ŽIVOT

Kad u djece nađu sumnjive tvari roditelji u “Štamparu” mogu provjeriti radi li se o drogi

Ovisnost o drogama predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih i društvenih problema kojemu su najpodložniji adolescenti

Objavljeno 21.09.2019
Ivona Amidžić

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” pozvao je u srijedu roditelje koji u svojim domovima pronađu sumnjivu tvar koja ih podsjeća na drogu da je anonimno dostave u Zavod, koji će ih nakon analize povratno upozoriti na eventualnu zlouporabu zabranjenih sredstava.

Roditelji, sumnjate li da vaše dijete zloupotrebljava opojna sredstava,  jednostavno to provjerite,  pozivaju u “Štamparu” koji provodi brzu, besplatnu i anonimnu analizu droge s ciljem prevencije i sprječavanja zlouporabe zabranjenih opojnih sredstava.

Roditelji u Zavod mogu dostaviti sumnjive tvari koje pronađu u svojemu domu i provjeriti je li riječ o zabranjenim supstancijama. Prilikom predaje uzorka dobit će svoju lozinku, a po završetku analize na internetskim stranicama Zavoda moći će provjeriti je li uzorak sadržavao drogu.

Upozoravaju da ovisnost o drogama predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih, ali i društvenih problema kojemu su najpodložnije mlade osobe, posebice adolescenti.

Pravodobna saznanja o zlouporabi droga, posebice među adolescentima, omogućavaju da se ovom problemu pristupi u najranijoj fazi, kako u smislu otkrivanja novih korisnika, tako i smanjenju broja njihova broja.

Uzorke je moguće donijeti na analizu ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 12 sati na Prijemnom šalteru Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu voda, II. zgrada, I. kat, Mirogojska 16. U slučaju pozitivnog rezultata, roditelji se mogu obratiti Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti/Odjel za prevenciju ovisnosti Zavoda telefonom na broj 01 38 30 066.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Aktivnost je organizirala Policijska uprava osječko-baranjska sa suradnicima i partnerima

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

U utorak, 26.06.2018. godine s početkom u 11,00 sati u Informativnom centru policije u TC Mallu održati će se obilježavanje Međunarodnog Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Polaznici će se svakoga tjedna susresti s novom temom, upoznati brojne divlje životinje te naučiti činjenice i zanimljivosti o njihovom načinu života

Ljetna škola u ZOO vrtu

Broj trenutno oboljelih aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 930

U zadnja 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom

Ukupan broj aktivno pozitivnih osoba trenutno je 251

Smiruje se epidemiološka situacija u OBŽ: Danas četiri novooboljela