CRNA KRONIKA

Jučerašnji potres oštetio nekoliko objekata, stanovnike natjerao u šatore

Nakon zadnjeg potresa policija nikoga ne pušta u središte Petrinje

  Objavljeno 07.01.2021
  Ivona Amidžić

  Jučer u 18,01 sati seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres magnitude 5,0 po Richteru s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 5.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI-VII stupnja EMS ljestvice.

  Potres se osjetio u središnjoj Hrvatskoj.

  EMSC je prvo objavio da je potres bio magnitude 5.3 po Richteru, a naknadno je dao podatak da je snaga ipak bila 5.0 po Richteru. Epicentar je, prema njegovim podacima, bio oko 45 kilometara jugoistočno od Zagreba, na području Petrinje.

  Potres oštetio nekoliko objekata, stanovnike natjerao u šatore

  Potres kod Petrinje nanio je dodatnu štetu na nekoliko objekata od kojih se jedan nagnuo na cestu kod Gline, te natjerao stanovnike sela Pecki da noć provedu u šatoru jer se boje spavati u kućama, doznaje se u Stožeru za otklanjanje posljedica potresa.

  Kuća se nagnula na cestu u selu Prekopa kod Gline pri čemu su s nje otpale cigle pa je na tom dijelu zatvoren promet. Odlučeno je da se žurno krene u njezino rušenje kako bi se omogućilo sigurno odvijanje prometa, rekao je Hini glasnogovornik Stožera Mladen Pavić.

  U selu Pecki 60-ak stanovnika je zbrinuto u šatorima jer se boje spavati u kućama, doznaje se u Stožeru za otklanjanje posljedica potresa.

  Oštećena je i zgrada na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji, ispred koje je postavljenja kuhinja pa je odlučeno da ju se dislocira kako bi se moglo nastaviti s pripremom hrane.

  Na ulazu u vojarnu Petrinja oštećena je betonska nadstrešnica, dok je na policijskoj postaji zabilježena manja šteta.

  Stanovništvo je prestrašeno, mnogi ljudi su izašli van, ali situacija se polako normalizira, kazao je Pavić dodavši kako nema informacija o stradalima.

  Sve žurne ekipe su i dalje na terenu te obilaze mjesta i naselja, a dodatno se provjerava eventualna šteta.

  Pavić je rekao kako je za očekivati da će biti još prijava šteta.

  Novi snažan potres u srijedu iza 18 sati ponovo je uznemirio i Siščane, mnogi su istrčali na ulice koje su odjekivale od alarma automobila, ubrzo se se čule i vatrogasne sirene, no načelnik Gradskog stožera CZ Marko Krička rekao je kako nema dojava o novim štetama.

  Policija, kako je sinoć javljeno, nikoga ne pušta u središte Petrinje zbog opasnosti da se zgrade stradale u potresu ne uruše, a petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović poručio je da se sve aktivnosti moraju dislocirati iz centra, no ne isključuje ni evakuaciju.

  Potres koji je oko 18 sati zabilježen kod Petrinje osjetio se i na području Karlovačke županije, a iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra doznaje se u srijedu navečer da primaju dojave građana o štetama.

  Epicentar potresa koji se 18,01 sati osjetio u središnjoj Hrvatskoj bio je kod Petrinje, a 40-ak minuta kasnije uslijedio je drugi potres snage 2,4, naveo je Pavić.

  To područje podrhtava već više od tjedna dana nakon što su se lani na kraju godine, 28. i 29. prosinca dogodila dva potresa od kojih je posljednji bio snage 6.2 prema Richteru.

  Sinoćnji potres osjetio se u središnjoj Hrvatskoj, uključujući i Zagreb.

  (Hina)

  foto: screenshot

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Urušile se dvije kuće u Glini

  Novi jaki potres kod Petrinje, bio je 5.0 po Richteru

  Novi jaki potres osjetio se u 18:01 sati na području središnje Hrvatske. Trajao je destak sekundi, javlja Index. EMSC je Više…

  Apel svima koji planiraju pomagati u Petrinji: raditi s oprezom, koordinirano sa stručnim službama

  U Petrinji poginuo volonter koji je stradalima donirao vlastitu kamp kućicu

  U Petrinji je danas, oko 10 sati, za vrijeme radova, s krova pao muškarac koji je od zadobivenih ozljeda umro, a Više…

  Potres je osjetio u široj okolici, naveli su iz Seizmološke službe RH

  Tlo i dalje podrhtava: Jutros još jedan potres

  Seizmološka služba RH zabilježila je u četvrtak u 9,15 sati prilično jak potres magnitude 3.9 prema Richteru, s epicentrom 10 Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Ova je nordijska zemlja postala vodeća u praćenju mutacija koronavirusa jer je većinu pozitivnih testova provela analizom sekvenciranja genoma.

  Danska otkrila 256 slučajeva novog soja koronavirusa

  Dvojica muškaraca zatečena su jučer na na graničnom prijelazu Slavonski Brod

  Dvojica državljana BiH pokušala ući u RH krivotvorenim testovima na Covid-19