KULTURA

Knjiga o hrvatskom društvu koje ”šmrče bijelo” – Više od desetljeća istraživanja o kokainu u Hrvatskoj

''Bijelo mahom nekažnjeno šmrču svi - mafijaši, političari, bankari, menadžeri, estradnjaci, liječnici, novinari, odvjetnici, policajci, poduzetnici, ugostitelji, svodnici, prostitutke, zatvorenici..."

Objavljeno 10.08.2020
Ivona Amidžić

Knjiga ”Hrvatska u kokainskom ruletu smrti”, novinara Vilima Cvoka i Hajrudina Merdanovića, dosad je najcjelovitiji prikaz koliko je kokain rasprostranjen u Hrvatskoj, tko su korisnici i krijumčari te kako se policija i sudstvo bore protiv te droge koja se duboko uvukla u pore našeg društva.

Nedavno objavljena knjiga u izdanju 24 sata rezultat je više od desetljeća istraživanja i serije novinarskih tekstova o krijumčarenju kokaina u Hrvatsku. Ujedno, to je i nastavak knjige ”Hrvatska mafija – od nastanka do danas” istog autorskog dvojca u kojoj se isticalo da se drogom trgovalo pod okriljem države za vrijeme i nakon Domovinskog rata te da se kriminalna ekonomija najvećim dijelom već tada bazirala na preprodaji droge.

Autori pritom otkrivaju kako su stasali novi krijumčari, ali i kako su stvoreni kanali za krijumčarenje kokaina prema Europi u kojima sudjeluju i brojni Hrvati udruženi s balkanskim krijumčarima droge. Hrvatska i zemlje u okruženju danas su ”iscrtane” kokainom, ističu autori dodajući kako krijumčari i dileri gotovo neometani žive među nama te da je kokain gotovo na svakom koraku. U eksplikaciji zakona kokainske ponude i potražnje u knjizi se opisuje i pozicija trgovaca ”bijelim” i njihovih korisnika, ali i količina novca koji se u tom poslu obrće.

”Bijelo mahom nekažnjeno šmrču svi – mafijaši, političari, bankari, menadžeri, estradnjaci, liječnici, novinari, odvjetnici, policajci, poduzetnici, ugostitelji, svodnici, prostitutke, zatvorenici i ini koji utjehu ili dodatnu moć uz adrenalinski poticaj pronalaze u kokainu. Danas se kokain u Hrvatskoj troši više nego ikada i zapravo nam je ta činjenica bila poticaj za pisanje knjige”, ističu autori.

Dodaju i kako njihova knjiga nipošto nije fikcija ni plod razigrane mašte i igre riječi s ”uljepšanim” opisima narko bossova i dilera, već je to prikaz autentičnih događaja i aktera sa stvarnim imenima.

Priča o korisnicima, krijumčarenju, ali i posljedicama uzimanja kokaina

”Zbog poštovanja zakonskih odredbi o nastupanju roka rehabilitacije samo smo u jednom slučaju kokainskom osuđeniku izostavili ime. Nismo imali namjeru docirati, utjecati na nečije mišljenje, upirati prstom u instituciju ili bilo kojeg pojedinca. U knjizi ne iznosimo svoje osobno stajalište, već pišemo o golim činjenicama koje upućuju na rasprostranjenost kokaina, tu, među nama”, ističe se u predgovoru knjige.

Autori naglašavaju kako su nastojali što jednostavnije prikazati što je to zapravo kokain, kako i gdje nastaje i kako se krijumčari. Uz to, uspjeli su i iznimno zanimljivo prikazati domišljate načine krijumčarenja kokaina, ali i ulične i druge načine distribucije. U knjizi se, naravno, opisuju korisnici, ali i upozorava na posljedice uzimanja kokaina.

Iznimno zanimljivi dijelovi knjige prikazi su kako se policija bori protiv krijumčara kokaina zasnovani na autentičnim slučajevima o kojima su izvještavali brojni domaći i strani mediji. Temelj knjige su i sudske presude za krijumčarenje kokaina i okrutne zločine vezane za kriminal s drogom izrečene na sudovima u Beogradu, Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima, često ”pojačane” pričama svjedoka iz sudnica.

Razgovori sa stručnjacima, krijumčarima, pritvorenicima, osuđenicima, policajcima, prostitutkama, akterima pojedinih slučajeva najvećih zapljena kokaina pomogli su nam da odškrinemo vrata i zavirimo u ono što se skriva iza kokainske pošasti, ističu autori, ponavljajući da je riječ o drogi koja je zahvatila sve pore društva.

(Hina)

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Osječki gradski govor, jezične dumine Osječana biti će predstavljene na FFOS-u kroz knjigu autorica Ane Mikić Čolić, Mirajm Milas i Lorne Rajle, biti će sigurno zanimljivo! :)

Predstavljanje knjige Osječki gradski govor na FFOS-u

Predstavljanje knjige “Osječki gradski govor. Jezične dumine Osječana” autorica Ane Mikić Čolić, Mirajm Milas i Lorne Rajle bit će predstavljena Više…

Klub koji je iznjedrio reprezentativce Lechnera i Dupca, ali i mnoge druge legendarne nogometaše grada na Dravi o kojima se do sada nije puno čulo...

Tempo, Slavija!

Promocija knjige Tempo, Slavija! o crno-bijelim prethodnicima NK Osijeka održat će se u petak s početkom u 18:30 sati u Više…

Promocija knjige „Blackbook Croatia“ u kojoj su predstavljena čak 192 rada najboljih hrvatskih graffiti umjetnika

Blackbook Croatia: Po prvi put u knjizi objedinjeni radovi hrvatske graffiti scene

U subotu 12. veljače 2022. u Caffe baru Pepermint u 19.00 sati održat će se promocija knjige Blackbook Croatia, uredničkog Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Imamo nova sjajna imena programu ovogodišnjeg izdanja festivala koji će se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka održati od 15. do 17. kolovoza na popularnoj lokaciji-Katakombe u Osijeku

[NAJAVA] Pannonian Rock Festival

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

[NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek