ŽIVOT

JOŠ JEDNO UPOZORENJE za sjever, sutra i istok, Hrvatske, prijete velika tuča i jaki udari vjetra!

Upozorenje DHMZ-a za osječku regiju: "BUDITE NA OPREZU zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima"

Objavljeno 27.05.2022
Ivona Amidžić

Estofex, europski sustav za upozorenje na oluje, izdao je upozorenje prvog stupnja za tuču. Diljem južnih Alpa i sjevernog Balkana izdano je upozorenje razine 1 za veliku tuču i jake udare vjetra, prenosi Index. Ovo je upozorenje u skladu sa situacijom, s obzirom na to da nam se približava hladna fronta i da će se atmosfera dodatno destabilizirati, što znači mogućnost lokalno izraženijeg nevremena u unutrašnjosti.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je žuto upozorenje putem sustava Meteoalarm za područje sjeverne i središnje Hrvatske, gdje je moguće izraženije nevrijeme.

Stiže velika promjena vremena: Temperature će pasti, moguće nevrijeme

U većem dijelu zemlje tijekom dana bit će umjereno do pretežno oblačno, iako ima i posve vedrih predjela. U nastavku dana bit će prostora za sunčana razdoblja, osobito u prvom dijelu dana, prognoza je meteorologinje Tee Blažević s N1 televizije.

Poslijepodne će biti lokalnih pljuskova, a navečer sa sjevera stiže jače pogoršanje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, koje će tijekom noći na subotu zahvatiti veći dio unutrašnjosti. Lokalno je moguće nevrijeme s tučom, navodi.

UPOZORENJE za osječku regiju

Za sutra DHMZ je izdao upozorenje i za osječku regiju: “Grmljavinsko nevrijeme. Lokalno mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Vjerojatnost grmljavine 40-70 %”.

“Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Vjerojatnost grmljavine je 40-70%. BUDITE NA OPREZU zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, ističu iz DHMZ-a.

 

Osjetno niže temperature

Subota će na kontinentu biti većinom kišovita i pljuskovita, a oborine će zahvatiti i sjeverni Jadran. I nedjelja vjetrovita, temperature osjetno niže, ponegdje će se na kontinentu praktički prepoloviti. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 26 i 31 Celzijev stupanj, javlja DHMZ.

Ivančan Picek: Ekstremne vremenske pojave će biti dio naše budućnosti 

Što se tiče nekih novih klimatskih promjena, Ivančan Picek, ravnateljica DHMZ-a, rekla je da se nalazimo u doba godine kada su ovakve pojave normalne. Možda su, dodaje, malo intenzivnije nego u prošlosti.

“Moramo biti svjesni realnosti da su ekstremne vremenske pojave, uljučujući i tuču, ali tu su i mraz, poplave, suša, olujni vjetrovi ti koji će biti dio naše budućnosti i mi se na to moramo pripremiti i prilagoditi”, rekla je.

Što se tiče vremenskih ekstrema, objasnila je da je to dio prirodnih promjena, ali i klimatskih. Naša atmosfera je kao jedan složeni sustav, prema službenim podacima, već sada zagrijana za oko 1,5 °C.

“Slikovito rečeno, kada se nama digne temperatura za 1,5 °C mi smo bolesni ljudi”, rekla je. Naglasila je da, ako ništa drugo, to treba zadržati na ovoj razini, ali nužno je prilagoditi se promjenama koje nas očekuju i koje će biti svakodnevica.

foto: MUP i DHMZ

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na snazi je odluka o komunalnom redu grada osijeka kao i OBŽ o provođenju mjera zaštita od požara. Kazne su velike a u slučaju ozbiljnog požara tu je i kaznena odgovornost. Budite oprezni sa paljenjem vatre!

[VIDEO] Osječki vatrogasci – Upozorenje građanima!

Dolaskom toplijeg vremena počele su i tradicionalne aktivnosti čišćenja vrtova i voćnjaka od suhe trave i drugog biljnog otpada. KAKO Više…

Sve službe izvijestile su gradonačelnika da su na najvišem stupnju pripravnosti, te da su međusobno koordinirane.  Iz Centra 112 apeliraju na građane da poduzmu preventivne mjere samozaštite, te da prate prognozu

Održan sastanak Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka

Osječki gradonačelnik Ivan Radić sazvao je Stožer Civilne zaštite Grada Osijeka kako bi se uvjerio u spremnost hitnih službi za Više…

Veliki olujni sustav kreće se iz Bosne i Hercegovine prema Slavonskom Brodu i nastavit će na sjeveroistok

DHMZ upozorenje – veliki olujni sustav kreće se iz Bosne i Hercegovine

DHMZ – KRATKOROČNO UPOZORENJE NA OPASNE VREMENSKE POJAVE ZA HRVATSKU Veliki olujni sustav kreće se iz Bosne i Hercegovine prema Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Jedan on najnovih modnih savjeta za 2024. sezonu su jarke boje kojih se mnogi plaše iskombinirati u njihov stil. Mali dodatci žarkih boja poput torbica i ruksaka odmah mogu poboljšati cijeli šarm vašeg izgleda. 

Praktični modni savjeti za 2024. sezonu

Najbolja potvrda visoke kvalitete vina vinarije Perak su mnogobrojne medalje i šampionska priznanja osvojena na sajmovima u zemlji i inozemstvu.

Četvrtak u Vinoteci Vinita – Vinarija Perak

Očekuju nas Igraonice za kerovce koje će voditi Alenka Medak, a ove godine Povratak otpisanih imat će i Šank za kerovce, kako i čime će se sve na njemu častiti najdlakaviji gosti eventa morat ćete saznati uživo.

[NAJAVA] 9. Povratak otpisanih