KULTURA

Kino Urania – Besplatne projekcije povodom Mjeseca židovske kulture

Ova manifestacija dio je Europskog dana židovske kulture (EDJC), koji se od 2000. godine organizira diljem Europe, s ciljem isticanja raznolikosti i bogatstva judaizma te njegove lokalne, regionalne i nacionalne povijesne važnosti

Objavljeno 06.09.2023
Matija Ivanković

Od nedjelje 3. rujna do subote 30. rujna održat će se Mjesec židovske kulture koji Židovska općina Osijek organizira sada već treću godinu za redom. Ova manifestacija dio je Europskog dana židovske kulture (EDJC), koji se od 2000. godine organizira diljem Europe, s ciljem isticanja raznolikosti i bogatstva judaizma te njegove lokalne, regionalne i nacionalne povijesne važnosti, sa čvrstom namjerom promicanja dijaloga i tolerancije putem predavanja, koncerata, izložbi, kazališnih predstava, promocija knjiga, projekcija filmova, radionica za djecu i drugih aktivnosti koje se odvijaju istovremeno na cijelom kontinentu.

ŽO Osijek će tijekom Mjeseca židovske kulture provući ovu temu kroz nekoliko programa, a u kinu Urania gledatelje očekuju 2 besplatne filmske projekcije. U subotu 9. rujna s početkom u 19:30 h gledamo izraelsku komičnu dramu iz 2016. godine Tjedan i jedan dan. Kada Eyal dovrši šivu (žalovanje za pokojnim sinom), ne uspijeva se vratiti u svoju svakodnevnu rutinu, a kada se napuši s mladim susjedom iznova otkriva da još ima stvari u životu za koje vrijedi živjeti. U subotu 16. rujna s početkom u 19:30 h ne propustite pogledati izvrstan dokumentarac „Savršen“ u režiji Yaniva Segalovicha iz 2020. godine. U središtu priče je Asaf, glavni urednik u televizijskoj industriji, paraliziran na lijevoj strani tijela, koji kreće na putovanje kako bi prihvatio svoj invaliditet. Susreće se s osobama s invaliditetom koje pričaju svoje priče i raspravljaju o svom svakodnevnom životu s nevjerojatnom iskrenošću, pružajući gledatelju rijedak pogled na živote osoba s invaliditetom.

U novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stižu 3 nova naslova.

Zavirite u čaroban svijet vilenjaka, jednoroga i zmajeva u SINK avanturi Mia i ja: Film. Ono što počinje kao fantastična bajka, za Miju postaje stvarnost: mora pronaći snagu i sposobnost da spasi jednoroge i cijeli svijet. I ranije je čitala o Sentopiji u knjizi o mitovima te će sada uz pomoć očevog portala ući u taj svijet.

Moje grčko vjenčanje 3 prati obitelj Portokalos na njihovom prvom zajedničkom putovanju u Grčku na obiteljsko okupljanje, gdje će doživjeti puno neočekivanih događaja i upoznati nove, zanimljive ljude. Ondje su se zaputili kako bi ostvarili posljednju želju Toulinog oca, a čeka ih avantura života.

Pripremite se za novo poglavlje hit-serijala “Prizivanja” koji se vraća u još strašnijem hororu Časna II. Priča se nastavlja na prvi dio otkrivajući neispričano porijeklo zlog demona. Dvije mlade redovnice moraju razotkriti misteriju iza povratka zlog demona i otjerati ga natrag u pakao. Ovaj put, nitko nije siguran.

Ne propustite pogledati ni sinkronizirani crtić Nestašna zubić vila, šokantan film koji je nadmašio velike blockbustere po box office rezultatima i pozitivnim reakcijama gledatelja Zvuk slobode, megahit filmove Barbie i Oppenheimer, dok na programu Kino kluba ostaju domaći dokumentarac El Shatt – nacrt za utopiju, talijanska drama Beskrajna ljubav i francuska komična drama Zauvijek mladi.

U najavi imamo i prve 2 kazališne poslastice u novoj sezoni.

U goste nam ponovno dolazi Marko Torjanac sa svojim Kazalištem Planet Art i 2 nove predstave u kojima se našao u glavnim ulogama.

U četvrtak 26.10. s početkom u 20 h na rasporedu melodrama A. R. GurneyaLjubavna pisma“ – najizvođenija kazališna ljubavna priča na svijetu, nominirana i za prestižnu Pulitzerovu nagradu za dramu. Dopisivanje Andrewa i Melisse (Slavica Knežević) započinje slanjem poruka u školi za vrijeme nastave što se nastavlja cjeloživotnim razmjenjivanjem pisama. Kamo ih vodi slučajan susret nakon mnogo godina? Je li moguć popravni iz ljubavi? I jesu li, nakon toliko godina, njih dvoje iste osobe kao one iz pisama?

U četvrtak 9.11. s početkom u 20 h ne propustite pogledati kombinaciju crne komedije i burleske D. R. SandersonaTko je ovdje lud?“, koja je 2023. godine na 20. Međunarodnom festivalu komedije Mostarska Liska u Mostaru osvojila čak tri nagrade za najbolju komediju u regiji. Kroz šest zabavnih isprepletenih psihoterapeutskih seansi, postavlja ozbiljna pitanja o životu danas preispitujući standarde „normalnoga“ u svijetu punom eksplozija, pobijenih vlada, stvarnih zečeva iz virtualnog svijeta, zagorenih kobasica u bijelom sosu i susreta s Bogom.

ULAZNICE su u prodaji na blagajni kina Urania: ponedjeljak do srijeda u vremenu od 12:00- 21:00 sati, četvrtak i petak od 16:30 do 21:00 sati, a vikendom od 10:30-12:00 sati i od 16:30-21:00 sati. Za ostale informacije nas možete kontaktirati:

➡ 031 205 501 – Uprava (pon-pet od 9:00-16:30 sati)
➡ 031 205 507 – Blagajna kina (svaki dan od 16:30:-21:00 sati)
➡ inbox poruka na Facebooku ili Instagramu kina Urania.

Program Kina Urania 7.9.-13.9.2023 by OsijekNews on Scribd

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Po drugi put, Hrvatski audiovizualni centar organizira manifestaciju Mjesec našeg filma, u sklopu kojeg će se hrvatski filmovi prikazivati u kinima diljem zemlje tijekom cijelog mjeseca

Kino Urania – Mjesec našeg filma – 70 godina filmskih festivala

Svibanj i ove godine ima filmski predznak. Po drugi put, Hrvatski audiovizualni centar organizira manifestaciju Mjesec našeg filma, u sklopu Više…

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black

U režiji Sama Taylor-Johnsona, glazbena biografija Back to Black prati život i glazbu Amy Winehouse (Marisa Abel) kroz njezino putovanje Više…

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! Počinjemo već u četvrtak kada nam se u goste vraća Kazalište Planet Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Po drugi put, Hrvatski audiovizualni centar organizira manifestaciju Mjesec našeg filma, u sklopu kojeg će se hrvatski filmovi prikazivati u kinima diljem zemlje tijekom cijelog mjeseca

Kino Urania – Mjesec našeg filma – 70 godina filmskih festivala

Imamo nova sjajna imena programu ovogodišnjeg izdanja festivala koji će se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka održati od 15. do 17. kolovoza na popularnoj lokaciji-Katakombe u Osijeku

[NAJAVA] Pannonian Rock Festival

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

[NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije