ŽIVOT

Kako se pripremiti za ljeto? I ne, ne donosimo vam popis vježbi i dijeta

5 savjeta kako se pripremiti za ljeto, bez da nas mrzite nakon što ih pročitate

Objavljeno 11.06.2018
Nikolina Ćosić

Ljeto kao godišnje doba ima jako puno prednosti zbog čega je mnogima upravo to najdraži dio godine. No, osim lijepog vremena, kupanja i godišnjih odmora, ljeto ima i svoju lošiju stranu. Društveno je nametnuta pretpostavka kako bismo u najtoplijim mjesecima svi trebali biti u što boljoj formi. S obzirom da s rastom temperatura razmjerno opada količina odjeće koju podnosimo nositi na sebi, bilo bi dobro kada bismo pokazali najbolju fizičku verziju sebe, a to zahtjeva pravilnu prehranu, tjelovježbu, dobar odabir odjeće i kupaćih kostima, razno razne kozmetičke tretmane i slično. No, puno je to lakše reći nego postići. Zbog toga vam mi donosimo 5 savjeta kako se pripremiti za ljeto, bez da nas mrzite nakon što ih pročitate:

1.PREHRANA

Zaboravite dijete i gladovanje. Kada pomislite da biste trebali strogo paziti na ono što jedete ili još gore, da trebate jesti minimalno, prisjetite se kakvi ste kada ste gladni. “Kad’ si gladan nisi svoj” – kaže reklama za poznatu čokoladu, a upravo to vam treba za dizanje raspoloženja – čokolada. Znanstveno je dokazano da su ljudi neraspoloženiji i agresivniji kada su gladni, a kakvo će to biti ljeto ako ste cijelo vrijeme lošeg raspoloženja?
Ipak, savjetujemo vam da jedete “lakše” obroke, no ne zbog toga što ćete tako skinuti masnoće i neželjene kilograme, već zbog toga što će vam biti lakše preživjeti velike vrućine. Pokušajte jesti što više sezonskog voća i povrća, ali ako vam taj burek izgleda primamljivo, ne ustručavajte se, pa nije ovo jedino ljeto pred vama!

2. TJELOVJEŽBA

Vježbanje je dobro, zdravo i svakako preporučljivo, ali ako do sada niste krenuli s vježbama za ljeto, sada vam je ionako već na knap. Radije se nađite s prijateljima koji imaju dobre fore i vježbajte trbušnjake smijehom, dobro se rasplešite u nadolazećim svatovima, šetajte po Promenadi i neka vam bicikl postane glavno prijevozno sredstvo ovih dana. Ne garantiramo da ćete s ovim savjetima do godišnjeg odmora biti u top formi, ali garantiramo da ćete se osjećati dobro i da ćete imati jedno kvalitetno iskorišteno ljeto.

3. KUPAĆI KOSTIM

Ako vam je netko rekao da za nadolazeće ljeto morate imati kupaći kostim iz sezone ljeto 2018., vi mu objasnite da se zapravo vrlo malo toga u životu mora. Ako pitate nas, onaj kostim od prošle ili pretprošle godine vam je sasvim dobar, naravno ako stanete u njega. Ako ne stanete, vratite se na prva dva savjeta.

4. ZAŠTITA OD SUNCA

Nešto s čime nema šale je Sunce. Često zaboravljamo da je koža najveći organ na našem tijelu i da se prema njoj tako treba i odnositi. U želji za preplanulim tenom mnogi su spremni istrpjeti i opekline 3. stupnja, jer što će selo reći kad se vratite s godišnjeg nakon 10 dana, a susjed koji je za to vrijeme radio u polju ima bolju boju nego vi?! Sjetite se da nisu Hraščanski Čestitari bez veze otpjevali “Pusti selo neka priča”. Samo vi ne štedite na faktoru 50!

5. PIJTE PUNO TEKUĆINE

Još jedan savjet kojega liječnici neprestano ponavljaju, a mnogi i dalje zanemaruju – neka vam bočica vode uvijek bude pri ruci. Dvije litre vode dnevno biste svakako trebali piti, a posebno kada su vani visoke temperature zbog kojih se više znojite i tako brže trošite tekućinu iz svoga tijela. Iako bi voda trebala biti primarna tekućina kojom se osvježavate tijekom ljeta, jasno nam je da se mnogi radije odlučuju za pivo. I to je uredu, dokle god se ne zabunite pa količinu potrebne vode dnevno zamijenite pivom. A ako se to i dogodi, Bože moj, pa ljeto je.

 

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovu slavonsku deliciju građanima su dijelili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske o ministar obrane Ivan Anušić i obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić

[FOTO] Osječanima na Veliki petak pripremljeno 2000 porcija fiš-paprikaša

Radionicom se želi potaknuti građane i građanke na odgovornije, informiranije i aktivnije korištenje interneta i medijskog sadržaja. Na radionici će se razgovarati o važnosti informiranja, prepoznavanju dezinformacija i AI sadržaju kao i o primjeni medijske i političke pismenosti u superizbornoj godini

Radionica u Osijeku: Navigiranje morem (dez)informacija

I ove su godine objedinjene pojedinačne uskrsne aktivnosti pod zajedničkim programom „Uskrs u Osijeku” te će svojim sugrađanima i dragim gostima ponuditi zanimljiv sadržaj

[NAJAVA] Uskrs u Osijeku – program događanja