ŽIVOT

Kako odabrati podnu oblogu za stan? Vinil podovi

Izbor odgovarajuće i kvalitetne obloge velika je odluka, mogućnost da je popravite ukoliko pogriješite neće vam se ukazati još dosta godina...

Objavljeno 14.11.2022
Darija Kovačić

Ukoliko useljavate u novosagrađen stan ili upravo renovirate stari, velika je odluka pred vama. Ne samo financijski, odabirom podne obloge diktirate i sve ostale elemente uređenja interijera. Izbor odgovarajuće i kvalitetne obloge velika je odluka, mogućnost da je popravite ukoliko pogriješite neće vam se ukazati još dosta godina.

U svijetu podova samo je jedna konstanta – dekor u nekoj varijanti hrasta uvijek je moderan. Ostaje vam onda samo riješiti dilemu koju vrstu podne obloge izabrati: parket, laminat, pločice ili vinil. O parketima i laminatima kao drvenim podovima manje – više sve znamo, također i o pločicama. Ono što je još relativno nepoznanica za većinu su vinilni podovi  koji upravo doživljavaju bum na tržištu.

Karakteristike vinil podova

Vinil podovi na klik sistem su kruti proizvodi na bazi plastike u kombinaciji s kamenom prašinom. Namjerno naglašavamo da su kruti i da se postavljaju na klik sistem jer postoje i vinili koji se lijepe i koji su mekani bez dodatka kamena. Vinili na ljepilo se uglavnom postavljaju u komercijalnim prostorima, recimo možete ih vidjeti često u velikim trgovačkim centrima. Malo obratite pažnju idući put – ono što izgleda kao drvo nije ni laminat, ni pločice, nego vrlo vjerojatno vinil.

Nakon izuma prvih vinila s krutom jezgrom na klik sistem prije nekoliko godina krenio je uspon prodaje ove vrste poda. Vinili na klik sistem su uobičajeno debljine od 4 – 5 mm, a na površini imaju prozirnu foliju koja daje čvrstoću i kvalitetu vinilu. Vrijedi ista kategorizacija kao i kod laminata – postoje klase otpornosti. Zahvaljujući činjenici da su otporni na vodu mogu se postavljati u kuhinjama, predsobljima, pa čak i u kupaonici. Najvažnija prednost vinil poda je da se odlično slažu uz sisteme podnog grijanja. Također su tihi prilikom hodanja, pogodni za alergičare i antistatični su.

Vinili imaju svoje prednosti i nedostatke. Jedan bitniji nedostatak je da su osjetljivi na temperaturu u smislu utjecaja direktne sunčeve svjetlosti kroz npr. velike staklene stijene. Stoga morate voditi računa da u takvim slučajevima barem postavite zavjese ili neku drugu zaštitu.

Izgled i dizajn

Na gornji sloj vinila se tijekom proizvodnje utiskuje 3D struktura drveta, no može i kamena ili betona, ovisno o dekoru. Vinil podovi super vjerno imitiraju i drvo i kamen, vjernije nego laminati i u tom smislu su superiorniji proizvod. Razni dekori drveta su naravno najpopularniji, postoje na stotine nijansi uglavnom imitacije hrasta. Beton i kamen se više traže kod recimo industrijskog uređenja interijera. Zanimljivost kod vinil panela je da mogu biti izrazito dugačkih dimenzija, čak do 1,8 metara ili vrlo malih dimenzija, svega pola metra, koji se mogu postavljati na način riblje kosti ili nekom inačicom kao ljestve, šahovska ploča i sl.

Pribor za vinil podove

Jedna od stvari na koju treba obratiti pažnju kod kupnje su specijalne izolacijske podloge  koje su obavezne ispod vinila. Također i lajsne za vinile od vodootpornih materijala modernog dizajna u bijeloj ili identičnoj boji kao i pod.

Postavljanje

Vinil podovi se postavljaju jednostavno, kao i laminati zahvaljujući patentiranim klik sistemima kojih je više vrsta. Ono što je zanimljivo je da vam je za rezanje vinil panela potreban samo malo bolji skalpel.

Preporuka za kupnju

Nakon vladavine poda u tamnoj nijansi, pa gotovo bijeloj ili do nedavno sivoj, na red je došla nježna prirodna boja hrasta. Stoga vam ukoliko ste u nedoumici preporučamo upravo ovu boju koja se odlično slaže sa trenutno jako popularnim sivim ili antracit kuhinjama i i ostalim sivim namještajem.
_______________________________________________________________________________
Veliki izbor vinila uz ostale materijale za uređenje interijera možete pronaći u Oluk interijer web shopu. Postoji mogućnost dostave na adresu besplatnih uzoraka vinila i lajsni, a dostupni su i za sve stručne savjete vezano za izbor i postavljanje.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

[FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja