ŽIVOT

KoHOM: Liječnici dobivaju prijetnje ako ne cijepe pacijente cjepivom koje oni žele…

"Došao je krajnji čas da se cijepljenje organizira na velikim punktovima, da se angažiraju dodatni kadrovi, da digitalna platforma profunkcionira jer mi više ne možemo"

    Objavljeno 26.03.2021
    Ivona Amidžić

    Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić izjavila je u četvrtak da se 30 do 50 posto pacijenata u nekim ordinacijama odbija cijepiti AstraZenecom, te da neki od njih liječnicima upućuju prijetnje.

    “Tko ne radi taj posao ne zna kako je to. Pacijenti stalno zovu i pitaju kad će biti pozvani i s čime će biti cijepljeni. Naše sestre i mi moramo stalno telefonirati, što potpuno blokira redovan posao”, kazala je Ban Toskić u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvoga”.

    Dodala je kako se pacijenti žale da ne mogu dobiti svoje liječnike i medicinske sestre, pa im čak upućuju i prijetnje.

    “Smatram da je prijetnja ukoliko mi pacijent napiše mail ili kaže da će protiv mene poduzeti mjere ukoliko on ili njegovi roditelji ne budu cijepljeni s cjepivom koje žele”, upozorila je Ban Toskić.

    Loša distribucija cjepiva

    Požalila se na lošu distribuciju cjepiva, ističući kako su liječnici tek sinoć dobili informaciju da će im danas stići doze za narednih tjedan dana, iako cijepljenje u ordinacijama obiteljske medicine traje dulje od mjesec dana.

    Smatra da je do problema došlo jer se svim ordinacijama dijelila ista količina doza, iako je bilo predviđeno da ordinacije koje imaju veći udio starijih stanovnika dobiju 20 doza AstraZenece više nego manje ordinacije.

    Upozorila je da treba početi cijepljenje s drugom dozom pacijenata koje su procijepljeni, ali da tempom kojim cjepivo dolazi neće biti dovoljno za prvu dozu preostalih pacijenata.

    “Naš posao se dvostruko komplicira. Došao je krajnji čas da se cijepljenje organizira na velikim punktovima, da se angažiraju dodatni kadrovi, da digitalna platforma profunkcionira jer mi više ne možemo”, poručila je Ban Toskić.

    (Hina)

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Medicinski stručnjaci upozoravaju na važnost cijepljenja protiv gripe kako bi se zaštitili od ozbiljnih komplikacija. Gripa je ozbiljna bolest od koje može oboljeti svaka osoba. Može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija.

    Gripa nije tek sezonska bolest, zaštita ranjivih skupina je imperativ!

    Gripa se često smatra rutinskom respiratornom infekcijom koja prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja ozbiljne posljedice. U stvarnosti situacija Više…

    Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU. Cijepljenje se posebno preporuča nekim skupinama.

    HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje protiv korone

    Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni. Prema podacima HZJZ-a, u Više…

    Europski je tjedan cijepljenja koje je najbolja prevencija protiv zaraznih bolesti, ali i jedno od najvećih javno zdravstvenih dostignuća 20. stoljeća

    U svijetu je broj cijepljene djece u padu, a u Hrvatskoj se po pitanju povjerenja u cjepiva osjetno promijenio trend u posljednje četiri godine

    Ključnom porukom „Velika nadoknada cijepljenja“ ovaj se tjedan pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije obilježavaju ovogodišnji Svjetski i Europski tjedan cijepljenja. Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na jedinstveni teniski turnir prijavile su se ukupno 32 poslovne žene rekreativke iz cijele Hrvatske

    Osijek u znaku sporta – započeo DNNA Ladies Tennis Tournament

    Za oko 2.600 učenika osmih razreda osnovnih škola za koje je Osječko-baranjska županija organizirala „Sajam obrazovanja“ je prezentirala sve na jednom mjestu te ponudila detaljne informacije o svim mogućnostima daljnjeg školovanja, kao i o zapošljavanju i stanju na tržištu rada.  

    [FOTO] Sajam obrazovanja ponudio osmašima sve informacije o srednjim školama

    U pratnji animatora, i profesora, djeca će se zabavljati te uz poučan sadržaj provoditi ljetne praznike.

    Francuska alijansa – Ljeto s Franom