Kako su nastale kobasice i odakle potječu

Kobasice i salame su jedna od najstarijih vrsta hrane, bilo da ih se konzumiralo svježe ili sušene. Jeste li se ikad zapitali kako su nastale kobasice i otkud potječu?
Povijest kobasica započela je prije 3500 godina s Babiloncima, oni su su se prvi dosjetili čuvati meso u crijevima životinja. ‘Izum’ su preuzeli najprije Grci pa tako grčki pjesnik Homer u slavnoj ‘Odiseji’ spominje vrstu krvavice a nedugo nakon toga kobasice su se pojavile i u Rimu.
Riječ kobasica dolazi od latinske riječi ‘salsus’ što znači ‘sol’ ili ‘prezervirati’. Prerada mesa započela je korištenjem soli za prezervaciju dijelova mesa koji se nisu mogli konzumirati svježi. Konzumacija kobasica je bila zdravstveno sigurna jer su se štetne bakterije uklanjale načinima obrade (sušenje, dimljenje, kuhanje) i solju.
Unutarnji organi, krv, mast i ostaci mesa bi se nasolili i njima bi se punila očišćena crijeva životinja koja su imala karakterističan cilindričan oblik.
U srednjem su vijeku kobasice doživjele pravi procvat. Udruženja mesara diljem Europe smišljala su nove recepte pa je gotovo svaka pokrajina uskoro dobila svoju kobasicu, različitu od drugih po obliku, sastojcima, mirisu i drugim osobinama. Ljudi u različitim zemljama razvili su svoju vrstu kobasice
Na različitost u vrstama kobasica utjecala je dostupnost raznih začina i klima pojedine zemlje. Primjerice, zemlje sjeverne Europe imaju hladniju klimu i tamo je bilo moguće čuvati kobasice bez frižidera tijekom zimskih mjeseci. Tijekom toplog dijela godine, kobasice bi sušili dimom kako bi ih prezevirali. Sušene kobasice su se pojavile u toplijoj klimi južne Europe.
Danas postoji preko 250 vrsta kobasica, a prema vrsti obrade dijele se na trajne, polutrajne i obarene.
Tekst djelomično preuzet s www.volim-meso.hr
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?