KULTURA

Kino Urania: Dani Slovenije u Slavoniji, ali i pregršt drugih filmova i izvedbi

Od slovenskih preko svjetski poznatih filmova do stand up komedije

Objavljeno 09.05.2018
Nikolina Ćosić

Kino Urania svečano otvara ovogodišnje treće po redu Dane Slovenije u Slavoniji u ponedjeljak, 14. svibnja s početkom u 18 h i to projekcijom filma “Neka bude košarkaš” uz gostovanje redatelja Borisa Petkoviča i glumca Marka Miladinovića. Veleposlanstvo Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj i Slovensko kulturno društvo Stanko Vraz i ove godine će nam se predstaviti slovenskom filmskom produkcijom. Osim navedenog naslova tu su i filmovi  “Ivan” 21. svibnja u 18 h te “Slovenija, Australija i sutra cijeli svijet” 28. svibnja u 18 h, a ulaz je na sve projekcije je besplatan. Osim toga, predstavit će se i izložbama, predavanjem i dokumentarnim filmom, potpisivanjem sporazuma o suradnji između Državnog arhiva Osijek i Pokrajinskog arhiva Maribor, mednim doručkom čime će se obilježiti prvi Svjetski dan pčela te konferencijom pod naslovom „Budućnost je danas“ na kojoj će istaknuti slovenski i osječki stručnjaci raspravljati o različitim vidicima električke mobilnosti.

Osim slovenskih filmova, u novom filmskom tjednu se mogu premijerno na programu pogledati i sinkronizirana animacija za najmlađe gledatelje Luka i čarobni muzej, dugoočekivani hit studija Marvel Osvetnici: Rat beskonačnosti, europski trileri Thelma i Djevojka u magli te Nevjerojatna priča o divovskoj kruški.

Luka je pametan, ali previše živahan dječak s jednom ambicijom: završiti posljednju razinu svoje računalne igrice. Jednom kad završi u gamerskom Hall of Fame-u, njegov odsutan otac će se napokon ponositi njime. Međutim, završetak igrice će biti tek početak velike avanture koja će odvesti Luku, njegovog psa i prijateljicu Monicu u davno zaboravljeni muzej lutaka, gdje će Luka vratiti u život sve lutke, pa tako i groznog lutkara. Osim ovog filma, za najmlađe je tu i crtić Nevjerojatna priča o divovskoj kruški koja priča priču o najboljim prijateljima slonu Sebastijanu i mačku Prugici. Za vrijeme pecanja, Prugica ulovi poruku u boci od omiljenog nestalog gradonačelnika Đibija, kojemu treba pomoć. U boci se nalazi i sjeme iz kojega izraste divovska kruška. Kada od kruške izrade brod – započinje nevjerojatna avanturu. Film je snimljen prema istoimenoj dječjoj slikovnici i posebno je prikladan za dobnu skupinu 4-10 godina.

Za one nešto starije tu je napeti triler, temeljen na bestseleru Donata Carrisija, Djevojka u magli u kojem na kraju svi likovi postanu sumnjivci. Djevojka Anna Lind nestaje u udaljenom, izoliranom gradu Avechot, usred Alpa. Specijalni agent Vogel, poznat po tome da privlači veliku medijsku pozornost slučajevima kojima se bavi, poslan je u izolirani grad kako bi istražio slučaj nestale šesnaestogodišnjakinje.

Osvetnici: Rat beskonačnosti neviđeno je filmsko putovanje stvarano deset godina, a obuhvaća sav Marvel Cinematic Universe. Na platno donosi konačan, najsmrtonosniji obračun svih vremena. Osvetnici i njihovi saveznici super junaci moraju biti spremni žrtvovati sve kako bi porazili moćnog Thanosa prije nego on svojim razaranjem i uništavanjem okonča svemir.

Psihološki horor/triler Joachima Triera neobičan je spoj priči Stephena Kinga, redateljskog umijeća Ingmara Bergmana i vrckave pomaknutosti Davida Cronenberga. Thelma je mlada studentica koja doživljava nasilan napad, nakon kojega ju počinje privlačiti Anja. Ubrzo shvaća da su napadi simptom neobjašnjivih i nadnaravnih sposobnosti…

U četvrtak 24. svibnja 2018. s početkom u 20 h će nas nasmijavati glumica Tatjana Kecman sa svojom monodramom pod nazivom „10 : 1“ (deset razloga protiv ulaska u bračnu zajednicu i jedan za). Glumica u svom autorskom projektu na duhovit način savjetuje muškarce zašto se ne ženiti te kakve pripadnice ljepšeg spola trebaju izbjegavati. Kecman je odglumila deset potpuno različitih tipova žena i pokušala otkriti njihove maske, igre i sitne laži. Sjajna komedija u kojoj će se mnoge žene pronaći. Kroz sat vremena trajanja predstave stavite se u kožu muškarca koji se našao pred velikom dilemom – Oženiti se ili ne? Ulaznice će se prodavati po cijeni od 60 kn.

Nakon, u rekordnom roku, rasprodane prve izvedbe, stand up Vlatka Štampara “Odraslost” se ponavlja. Novi datum je 16. svibnja (srijeda) s početkom u 20 h, a ulaznice su u pretprodaji po cijeni od 40 kn i 50 kn na dan izvedbe.

Ulaznice za sve navedene evente možete rezervirati putem telefona 205-501 (Uprava, 9-17 h), 205-507 (blagajna kina, od 17-21:30 h), email-a: info@kinematografi-osijek.hr i ulaznice@kinematografi-osijek.hr ili putem Facebook profila Kino Urania & Kinematografi Osijek.

 

Program Kina Urania 10.5.-16.5.2018 by Nikolina Ćosić on Scribd

VEZANE VIJESTI

Pogledajte koje filmove možete gledati za vikend kod Secesijskog zdenca na osječkoj Promenadi

Kino pod zvijezdama

U sklopu ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture bit će održao „Kino pod zvijezdama“ koji će se održati 30. lipnja i 1. srpnja Više…

Osim filmova, najmlađi se mogu okušati u filmskim radionicama

Novi filmovi i radionice u kinu Urania

Ponovno zanimljiv tjedan u kinu Urania! Novi filmski tjedan premijerno donosi hvaljeni i nagrađivani horror triler Naslijeđeno zlo i nastavak popularne Disney Pixar sinkronizirane animacije Izbavitelji Više…

Novi filmski tjedan u kinu Urania

Kino Urania: Povratak u Jurski svijet

Novi filmski tjedan u kinu Urania premijerno donosi nastavak popularnog Jurskog svijeta: “Pad kraljevstva” i biografsku dramu “Filmske zvijezde žive vječno”, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Osječko ljeto kulture 2018. zatvoreno je velikim koncertom Mostar Sevdah Reunion-a

Završen OLJK ’18. – počele pripreme za narednu godinu

Borilo se Osječko ljeto kulture s vremenom i nogometom, uspješno vozilo 'slalom' između tih dvaju prepreka, mijenjajući termine i prostore, ovisno o nebu i ždrijebu

Danas završava OLJK – 15. dan

Dva tjedna manifestacije približava svoje izdanje kraju, a danas je pred nama 14. dan koji je ujedno i pretposljednji dan ovogodišnjeg izdanja.

OLJK – dan za kulturu, ujedno i predzadnji dan ovogodišnjeg izdanja