ŽIVOT

Jučer po prvi put počeo prometovati „Studentski vlak“ iz Osijeka za Zagreb

Uvodi se i nova linija nagibnog vlaka, takozvani Studentski vlak, koji će iz Zagreba voziti prema Osijeku petkom popodne, a iz Osijeka prema Zagrebu nedjeljom popodne

Objavljeno 12.10.2020
Ivona Amidžić

Jučer je u 17 sati i 50 minuta s osječkog Željezničkog kolodvora prvi put krenuo „Studentski vlak“ za Zagreb koji je na odredište stigao u 21 sat i 44 minute. Ovaj će vlak iz Osijeka za Zagreb voziti svake nedjelje, a iz Zagreba za Osijek petkom i to u 16 sati i 30 minuta kako bi u Osijek stigao u 20 sati i 26 minuta.

Linija je to najavljena prije nekoliko tjedana u Osječko-baranjskoj županiji nakon sastanka predsjednika Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željka Ukića i župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića.

“Uvodimo i novu liniju nagibnog vlaka, takozvani Studentski vlak, koji će iz Zagreba voziti prema Osijeku petkom popodne, a iz Osijeka prema Zagrebu nedjeljom popodne. Vrijeme vožnje će biti manje od četiri sata, što je gotovo sat vremena brže nego od sada”, rekao je tom prilikom Željko Ukić.

Na jedanaestoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanoj početkom ovog tjedna u Našicama potpisan je Dodatak 2 Razvojnog sporazuma za područje pet slavonskih županija. U Razvojni sporazum ušli su razvojni i strateški projekti, a riječ je o 38 projekata ukupne vrijednosti 10,7 milijardi kuna.

Na području Osječko-baranjske županije riječ je o deset strateških projekata ukupne vrijednosti 3.338.108.000,00 kuna među kojima je i rekonstrukcija Kolodvora Osijek. Zajednički projekt na području Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije je rekonstrukcija pruge Osijek – Virovitica vrijedna više od milijardu kuna.

Od Nove godine i Osječko-baranjska županija uvodi novu ponudu za studente. U suradnji s HŽ PP subvencionira prijevoz studenata vlakom i to za sve studente koji imaju prebivalište na području županije, a studiraju bilo gdje u Hrvatskoj. Do sada je ta subvencija iznosila 25%.

“Želja nam je dodatno potaknuti studente da koriste usluge Hrvatske željeznice, Osječko-baranjska županija će od 1. siječnja 2021. godine u potpunosti subvencionirati prijevoz studenata vlakom. Studenti s područja naše županije, bez obzira gdje u Hrvatskoj studiraju imat će besplatan prijevoz”, rekao je župan Anušić.

A kako bi se unaprijedila kvaliteta prijevoza, od 15. listopada jedan niskopodni vlak povezivati će Osijek i Vinkovce, a u budućnosti se osim rekonstrukcije pruge i obnove osječkog  kolodvora očekuje i nastavak modernizacije HŽ-ove flote na području istoka Hrvatske.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Putovanje traje četrdesetak minuta, a vlak postiže maksimalnu brzinu od 120 kilometara na sat

Danas je krenuo novi vlak od Osijeka prema Vinkovcima

Danas je krenuo novi vlak od Osijeka prema Vinkovcima, što je prvi korak u obnavljanju HŽ flote u Slavoniji, piše Više…

Besplatan prijevoz vlakom za redovite studente, nove linije, novi vlak!

Poboljšanje i modernizacija željezničkog putničkog prijevoza na području Slavonije i Baranje

Kada je prije desetak dana u javni prostor puštena netočna informacija o ukidanju takozvanog Ponoćnog vlaka za Osijek, reagirao je Više…

"Bili smo natiskani kao sardine u konzervi, nismo mogli držati razmak, niti je bilo ikakvih dezinfekcijskih sredstava"

Katastrofa u HŽ-u: Gomilu putnika iz Osijeka za Zagreb nagurali u vlak bez mogućnosti držanja razmaka

Jučer su putnici u vlaku koji je krenuo iz Osijeka za Zagreb doživjeli nevjerojatnu količinu bezosjećajnosti od strane Hrvatske Željeznice. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Pozvane su sve tvrtke, koje su prošle početne korake u razvoju poslovanja, da se prijave na otvoreni javni poziv za realizaciju prava građenja na preostalim građevinskim česticama u okviru IT parka

Predstavljeni ciljevi, svrha i planirane aktivnosti izgradnje IT parka Osijek

Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 301 novi kontakt oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 2.931 osoba

Brojke najviše do sada: Novopozitivno 125 osoba u Osječko-baranjskoj županiji

Broj aktivnih slučajeva se tako u Hrvatskoj podigao na ukupnih 7.380

Stožer objavio: Potvrđena 1.563 nova slučaja zaraze koronavirusom od jučer, 13 osoba preminulo