Arhiva

`Knjiga i Kava` prikazuje naslove s Festivala dokumentarnog rock filma

  Objavljeno 25.03.2013
  OsijekNews redakcija

  Osječani će 26. i 27 ožujka u prostoru Knjiga&Kava, u Reisnerovoj 81, moći pogledati filmove u regionalnoj konkurenciji, međunarodnoj konkurenciji i filmove izvan konkurencije.

  Uz projekcije osigurane su i vrhunske slane grickalice koje su omogućili sponzori Kanaan i Surfer.

  Utorak, 26. ožujka u 20 sati

  SEVDAH O RODAMA
  Režija: Silvio Mirošničenko, Hrvatska
  Produkcija: HRT, 2007
  Trajanje: 52′

  Edo Maajka je dobio dokumentarac, na vrijeme i još u produkciji HTV. Silvio je odradio dobar posao i uhvatio Edu vještinom iskusnog autora, a rezultat je odličan film, o jednom od najznačajnijih hip-hop autora sa ovih prostora, o kojem vjerojatno svi sve znate.

  HTV ovim filmom, nadamo se, nastavlja snimanje filmova o autorima koji su obilježili našu Pop Kulturu i čija diskografija s punim pravom zaslužuje ovakve dokumente. Pobjednik DORF 2008.

  DI SMO MI TO? (Hrvatska)
  Trajanje: 35′
  Autor: Dubravko Mataković
  Produkcija: Dubravko Mataković 2006

  Dokumentarni prikaz odlaska vinkovačke grupe Septica u Zagreb na dodjelu nagrada Zlatna koogla 2005 – prati ekipu od vinkovačkog kolodvora, samog koncerta u KSETu, pa sve do povratka u Vinkovce.

  Ovo je prvi filmski uradak kultnog strip-crtača Dubravka Matakovića, nadamo se ne i posljednji. Česta gostovanja Septice u kultnom KSET-u imala su posebnu atmosferu i to je vidljivo u ovom filmu.

  Voljeli ili ne karakterističan smisao za humor, ovaj film će vam prikazati u jednom drugom svjetlu junake koji se kriju iza neobičnih imena u po mnogo čemu jedinstvenoj Septici. U filmu se pojavljuje puno poznatih likova, u neobičnim situacijama, a ovo je premijerno prikazivanje dugo očekivanog Dubravkovog filma.

  (ON THE QUEST FOR) BEOGRAD UNDERGROUND
  R: Muriel Buzzara (Španjolska, Srbija)
  T: 65′
  P: Trayectos.org, 2011
  www.beogradunderground.com

  Nezavisni dokumentarac o kultnim srpskim protagonistima underground scene od 90-ih naovamo, od strip rasturača a la Zograf i Wostok pa do glazbenika i slikara, uz zanimljive bendove (Klopka za pionira…).

  Posvećenost i upornost, strast i sve ono univerzalno s problemima Otpora i fight for your right to party filozofije, o čemu svaki grad i svaka država ima toliko priča.

  Srijeda, 27. ožujka u 19 sati

  KAD MIKI KAŽE DA SE BOJI (Hrvatska)
  Trajanje: 106′
  Autor:Ines Pletikosa
  Produkcija: HTV, 2006

  Odlična priča o kultnim likovima iz još kultnijih pjesama Johnnyja Štulića: galerija likova iz mitskih zagrebačkih 80-ih: Čera, Gracija, Kipo, Miki, Krvava Meri i ostali koji su u naše živote ušli kroz te sjajne pjesme prikazani su u ovom filmu – gdje su&šta rade danas, kako su zaslužili mjesto u tim pjesmama…

  Premijerne izvedbe snimaka Azre iz vremena dok je Johnny zabavljao ekipu na tulumima samo su mali razlog zbog kojeg vrijedi pogledati ovaj film. U produkciji HTV, napravljena je odlična priča koja upotpunjava mozaik slagan godinama, mozaik koji generacije sa užitkom ponovo slažu i ponosno ga slave.

  DIRTY OLD FESTIVAL 2007
  Redatelj: Vjeran Pavlinić (Hrvatska)
  Godina proizvodnje: 2008
  Produkcija:Dirty Old Empire
  Trajanje: 37′
  www.dirtyoldempire.com

  Kratak promotivni film o Dirty Old Festivalu, jedinom slavonskom pravom punk/rock festivalu, koji se održava svako ljeto u Velikoj kraj Požege. Odlično ocrtana atmosfera, nastupi sjajnih underground bandova i opušteno druženje u prekrasnom ambijentu trebali bi pogledati ne samo oni koji su se neki put i našli na onom proplanku.

  Ove godine će proslaviti 10. izdanje i mi na ovaj način šaljemo čestitke i podržavamo Igora i ekipu.

  DA LI ZAISTA POSTOJI ČOVEK KOJI SE ZOVE ŽIKICA SIMIĆ?
  Režija: Ivan Andrijanić, Srbija
  Godina proizvodnje:1996
  Trajanje: 26′

  Posveta jednom od najznačajnijih BG-novinara, a o kojem se jako malo zna, na čijim tekstovima je odgojena generacija novinara i konzumenata Američkog Rocka.

  Tekstovi Žikice Simića su bili odlično štivo za inicijaciju u prekrasan svijet rock’n’rolla, a njegovo mitologiziranje i fanovski pristrano pisanje o stotinama odličnih albuma o kojima nećete saznati puno u medijima u ovom kratkom filmu je doživjelo zasluženu počast.

  Nedavno objavljena knjiga sakupljenih tekstova Žikice Simića drugi je dio svojevrsne zahvale tom čovjeku, koji nam je otvorio mnoga vrata, u vrijeme kada je to najviše trebalo. Film je studentski uradak, tada mladog studenta beogradske FDU.

  VEZANE VIJESTI

  Dobro djelo za potrebe sugrađana pojedinci mogu učiniti ove subote!

  Akcija dobrovoljnog darivanja krvi – PORTANOVA

  Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek organiziraju redovnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi u Portanovi od Više…

  Već danima izvještavamo o krađama, ali one su i dalje prisutne. Osim toga, iz policije najavljuju još jednu povećanu mjeru kontrole brzine

  POLICIJA – Krađe, oružje i pojačana mjera kontrole brzine!

  Krađe ne prestaju! Ponovno moramo prenositi loše vijesti kako su kradljivci ponovno iskoristili nepažnju vlasnika! Nepoznati počinitelj jučer u dopodnevnim Više…

  Riječ je o obnovi parka koji se nalazi u centru grada Osijeka, poznatog kao prekrasnom ambijentu u zimskom periodu kada su stabla posađena u ovom parku, sijala najljepšim sjajem

  Sakuntala park stavljen pod metalne okvire

  Planiralo se, pričalo i pretvorilo u djelo… Krenula je obnova Sakuntala parka u centru grada Osijeka. Projekt je to vrijedan Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Dobro djelo za potrebe sugrađana pojedinci mogu učiniti ove subote!

  Akcija dobrovoljnog darivanja krvi – PORTANOVA

  Već danima izvještavamo o krađama, ali one su i dalje prisutne. Osim toga, iz policije najavljuju još jednu povećanu mjeru kontrole brzine

  POLICIJA – Krađe, oružje i pojačana mjera kontrole brzine!

  Riječ je o obnovi parka koji se nalazi u centru grada Osijeka, poznatog kao prekrasnom ambijentu u zimskom periodu kada su stabla posađena u ovom parku, sijala najljepšim sjajem

  Sakuntala park stavljen pod metalne okvire