KULTURA

Kino urania su izgradili Masoni prije 110 godina i danas je omiljeno kino u Osijeku

Kao jednu od najznačajnijih ostvarenja secesijske arhitekture u Hrvatskoj zgradu su sagradili slobodni zidari a projektirao ju je poznati osječki arhitekt Viktor Axmann

Objavljeno 13.09.2022
Mihael Šilac

Dana 19. rujna davne 1912. godine u znamenitoj novosagrađenoj zgradi osječkog kina Urania prikazana je prva kinematografska predstava. Jedinstvenu zgradu kina projektirao je poznati osječki arhitekt Viktor Axmann, što mu je na prvoj međunarodnoj Kino-izložbi u Beču osiguralo prestižnu nagradu. Kao jednu od najznačajnijih ostvarenja secesijske arhitekture u Hrvatskoj zgradu su sagradili slobodni zidari, a njezina gradnja trajala je svega tri mjeseca. Zgrada je sačuvala svoju izvornu funkciju kina svih 110 godina, u njoj je tijekom vremena odigrano na tisuće filmova te su održane brojne manifestacije, konferencije, izložbe i predstave, a u posljednjoj godini uvedeni su i novi digitalni sadržaji.

Osim lokalnog značaja koje ima za stanovnike Osijeka i okolice, kino je važan član brojnih međunarodnih institucija i udruženja te partner na raznim projektima i programima, a sudjelovali su i kao žiri na festivalima A kategorije – Cannes Film Festival i Međunarodni filmski festival Karlovy Vary. Kino Urania ima etiketu „art kina“ budući da se velik dio filmskog repertoara odnosi na europsku i druge visokovrijedne kinematografije, kao i neovisne filmske produkcije. O kvaliteti provedenih programa i njihovoj važnosti za razvoj publike govore i brojne nagrade koje je kino dobilo kao priznanje za svoj rad: za 2018. godinu Europa Cinemas dodijelila je kinu Urania prestižnu nagradu za najbolji kino program za djecu i mlade u Europi, a u svibnju 2014. Film New Europe kino Urania je proglasio najuspješnijim europskim kinom. Također, prije nekoliko dana sa Venecija Film Festivala vratila se Iva Martinović – mlada osječka studentica, ambasadorica kina Urania i predstavnica Hrvatske kao članica žirija 27 Times Cinema – čak četvrti ambasador kojega je Urania imala čast poslati na ovaj festival. 

Ovogodišnja proslava rođendana započinje u rujnu, a nastavlja se i kroz mjesec listopad. Rođendan Urania slavi s čak 6 kazališnih predstava i stand up nastupa, baletnim spektaklom uživo, mjuziklom, IT događajem, Filmskom rundom te premijerama novih filmova i pokojim filmskim ciklusom.

Na sam rođendan kina i dan poslije (19. i 20. rujna), gledatelje očekuje dvodnevni besplatni filmski program:

ponedjeljak 19.9.2022.

17:30 Vatreno srce SINK
19:15 Ego protiv ega
20:00 Kino klub: Siroče: Prvo ubojstvo
21:15 Pad PREMIJERA

utorak 20.9.2022.

17:30 Škola čarobnih životinja SINK
19:30 Test
20:00 Kino klub: Badman
21:15 Kung fu Zohra

A ono što vas nagodinu čeka, kada kino bude slavilo svoj simboličan 111. rođendan – ostaje tajna. Bit će to pravi veliki party!

Još ovaj tjedan nastavljaju se projekcije povodom Mjeseca židovske kulture u suradnji sa Židovskom općinom Osijek, a osim upoznavanja Izraela putem VR sadržaja na Oculus Quest naočalama, u subotu 17.9. u 19:30 h ne propustite besplatno pogledati glazbenu romantičnu komediju Orkestar u gostima.

U novom filmskom tjednu premijerno na program stižu 2 nova naslova.

U trileru Pad Becky i njezina prijateljica Hunter popnu se na komunikacijski toranj visok preko 600 metara, s kojeg žele baciti pepeo njenog nedavno preminulog dečka.

Novi film velikog južnokorejskog redatelja Parka Chana Wooka Dvostruka prijevara dobitnik je nagrade za najbolju režiju na filmskom festivalu u Cannesu. Riječ je o kriminalističko-romantičnoj drami o policijskom detektivnu Hae-joonu zaduženom za istragu smrti muškarca koji je pao s planinskog vrha.

Ne propustite pogledati ni crtiće Vatreno srce, Tuljani specijalci i DC Liga Super-ljubimaca te nagrađivani domaći feel good film Ljeto kada sam naučila letjeti. Na programu su i dalje triler francuska komedija Test, filmska je priča o Ibrahimoviću Ja sam Zlatan, francuska je akcijska drama Kung fu Zohra te prequel kultnog američkog horora Siroče: Prvo ubojstvo u Kino klubu.

U rujnu i listopadu u kinu Urania ćete moći pogledati čak 8 predstava.

Krenimo redom: nakon dugo vremena Osijek će biti domaćin Velikom gala baletnom spektaklu UŽIVO – u izvedbi ansambla Konstantina Kostykova u četvrtak 15.9. u 20 h (ulaznica 150 kn). Seks, muško ženski odnosi, crkva, politika – sve su to teme koje Marko Dejanović prolazi u svome stand up showu Prosti Faktori, koji je na rasporedu u četvrtak 22.9. s početkom u 19 h (ulaznica 60 kn). Tjedan poslije ćete moći birati između komedije o ženi koja traži „onog pravog“ te muškarcima koji se ne bi ženili Ako sam žena, nisam konj (utorak 27.9. u 20 h – ulaznica 80 kn) i nove komedije svima poznatog i omiljenog Neshe Bridgesa Muško-ženski svijet (nedjelja 2.10. u 19 h – ulaznica 70 kn u pretprodaji). U četvrtak 6.10. u 20 h ponovno možete pogledati komediju Kako i zašto ubiti muža? (ulaznica 80 kn) za koju se u travnju tražila karta više, u petak 28.10. u 20 h imate priliku pogledati komični mjuzikl Vesele djevojke (ulaznica 150 kn), dok je nedjelja 30.10. u 19 h rezervirana za stand up Made in Bosnia (ulaznica 70 kn u pretprodaji). Tu će se negdje ubaciti i Vlatko Štampar sa svojim novim stand up nastupom, a više detalja Kinematografi Osijek će objavit u idućem newsletteru.

Ulaznice za sve predstave je potrebno unaprijed rezervirati:

➡ 031 205 501 – Uprava (pon-pet od 9:00-17:00 sati)
➡ 031 205 507 – Blagajna kina (svaki dan od 17:30:-21:30 sati)
➡ inbox poruka na Facebooku ili Instagramu kina Urania.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black

U režiji Sama Taylor-Johnsona, glazbena biografija Back to Black prati život i glazbu Amy Winehouse (Marisa Abel) kroz njezino putovanje Više…

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! Počinjemo već u četvrtak kada nam se u goste vraća Kazalište Planet Više…

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Uoči Uskrsa, Urania vas poziva na 2. po redu Cinema4YOU(th) filmski kviz, koji će se održati u Kino klubu kina Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Imamo nova sjajna imena programu ovogodišnjeg izdanja festivala koji će se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka održati od 15. do 17. kolovoza na popularnoj lokaciji-Katakombe u Osijeku

[NAJAVA] Pannonian Rock Festival

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

[NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek