POLITIKA

Kanadski veleposlanik u Osijeku: Istražujemo naftu i plin kod Vas, imamo IT tvrtku u Osijeku i nudimo Vam navodnjavanje

NJ.E. Daniel Maksymiuk preusmjerava dio od 150.000 kanadskih turista na istok Hrvatske?

    Objavljeno 15.05.2018
    Alan Srčnik

    Veleposlanik Kanade posjetio je danas Osijek. Primili su ga župan Osječko-baranjski Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić. NJ.E. Daniel Maksymiuk stigao je, prema vlastitoj tvrdnji, s konkretnim prijedlozima suradnje, na osnovu sporazuma kojeg su potpisali Kanada i EU, a Hrvatska ratificirala. Vrlo brzo Osijek i Osječko-baranjska županija bit će domaćini Foruma između ovih istih sudionika, a na kojoj će se tražiti načina suradnju materijalizirati. Maksymiuk je sa sobom poveo trgovinskog suradnika.

    Poslije nastupnih riječi zahvale za susret, Anušić je ustvrdio kako su tri industrije u kojima Kanada može pomoći Osijeku i Županiji – IT, poljoprivreda i turizam.

    Maksymiuk je ustvrdio kako upravo u ta tri polja ima što za reći i ponuditi, da će, od 150.000 kanadskih turista u Hrvatskoj godišnje, pojedine preusmjeriti, koliko je u njegovoj moći, u istočne hrvatske krajeve, da s obzirom na sporazum Kanade i EU ovdje može, zacjelo prodati, ponuditi tehnologiju navodnjavanja i slično, a da je vrlo svjestan Osijeka i IT snage, a na ime čega je i jedna kanadska tvrtka ovdje već otvorila predstavništvo, u Osijeku.

    Najzad, NJ.E. Daniel Maksymiuk, upoznao je Anušića i Vrkića kako na ovom području, ali i cijeloj Hrvatskoj, kanadska tvrka Vermilion Energy traži naftu i plin, kako koriste tehnike koje minimalno imaju utjecaja na okoliš i da stižu u 2. fazu projekta, a kada će na samo određenim lokacijama obavljati složenija istraživanja, ali i kako su do sada sa svim predstavnicima lokalne vlasti ostvarili dobar kontakt. Anušić i Vrkić poželjeli su ih upoznati i razgovarati s njima.

    Naposljetku, sve tri uključene strane dogovorile su rad na organizaciji zajedničkog Foruma, gdje bi hrvatske tvrtke s ovog područja trebale biti informirane na koji bi način, sukladno sporazumu Kanade i Eu, mogle biti konkurentniji na kanadskom tržištu. Razumije se, i kanadski investitori, voljni ulagati u Osijek i Županiju, dolaze na Forum. Isti bi se trebao održati koncem ljeta.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Suprotno pretpostavkama, ipak se nije ozbiljan broj Osječana i Hrvata preselio u Kanadu.

    NJ.E. Daniel Maksymiuk: Samo je 50 Hrvata lane stiglo u Kanadu

    Nije da nas u Kanadi nema. Kanada je dom za oko 300.000 ljudi hrvatskog porijekla, no nije ‘meka za izvoz Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde