KULTURA

Kino Urania – Mjesec našeg filma – 70 godina filmskih festivala

Po drugi put, Hrvatski audiovizualni centar organizira manifestaciju Mjesec našeg filma, u sklopu kojeg će se hrvatski filmovi prikazivati u kinima diljem zemlje tijekom cijelog mjeseca

Objavljeno 30.04.2024
Matija Ivanković

Svibanj i ove godine ima filmski predznak. Po drugi put, Hrvatski audiovizualni centar organizira manifestaciju Mjesec našeg filma, u sklopu kojeg će se hrvatski filmovi prikazivati u kinima diljem zemlje tijekom cijelog mjeseca. Nakon prošlogodišnjeg uspješnog prvog izdanja, kada je HAVC kao dio obilježavanja 15 godina djelovanja svibanj proglasio Mjesecom našeg filma te prikazao niz filmova koji su obilježili domaću kinematografiju u proteklih 15 godina, isto činimo i ove godine. S podnaslovom 70 godina filmskih festivala, u fokusu ovogodišnjeg izdanja Mjeseca su festivali te posljedično filmovi koji su na njima bili prepoznati i nagrađivani. „Glavna misija Mjeseca jest putem posebno osmišljenog programa potaknuti publiku na odlazak u kino te posljedično na aktivnije praćenje domaćeg filma uopće. Mi želimo da publika filmove (po)gleda te tako preispituje stavove, mijenja perspektive, usvaja nova znanja, preoblikuje vlastito poimanje svijeta.“ izjavio je ravnatelj HAVC-a Chris Marcich na današnjoj press konferenciji. Selektor programa Boško Picula ovogodišnji je Mjesec kreirao kao svojevrsnu posvetu festivalima, povodom 70 godina postojanja domaćih filmskih festivala: prvo izdanje Pulskog filmskog festivala održano je 1954. godine. U kinu Urania publika će moći pogledati iduće naslove: „Kontesa Dora“ Zvonimira Berkovića, „Bogorodica“ Nevena Hitreca, „Duga mračna noć“ Antuna Vrdoljaka, „Svjedoci“ Vinka Brešana, „S one strane“ Zrinka Ogreste, „Ničiji sin“ Arsena Antona Ostojića, „Buick Riviera“ Gorana Rušinovića, „Metastaze“ Branka Schmidta, „Polagana predaja“ Brune Gamulina i „Kratki izlet“ Igora Bezinovića. Kao dio programa In Memoriam, bit će prikazan i film jednog od naših najvećih redatelja Veljka Bulajića, koji nas je napustio 2. travnja ove godine Vlak bez voznog reda. Otvaranje Mjeseca našeg filma održat će se u četvrtak, 2. svibnja istovremeno na čak 11 lokacija diljem Hrvatske, program će trajati do kraja svibnja, a raspored projekcija možete pronaći u našim tjednim rasporedima.

U ponedjeljak 6.5. s početkom u 19:00 h kino Urania premijerno će ugostiti hit predstavu Prvi muževi bacaju se u vodu. Likovi žena iz različitih sredina duhovito i direktno skidaju maske s preuzetih obrazaca u kojima iza svakog uspješnog, manje uspješnog i potpuno neuspješnog muškarca stoji žena. Kroz sat vremena na sceni glumica Jadranka Elezović vješto i brzo mijenja likove što na kraju predstave izaziva nedoumicu koliko je glumica bilo na sceni. Ismijavajući malograđanštinu i primitivizam pitamo se jeli autor u iskoristio scenski i dramaturški okvir kao kritiku društva u cjelini.

Kruševac geto stiže s nastavkom priče o Sneži i Slobi Tašta ne prašta (utorak 7.5. u 19:00 h). Ova komedija zavjere nam otkriva najdublje ljudske slabosti u oskudnim životnim situacijama. Opsjednuti materijalnim „bogatstvima“, zaboravljaju osnovne ljudske osobine, rodbinu, prijatelje… Na kraju priče, ništa od planiranog se nije desilo. Često kreiramo sutrašnji dan zanemarivši sadašnjost. Punica je u ovoj priči, ona koja mrsi planove i konce.

U novom filmskom tjednu premijerno na program stižu 3 nova filmska naslova.

Kada se u starom kazalištu ugase svjetla, lutke ožive i kreću na pustolovinu koja će njihove snove pretvoriti u stvarnost i dokazati da čak i oni najmanji mogu odigrati herojske uloge. Od scenarista „Priča o igračkama” dolazi zabavna avantura dva Nerazdvojna prijatelja, napuštenog plišanog medvjedića i lutka beskrajne mašte. 

Redatelj Luca Guadagnino, poznat po besprijekornom smislu za estetiku, na velika se platna vraća sa seksi dramom Izazivači i briljatnom Zendayom u glavnoj ulozi. Tashi, nekoć budućnost tenisa, trenirala je svog supruga Arta za uspjeh na Grand Slam turnirima. Tjera ga da igra na turniru niže razine tzv. Challenger, gdje će se suočiti s Patrickom, poraženim rivalom s kojim oboje imaju kompliciranu povijest.

Uz nominaciju za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog filma i dobivene dvije nagrade na festivalu u Cannesu, novo remek-djelo velikog Wima Wendersa Savršeni dani prati Hirayamu koji naizgled uživa u svom jednostavnom životu čistača javnih zahoda u Tokiju. Međutim, nekoliko neočekivanih susreta polagano će započeti razotkrivati njegovu prošlost.

Ne propustite pogledati ni sinkronizirane animacije Pustolovine Bubamare i Crnog Mačka Film i Kung Fu Panda 4, akcijsku komediju Kaskader, regionalni hit Jorgovani te glazbene biografije Amy Winehouse Back to Black i Priscille Presley.

Nastavljamo i s VR Game Room-om, gdje možete istražiti VR svijet pomoću naših Occulus Quest naočala te isprobati neke od najpopularnijih VR igrica.

Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Hit predstava s necenzuriranom zabavom Baka ima dečka?! napokon dolazi u kino Urania: četvrtak 16.5. u 19:00 h. Glumci Asim Ugljen i Miro Čabraja, koji su nas već navikli na svoj izvanredan talent, istražili su kroz svoje uloge granice humora i ozbiljnosti. Predstava, koja prikazuje prevaranta Tomu i niz humorno-perverznih gospođa u zrelim godinama, potiče publiku na dublje razmišljanje o životu i ljubavi. Namijenjena odrasloj publici, parovima, obitelji i samcima, postavlja pitanja o prirodi ljubavi, požudi i prevari te nudi uvid u različite aspekte emocionalnih odnosa.

Anđelka se vraća s novom predstavom: Šta me OPET snađe?! Nova monodrama glumice Anđelke Stević Žugić donosi priču o Glavna junakinja Jovanka Joka Jakovljević, u svojim je kasnim 30-ima, kreće u nezaustavljivu vožnju kroz svoj emocionalni kaos u koji je upala nakon razvoda. Brak joj se završio kao loš film, iako je očekivala romantičnu komediju, a život odjednom pretvorio u ring. Konkurencija je oštra, okolina surova, ali i Joka neustrašiva u svakoj svojoj suludoj odluci i tragikomičnoj situaciji. Karte su u prodaji preko sustava Eventim.

ULAZNICE su u prodaji na blagajni kina Urania:

ponedjeljak do srijeda u vremenu od 12:00- 21:00 sati,
četvrtak i petak od 16:30 do 21:00 sati,
a vikendom od od 10:30-12:00 sati i od 16:30-21:00 sati.

Za ostale informacije nas možete kontaktirati:

➡ 031 205 501 – Uprava (pon-pet od 9:00-17:00 sati)
➡ 031 205 507 – Blagajna kina (svaki dan od 17:30:-21:30 sati)
➡ inbox poruka na Facebooku ili Instagramu kina Urania.

Program Kina Urania 2.5.-8.5.2024 by OsijekNews on Scribd

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U novom filmskom tjednu premijerno nam na program kina Urania stižu 2 nova naslova, tu su i stand up komedije, a traje i "Mjeses našeg filma"

Teška godina za Imaginarne prijatelje

U novom filmskom tjednu premijerno nam na program kina Urania stižu 2 nova naslova. Albert i Bruno proživljavaju Tešku godinu! Više…

U novom filmskom tjednu premijerno na program stižu 2 nova naslova, 2 stand up predstave, Visla festival poljskog filma u Osijeku...

7. Visla i Čudo u kinu Urania

U ponedjeljak 13. svibnja u 19:00 h otvara se 7. izdanje Visla festivala poljskog filma u Osijeku. Program festivala uključuje Više…

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black

U režiji Sama Taylor-Johnsona, glazbena biografija Back to Black prati život i glazbu Amy Winehouse (Marisa Abel) kroz njezino putovanje Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U subotu, 25. 5. u 18 sati i u nedjelju, 26. 5. u 10,30 sati će pedesetak polaznica izvesti produkciju pod nazivom Godišnja doba koju su osmislile i uvježbale voditeljica Početnice Aleksandra Colnarić i asistentica Dora Lukaček

Premijera godišnje porodukcije plesne igraonice početnice – Godišnja doba

Program drugog Panonskog festivala knjige obećava istinski praznik knjige i čitanja i donosi uistinu bogat program za djecu i mlade

[NAJAVA] Drugi Panonski festival knjige donosi programske poslastice za djecu i mlade

Muzika The Gatherersa od početka je bila snažno ukorijenjena u kreativnoj jazz tradiciji, ali se ubrzo uputila u područja improvizirane, eksperimentalne i suvremene glazbe, odražavajući osebujnost, individualne interese te težnje svakog od članova kvarteta.

[NAJAVA] The Gatherers u klubu Oxygene