ŽIVOT

Kad će to ljeto? Prolazi, a još nije ni došlo..

Odgovore smo potražili od Željka Lazanina koji, iako je u mirovini voli pogledati u nebo i svoje viđenje podijeliti sa sugrađanima... Halo, čujemo li se? Kad ćemo moći na kupanje?

  Objavljeno 18.07.2018
  Tea Pakšec

  Pitanja koja nam se svakog jutra postavljaju vezana su uz vremensku prognozu, pogled kroz prozor, što obući, kakav dan je pred nama, hoće li nam trebati kišobran… Iako je ljeto, nemamo baš doživljaj onog pravog ljeta i uživanja u sunčevim zrakama, kupanju i sunčanju. Je li ovo posve normalno i utječe li to na pojedince otkrio nam je umirovljeni meteorolog Željko Lazanin. Osječani su se s punim povjerenjem 33 godine oslanjali na njegovu vremensku prognozu.

  “Ovakvih ljeta je bilo i biti će ih i dalje. Podaci o vremenu u Osijeku se bilježe još od 1882. godine, a pojedinci svoje iskustvo i praćenje vremena broje i unazad 50-tak godina. Ono što nam se dogodilo ove godine točnije prije samog početka ljeta su neuobičajeno visoke temperature još pod datumom proljeća. To se odrazilo i na biljni svijet jer 2-3 tjedna ranije sazrijele su trešnje, povrće nam je ranije došlo. Biljke trebaju određene temperature kako bi sazrijele, a budući da su te temperature mjerene prije samog početka ljeta sve je uranilo i zbog toga nije čudno što smo već i zaboravili na trešnje.

  IPAK JE SVE NORMALNO

  Ljeto je prosječno, ne možemo govoriti o nekim drastičnim promjenama, ali ono što je drugačije su visoke temperature koje prouzrokuju sparine i dolaze u kombinaciji s oborinama. U mjesecu srpnju navikli smo na suho razdoblje bez oborina, izrazito visokih temperatura, ali zbog tog ranog dolaska ljeta sada se sve pomjerilo i ono što možemo očekivati je dosta promjenjivo vrijeme i u nastavku. Poljoprivrednici nikako nisu zadovoljni, osjećaju se čak i nelagodno jer vremenske prilike ne idu u prilog njihovom poslu i usjevu. Daljnji razvoj ljeta kroz praćenje klimatskih modela dovodi do zaključka da ipak sve ostaje u prosjeku i da se ne događaju drastične promjene. Ovo nije kraj ljeta i prognoza je da će se i ljeto pamtiti po prosjeku bez velikih odstupanja, oborine su također u okviru prosjeka.

  METEOROPATI

  Meteoropati imaju poteškoće u trajanju ovakvih “lošijih” dana. Vremenska prognoza zasigurno utječe na njih jer u podsvijesti očekujemo sunčano i toplo vrijeme, a stvarnost bude drugačija. Zbog tog odstupa prirodni ritam se mijenja i dolazi do psiholoških teškoća. To mogu potvrditi i liječnici da osobe koje su inače osjetljivije u ovom razdoblju se ne osjećaju ugodno. Ono što se pojavljuje u ovom razdoblju su moždani udari, osobe koje boluju od srčanih bolesti izložene su opasnostima, ali oni kojima je utvrđena poteškoća već se znaju nositi i s ovakvim promjenama.” rekao nam je Lazanin i potvrdio da i u mirovini voli pogledati u nebo i podijeliti svoje viđenje sugrađanima.

  I zaključak svega je, budite strpljivi, pazite na svoje zdravlje, ljeto nije gotovo i biti će još sunca. To priželjkujemo i nadamo se da će uskoro i osječka kupališta biti ispunjena.

  VEZANE VIJESTI

  Kratko smo uživali u suncu i osjećaju ljeta. Već danas vrijeme - za ništa

  Pogled prema ljetu? Ipak moramo čekati…

  Ovog ljeta pamtit ćemo i brojati na prste koliko puta smo uspjeli otići na kupanje, uživati u ljetu i odmoriti Više…

  Povremeno kiša ili pljuskovi s grmljavinom, ponegdje moguće i izraženiji

  A danas za promjenu, malo kiše …

  Jučer je bio zaista pravi ljetni dan u Osijeku. Bilo je izuzetno vruće, sunčano, gdjegod s 5-6 kapi kiše … Više…

  Osijek bi danas, sudeći prema ilustraciji vremenskih prilika, mogao dosta dobro proći, s 33 celzijeva stupnja

  Osječke vremenske prilike: Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku

  Djelomice sunčano! Osijek bi danas, sudeći prema ilustraciji vremenskih prilika, mogao dosta dobro proći, s 33 celzijeva stupnja i možda Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Kratko smo uživali u suncu i osjećaju ljeta. Već danas vrijeme - za ništa

  Pogled prema ljetu? Ipak moramo čekati…

  Na godišnji je najbolje ''odletjeti'' što prije, da se ne bi vratile kiše... Neki od naših poznatih Osječana priliku su iskoristili, uživaju na Jadranu i ''pale'' društvene mreže fotografijama.

  Poznati Osječani na godišnjem odmoru!

  Povremeno kiša ili pljuskovi s grmljavinom, ponegdje moguće i izraženiji

  A danas za promjenu, malo kiše …