Arhiva

KBC Osijek seli u Eurodom!?

  Objavljeno 03.11.2016
  OsijekNews redakcija

  Nakon što je oluja prije nekoliko mjeseci otkinula krov s osječkog Odjela pedijatrije, na vidjelo je izašlo u kakvom je jadnom stanju cijeli KBC koji skrbi za više od milijun pacijenata. No, možda im slijede bolji dani…

  ‘Svojim programom i svojim radom nadišli smo situaciju u kojoj radimo. Radimo na tri lokacije i to nam predstavlja veliki problem, pogotovo ambulatna i čekaonice za prijam odraslih pacijenata’, izjavio je Vatroslav Šerić, pročelnik Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku KBC Osijek.

  Pacijenti borave u prostorima koji nisu obnavljani od kada su useljeni. U koliko je lošem stanju KBC, pokazalo se kad je oluja prije nekoliko mjeseci uništila Odjel pedijatrije. Tada su pokrenuti razgovori o preseljenju u kompleks Eurodoma s bivšim ministrom zdravlja Nakićem i ministrom regionalnog razvoja Tolušićem.

  ‘Ne samo mi kao Uprava KBC-a nego i Medicinski fakultet – svi su shvatili da bi to bilo dobro rješenje. Preko 70.000 kvadrata postoji tamo. Sadašnje stanje u KBC-u tako je da smo mi vlasnici 65.000 kvadrata’, kaže Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja KBC Osijek.

  Riječ je o kompleksu koji je godinama prazan. Ima osam dizala u tornjevima od 12 katova, tri razine podzemne garaže, već opremljenu kuhinju i restoran. I za pola do godine dana može biti prenamijenjen u bolnicu.

  ‘Ovo je objekat koji ima sve vertikalne i horizontalne komunikacije , djelomično ili u cijeloj funkciji, tako da u svakom slučaju svi sadržaji koje smo mi mogli spoznati da bi se mogli u ovom prostoru održavati, mi smo ih predvidjeli’, kaže direktor Eurodoma Jurica Vrdoljak.

  Ideja o bolnici u širem centru grada i prostorijama s pogledom koji oduzima dah sviđa se građanima. No prvo treba dogovoriti posao. Kompleks je izgrađen za 100 milijuna eura. Pitanje je tko to i kako može platiti?

  ‘Mi smo u vlasništvu Vlade i siguran sam da postoje određene nekretnine u našoj domovini kojim se može obeštetiti sam vlasnik’, kaže Kopić. I tako osječkoj bolnici, koja skrbi za više od milijun pacijenata, u idućih 50 godina osigurati standarde liječenja dostojne za 21. stoljeće.

  Ivana Draganić – vijesti.rtl.hr