monodramu “Anton Žic, baba i harmonika” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.
  4. Nagradu Joza dodjeljuje Gradsko kazalište Joze Ivakića Vinkovci za najbolju dječju predstavu u prošloj godini. Nagrada je u siječnju 2023. dodijeljena našoj predstavi „Vrijeme za bajku“ prema ocjeni posjetitelja.
  5. Na 16. festivalu Mali Marulić u Splitu dodijeljena je nagrada za najbolju dramatizaciju ili adaptaciju teksta Tamari Kučinović za dramatizaciju teksta Divlji konj, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i Nagrada za kolektivnu igru ansamblu predstave „Divlji konj
  6. Na 2. InPuT Festu u Karlovcu nagrada za najbolju animaciju / glumu dodijeljena je Ivici Lučiću za ulogu u monodrami „Djedova priča“.
  7.  Priznanje za dugogodišnji rad u lutkarstvu dodijeljeno je Ivici Lučiću na ovogodišnjem 29. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske u Osijeku. Priznanje dodjeljuje Hrvatski centar UNIMA.
  8. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića dodijelila je i Povelju za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni, također na 29. SLUK-u.
  1. SUSRET LUTKARA I LUTKARSKIH KAZALIŠTA HRVATSKE U OSIJEKU (31.5. – 4.6. 2023.)
  1. izdanje Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske održano je u Osijeku od 31. svibnja do 4. lipnja u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku te okupilo 300-tinjak sudionika u četiri dana održavanja festivala uglavnom iz Hrvatske, ali i gostiju iz inozemstva u organizaciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića i Hrvatskog centra UNIMA u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu Osijek, a pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Predstave je u Dječjem kazalištu, Hrvatskom narodnom kazalištu, Kulturnom centru Osijek te izložbe u predvorju Kazališta i Državnome arhivu Osijek pogledalo oko 3600 gledatelja. Na ovogodišnjemu izdanju SLUK-a osim 10 predstava u natjecateljskoj konkurenciji, izvedeno je i sedam u popratnom programu, održane su dvije izložbe: izložba Odsjeka za kreativne tehnologije Akademije za umjetnost i kulturu, te izložba posvećena povijesti SLUK-a „Osječki SLUK-ovi“ u suradnji s Državnim arhivom u Osijeku. U programu festivala održano je i predstavljanje knjige o kazališnoj kritici autora Igora Tretinjaka. Osim predstava i izložbi Hrvatski centar UNIMA u suradnji s UNIMOM Irske organizirao je i dvije radionice za studente Akademije za umjetnost i kulturu: izradu gigantske lutke – maskote SLUK-a koja je predstavljena na završnoj večeri, te radionicu „Uvod u stop motion“, pod vodstvom uglednih lutkara iz Irske.

Četiri je dana Osijek je živio za lutkarstvo i s lutkarima iz cijele Hrvatske, a u sklopu SLUK-a održan je i dio festivala Showcase u organizaciji Kazališnog epicentra, tako da su u Osijeku i na SLUK-u bili brojni gosti iz inozemstva, između ostalih i glavni tajnik svjetske UNIME Dimitri Jageneau, predsjednica UNIMA-e Ukrajine Daria Ivanova Hololobova, predsjednik UNIMA-e Irske Goran Zelić te gosti iz Estonije, Koreje, Kine, Srbije, Slovenije, Mađarske i drugih zemalja. 

DJEČJE KAZALIŠTE NA OSJEČKOM LJETU KULTURE

Kraj sezone u našem Kazalištu uvijek je rezerviran za premijerni naslov na Osječkom ljetu kulture. Već u travnju započele su probe za premijernu predstavu koja je izvedena na Osječkome ljetu kulture 14. i 15. srpnja 2023. Riječ je o predstavi prema tekstu Frances Hodgson Burnett koju je režirao Fabrizio Montecchi, talijanski redatelj svjetskoga glasa specijaliziran za „kazalište sjena“, a ovaj specifičan kazališni izričaj još jedan je pomak budući da do sada na našim kazališnim daskama nije (osim u fragmentima pojedinih predstava) nije bila izvedena niti jedna predstava u ovoj kazališnoj tehnici. Predstava Tajni vrt u premijernom je repertoaru u sljedećoj sezoni 2023. / 2024.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

I ove godine Dječje kazalište sudjeluje u Europskoj noći kazališta, 19. studenoga 2022. i to uz čak tri besplatna programa...

14. EUROPSKA NOĆ KAZALIŠTA- Tri besplatna programa u Dječjem kazalištu

I ove godine Dječje kazalište sudjeluje u Europskoj noći kazališta, 19. studenoga 2022. i to uz čak tri besplatna programa, Više…

Godišnja plesna produkcija studija Illusion održat će se u nedjelju u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, u dva termina...

Plesni spektakl koji se ne propušta

Plesni studio Illusion u nedjelju organizira godišnju plesnu produkciju u prostoru Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u nedjelju 25. rujna i Više…

Dječje kazalište Osijek danas započinje novu sezonu predstava pod nazivom Djeco kazalište vas zove, pripremaju i nove upise...

Djeco, kazalište Branka Mihaljevića vas zove!

Dječje kazalište Branka Mihaljevića danas započinje novu sezonu nazvanu “Djeco kazalište vas zove” te u tjednu koji je pred nama Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Film Povedi me na mjesec neobičan je spoj romantične komedije, povijesne drame i zabavnog trilera, a u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i Grof Monte Cristo

Fly Me To The Moon

Kiparska kolonija počinje 27.07.2024. te traje do 05.08.2024. za vrijeme koje će se održati mnoštvo kulturnih, zabavnih i društvenih događanja.

[NAJAVA] 51. Kolonija kipara naivaca u Ernestinovu

Donosimo vam pregled događanja ovog tjedna na OLJK-u. Kulturni program je iznimno zanimljiv i bogat, preporučujemo vam da pogledate što nas sve očekuje!

[NAJAVA] OLJK – događanja ovog tjedna