POLITIKA

Koji je najveći problem koji bi mogao nastati kad uvedemo euro

Vlada predlaže da eurom počnemo plaćati 1. siječnja iduće godine, a da cijene dvojno budu prikazane već od rujna

    Objavljeno 06.05.2022
    Ivona Amidžić

    Zastupnici u Hrvatskom saboru raspravljaju o konačnom prijedlogu Zakona o uvođenju eura kao službene valute u našoj zemlji, prenosi Index.

    Resorni ministar Zdravko Marić istaknuo je koji je najveći problem koji bi mogao nastati nakon uvođenja eura: “Zaokruživanje cijena na više, tzv. neopravdano povećanje cijena. Taj dodatan efekt na inflaciju želimo svesti na najmanju mjeru. To je zapravo u ovom Zakonu i prožeto najvećim dijelom. Zato Zakon stavljamo čitav niz odredbi koje bi učinile da u tržišnom gospodarstvu, u kakvom jesmo, jednostavno na jedan pozitivan, stimulativan način utječemo da se ti negativni efekti uvođenja eura svedu na najmanju moguću mjeru.”

    Podsjetimo, vlada predlaže da eurom počnemo plaćati 1. siječnja iduće godine, a da cijene dvojno budu prikazane već od rujna. Izuzetak su oni gdje bi takvo prikazivanje značio značajan trošak, ali i oni gdje su cijene unaprijed otisnute.

    “Zbog ograničenog fizičkog proizvoda, primjerice na štandovima i u kioscima, koji i sada nemaju na svim proizvodima istaknute cijene, račun koji ćete dobiti na bilo kojem od tih mjesta na kraju će morati biti iskazan dvojno”, rekao je Marić.

    Što kažu u oporbi?

    Oporba nezadovoljna i traži odgodu uvođenja eura zbog inflacije.

    “IDS podržava uvođenje eura. Problem nije euro, nego pare – novac koji ne stvaramo dovoljno, da se kolokvijalno izrazim. Ne stvaramo dovoljno novca u društvo – počeli smo biti društvo doživljaja, a ne sadržaja, društvo usluga, a ne proizvodnje”, rekao je Emil Daus iz IDS-a.

    Šef MOST-a Božo Petrov je poručio kako Hrvatska i hrvatsko gospodarstvo nisu spremni za uvođenje eura.

    “Dajte osigurač hrvatskim građanima da će to stvarno biti onako kako vi govorite da će biti. Sve što ste do sada govorili da će biti posljednjih godinu i pol dana nije se tako pokazalo. Čime jamčite hrvatskim građanima da se neće dogoditi još veći inflacijski šok, još veći rast cijena? Čime jamčite hrvatskim građanima da neće prevladati uvoz? Čime jamčite hrvatskim građanima da njihove plaće neće pasti? Čime jamčite hrvatskim građanima da neće opet morati trbuhom za kruhom negdje vani?” rekao je Petrov.

    “Nije dobar moment za ulazak u eurozonu”

    Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a zatražio je ministra da s tri argumenta potkrijepi odgovor na pitanje je li moguća monetarna unija bez fiskalne unije.

    “Netko će reći da prava Unija ne postoji bez ne samo monetarne nego i fiskalne unije. To ćemo vidjeti kakav će biti daljnji tijek događanja. Nešto se pokušalo i pokušava se s paktom o stabilnosti i rastu da se koliko-toliko fiskalne politike približe, no vidimo i sami, kod odgovora na krize, da postoje brojne razlike među zemljama”, rekao je Hajdaš Dončić.

    Ružica Vukovac iz Kluba Za pravednu Hrvatsku istaknula je kako su njezini kolege za ulazak u eurozonu, no da trenutak nije pogodan.

    “Egzodus iz Hrvatske se i dalje nastavlja. Cijene svakodnevno divljaju – gorivo, režije, prehrambeni artikli… Smatram kako je Hrvatska opterećena vlastitim gospodarskim problemima i da ovaj moment nije trenutak za ulazak u eurozonu”, rekla je.

    foto: screnshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Borzan je ispregovarala novu oznaku koja će pokazivati koliko godina proizvođač jamči da će proizvod trajati.

    Usvojen zakon Biljane Borzan o trajanju uređaja

    Jučer je Europski parlament velikom većinom usvojio zakon Biljane Borzan kojim se zabranjuju ugrađeni kvarovi, uvode oznake trajanja uređaja te Više…

    Pored opće zabrane, zabranili su i ažuriranja koja negativno utječu na uređaj, predstavljanje ažuriranja kao nužnih ako to nisu, lažne tvrdnje da uređaj neće dobro raditi ili će se pokvariti ako se ne koriste zamjenski dijelovi, nastavci ili potrošni dijelovi od originalnog proizvođača

    Borzan nakon maratonskih pregovora: Izborila sam sve što sam obećala

    Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan održala je u Kući Europe, u Zagrebu, konferenciju za medije o rezultatima završnih pregovora o svom Više…

    Informacijska kampanja o uvođenju eura trebala je odavno početi - Ljudi žele znati kako će uvođenje eura utjecati na njihove živote

    Hoće li se uvođenje eura iskoristiti za još jedno povećanje cijena?!

    Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan danas je u zagrebačkoj Kući Europe predstavila rezultate svog istraživanja o stavovima građana prema uvođenju eura i Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde