POLITIKA

Koji je najveći problem koji bi mogao nastati kad uvedemo euro

Vlada predlaže da eurom počnemo plaćati 1. siječnja iduće godine, a da cijene dvojno budu prikazane već od rujna

  Objavljeno 06.05.2022
  Ivona Amidžić

  Zastupnici u Hrvatskom saboru raspravljaju o konačnom prijedlogu Zakona o uvođenju eura kao službene valute u našoj zemlji, prenosi Index.

  Resorni ministar Zdravko Marić istaknuo je koji je najveći problem koji bi mogao nastati nakon uvođenja eura: “Zaokruživanje cijena na više, tzv. neopravdano povećanje cijena. Taj dodatan efekt na inflaciju želimo svesti na najmanju mjeru. To je zapravo u ovom Zakonu i prožeto najvećim dijelom. Zato Zakon stavljamo čitav niz odredbi koje bi učinile da u tržišnom gospodarstvu, u kakvom jesmo, jednostavno na jedan pozitivan, stimulativan način utječemo da se ti negativni efekti uvođenja eura svedu na najmanju moguću mjeru.”

  Podsjetimo, vlada predlaže da eurom počnemo plaćati 1. siječnja iduće godine, a da cijene dvojno budu prikazane već od rujna. Izuzetak su oni gdje bi takvo prikazivanje značio značajan trošak, ali i oni gdje su cijene unaprijed otisnute.

  “Zbog ograničenog fizičkog proizvoda, primjerice na štandovima i u kioscima, koji i sada nemaju na svim proizvodima istaknute cijene, račun koji ćete dobiti na bilo kojem od tih mjesta na kraju će morati biti iskazan dvojno”, rekao je Marić.

  Što kažu u oporbi?

  Oporba nezadovoljna i traži odgodu uvođenja eura zbog inflacije.

  “IDS podržava uvođenje eura. Problem nije euro, nego pare – novac koji ne stvaramo dovoljno, da se kolokvijalno izrazim. Ne stvaramo dovoljno novca u društvo – počeli smo biti društvo doživljaja, a ne sadržaja, društvo usluga, a ne proizvodnje”, rekao je Emil Daus iz IDS-a.

  Šef MOST-a Božo Petrov je poručio kako Hrvatska i hrvatsko gospodarstvo nisu spremni za uvođenje eura.

  “Dajte osigurač hrvatskim građanima da će to stvarno biti onako kako vi govorite da će biti. Sve što ste do sada govorili da će biti posljednjih godinu i pol dana nije se tako pokazalo. Čime jamčite hrvatskim građanima da se neće dogoditi još veći inflacijski šok, još veći rast cijena? Čime jamčite hrvatskim građanima da neće prevladati uvoz? Čime jamčite hrvatskim građanima da njihove plaće neće pasti? Čime jamčite hrvatskim građanima da neće opet morati trbuhom za kruhom negdje vani?” rekao je Petrov.

  “Nije dobar moment za ulazak u eurozonu”

  Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a zatražio je ministra da s tri argumenta potkrijepi odgovor na pitanje je li moguća monetarna unija bez fiskalne unije.

  “Netko će reći da prava Unija ne postoji bez ne samo monetarne nego i fiskalne unije. To ćemo vidjeti kakav će biti daljnji tijek događanja. Nešto se pokušalo i pokušava se s paktom o stabilnosti i rastu da se koliko-toliko fiskalne politike približe, no vidimo i sami, kod odgovora na krize, da postoje brojne razlike među zemljama”, rekao je Hajdaš Dončić.

  Ružica Vukovac iz Kluba Za pravednu Hrvatsku istaknula je kako su njezini kolege za ulazak u eurozonu, no da trenutak nije pogodan.

  “Egzodus iz Hrvatske se i dalje nastavlja. Cijene svakodnevno divljaju – gorivo, režije, prehrambeni artikli… Smatram kako je Hrvatska opterećena vlastitim gospodarskim problemima i da ovaj moment nije trenutak za ulazak u eurozonu”, rekla je.

  foto: screnshot

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Informacijska kampanja o uvođenju eura trebala je odavno početi - Ljudi žele znati kako će uvođenje eura utjecati na njihove živote

  Hoće li se uvođenje eura iskoristiti za još jedno povećanje cijena?!

  Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan danas je u zagrebačkoj Kući Europe predstavila rezultate svog istraživanja o stavovima građana prema uvođenju eura i Više…

  Svi mi kod kuće imamo ladicu punu starih punjača, a opet svako malo moramo kupovati nove... Nikad kraja!

  Napokon! Usvojen zakon o jedinstvenom punjaču – Neki mobiteli mogli bi čak biti jeftiniji?!

  Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je objavila kako je njen Odbor za zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio danas velikom većinom prijedlog zakona Više…

  Borzan je podsjetila kako je SDP u Saboru 2018. predstavio zakonski prijedlog zabrane prodaje energetskih pića djeci

  SDP-ovci prozvali Beroša: Radi čijeg interesa još nema zabrane prodaje energetskih pića djeci

  SDP-ova europarlamentarka dr. Biljana Borzan i član savjeta za zdravstvo prim. dr. sc. Branko Kolarić održali su danas u Zagrebu konferenciju Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Vijećnici SDP-a su uputili niz upita i predložili nekoliko inicijativa na 14. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka

  GO SDP – vijećnici SDP-a uputili nekoliko inicijativa i upita gradonačelniku i gradskoj upravi

  "Prema danas izrečenome, gradonačelnik nas je poslušao i vratio osnovni kriterij koji je i prije postojao - prednost pri upisu u vrtić dobit će djeca oba zaposlena roditelja!"

  SDP Osijek – Pritisak GO SDP-a na gradonačelnika urodio je plodom!

  Osječki SDP je održao press konferenciju na temu prometa u gradu i komaraca te financiranju problema komaraca u gradu Osijeku

  SDP Osijek – promet u gradu i komarci