KULTURA

Još jedno međunarodno priznanje slavonskom filmu Adam – nominiran je na Venice Film Awards

Film koji nosi snažnu poruku: Stop nasilju nad djecom

Objavljeno 05.11.2020
Darija Kovačić

Prvi slavonski igrani Film Adam nominiran je na prestižnom festivalu Venice Film Awards te je ovo još jedno u nizu međunarodnih priznanja.

“Ponosni smo na ovakav uspjeh, zahvalan sam svima koji su sudjelovali u stvaranju filma i svima koji su vjerovali u ovu priču”, istaknuo je redatelj Mario Šulina.

Podsjećamo, film Adam nominiran je za nabolji igrani film i na Barcelona film festivalu, a izazvao je zanimanje i drugih prestižnih međunarodnih produkcija.

Radnja filma “Adam” smještena je u neimenovanom slavonskom selu, a priča je usmjerena na glavnog lika Adama (Zdravko Šinjori) istinskog ratnog heroja koji je proživio ratni pakao i pati od PTSP-a te njegovog sina s kojim, u datim okolnostima, pokušava voditi normalan život. Film je to protiv predrasuda okoline protiv pojedinca koji ne živi na način koji ona smatra prihvatljivim.

Adam je prvi u cijelosti slavonski film, glumačka postava je iz Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca, iz osječke Dramske akademije i osječkog HNK, a sniman je na lokacijama u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Povodom stvaranja filma ponovno se okupila i poznata đakovačka grupa Nova koja je dobila priliku oživjeti teške emocije i životnu borbu glavnog lika filma.

“Prema podacima HMDC-a u Domovinskom ratu smrtno su stradala 403 djeteta, a ranjeno ih je preko 1200. Danas u Hrvatskoj živi, s manjim ili većim invaliditetom, 1260 djece koja su stradala tijekom Domovinskog rata. Trideset godina kasnije, oni su ljudi koji ne žele da se njihova tragedija ponovi nikad nikome. Film Adam posvećen je svima njima”, istaknuo je redatelj filma Mario Šulina, vlasnik Produkcije Nova, koji je uz vinkovačkog književnika Franju Nagulova i jedan od scenarista filma.

“Prema podacima UNICEF-a u svijetu svakih pet minuta jedno dijete umre zbog nasilja počinjenog nad njim. Taj podatak je poražavajući, a o tematici nasilja nad djecom se općenito malo govori, a još manje toga poduzima. Svrha filma je buđenje svijesti kako se nasilje nad djecom događa u različitim oblicima, ne mora nužno biti fizičko kako bi ostavilo dugotrajne posljedice”, dodaje Šulina.

 

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U dokumentarnom se filmu na duhovit način prikazuje povijest osječkog Donjeg grada i svakodnevica njegovih stanovnika.

[NAJAVA] FFOS – prikazivanje dokumentarnog filma DGO III

Centar za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta u Osijeku organizira prikazivanje dokumentarnog filma DGO III. U dokumentarnom se filmu na duhovit način Više…

Planirani početak snimanja je druga polovina svibnja, no sve će ovisiti o glumačkoj postavi i njihovoj raspoloživosti, a lokacije na kojima će se snimati biti će u Slavoniji i Baranji – potvrdio je Gubina.

U Osječko-baranjskoj županiji snimat će se igrani film prema romanu “260 dana”

Roman „260 dana“ autora Marijana Gubine  poslužit će kao predložak za scenarij igranog filma koji će se na području Osječko-baranjske Više…

U ovom kino tjednu donosimo kombinaciju koncerta i predstave, besplatnih autorskih i nagrađivanih naslova, predavanja o Napoleonovim zlatnicima i medalji iz fundusa MSO, premijere izvrsnog povijesnog naslova Jeanne du Barry i dječjih programa

Europsko kino za europsku publiku bez naknade

Ovaj filmski tjedan u vaše omiljeno kino Urania donosi vrlo bogat program: kombinaciju koncerta i predstave, besplatnih autorskih i nagrađivanih Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

Poziv je otvoren za sve mlade (i sve koji se tako osjećaju) raspoložene za timski i kreativni rad koji se ne ustručavaju istaknuti svoje mišljenje i žele naučiti nešto novo

Pridruži se Klubu kazališne publike u Osijeku!