ŽIVOT

Kolači, torte, šunka, kruh, čašica alkohola … Osjećate li se teško?

Uhhh, zaista smo uživali posljednjih dana, a uživamo i danas ... Ipak, vrijeme je za DETOX! Evo i savjeta kako to lakše 'prebroditi' ... :)

Objavljeno 22.04.2019
Antonela Verković

Ok, ok, znamo da blagdani još uvijek nisu gotovi – čeka nas još posjećivanje rodbine ovih dana i završavanje preostalih kolača i primamljivih delicija koje ni u ludilu ne smijemo baciti – stoga, tko bi im odolio?

Gotovo uvijek nakon blagdana nas uhvati želja za detoxom, ipak organizam osjeti sve štetnosti koje su u njemu. Uskrs je i bio pravo vrijeme za opuštanje, kolače, finu šunkicu, slaninu … Ma što god poželite! Ipak, znate kako kažu, svakog gosta, tri dana dosta pa je tako dosta i loše hrane.

A i znate onu – bolje spriječiti nego liječiti 😉

Osim što se priroda budi iz zimskog sna, budi se i naš organizam. Umorni smo, pospani, usporeni, pojavljuju se glavobolje i pad imuniteta. Proljeće je najbolje vrijeme za detoksikaciju, jer naše tijelo prati ritam prirode. Potrebna je detoksikacija organizma i priprema kože za vrele ljetne dane.

SAVJETI

 1. Voda, voda, voda…

Unutrašnje čišćenje zahtijeva smanjenje kalorične i masne hrane, ali i alkohola. Za početak, dan biste trebali započeti čašom mlake vode sa svježim sokom od jednoga limuna. Započeti jutro ovim već provjerenim napitkom najbolji je korak u svakoj detoksikaciji. Osim toga, ne zahtjeva nikakav velik napor i upravo je zbog toga savršen za početak koji može biti već danas. Također, nije dovoljno piti vodu samo ujutro nego i tijekom cijelog dana (barem 2L u danu).

2. Zeleni čaj

Niti jedan proces detoksikacije ne može proći bez adekvatnog unosa tekućine, a zeleni čaj će detoksikaciju učiniti još boljim.

Osim što je odličan za mršavljenje, zeleni čaj je bogat antioksidansima, a znanstvenici su dokazali da štiti zdravlje jetre koja je ključna u procesu detoksikacije.

3. Đumbir

Ako premasna hrana i prevelika količina alkohola stvaraju probleme vašem probavnom sustavu, dodajte malo đumbira u svoju prehranu. Osim što će ublažiti osjećaj mučnine, potaknut će rad probavnog sustava, ublažiti nadutost i plinove.

Đumbir također ima odlična antioksidativna svojstva koja će ojačati vaš imunitet. Dodajte đumbir u čaj, svježe iscijeđeni sok ili čašu tople vode kako biste poboljšali svoje zdravlje.

Zbog toga se redovita konzumacija čaja od korijena ove biljke osobito preporučuje pušačima te osobama koje su zbog mjesta stanovanja ili zanimanja izložene zagađenom zraku.

Detoksikacija pluća pospješuje njihovo čišćenje od katrana i toksina, čime se povećava kapacitet pluća, a smanjuje se i rizik od pojave plućnih i respiratornih infekcija.

4. Limun

Česta je namirnica u brojnim dijetama koje se baziraju na detoksikaciji. Limun sadrži vitamin C, koji ima odlična antioksidativna djelovanja, smanjuje razinu slobodnih radikala koji nastaju kao posljedica nezdravih životnih navika.

Ovo citrusno voće ima alkalno djelovanje, što znači da će regulirati pH ravnotežu u tijelu i ojačati imunološki sustav. Započnite dan limunadom bez šećera kako biste pomogli tijelu da se oslobodi od toksina.

5. Šparoge – njihovo je vrijeme!

Šparoge poznati čistači jetre Šparoge su pravo proljetno povrće, a najčešće se beru između ožujka i svibnja, ponegdje čak i do srpnja. Mesnate stabljike šparoga uvijek su se smatrale vrijednim povrćem, a cijenjene su zbog svog sočnog okusa i blage teksture. Zelenu boju duguju klorofilu poznatom “čistaču” jetre i krvi. Energetska vrijednost šparoga je vrlo mala što ovo povrće svrstava visoko na listu poželjnih namirnica za skidanje suvišnih kilograma.

 PLAN

Detoksikacijski plan trebao bi se sastojati od sljedećih elemenata:

  • Izbjegavati rafinirane namirnice ( bijelo brašno, šećer, ulja, keksi i slatko uopće )
  • Izbjegavati konzervirana jela i jela iz vrećice
  • Ne pušiti cigarete, ne piti alkohol, kavu i gazirane sokove te sokove sa šećerom
  • Smanjiti unos mesa i mliječnih proizvoda
  • Povećati unos svježeg voća i povrća
  • Jesti juhe od povrća
  • Ne jesti masnu i prženu hranu
  • Piti 1-2 l tekućine ( voda i biljni čajevi )
  • Obavezno uključiti tjelovježbu poput hodanja, trčanja, joge ili nekog sporta
  • Uključiti čajeve, dodatke prehrani na bazi zelenih algi, tinkture bilja

Iiii za kraj – upamtite da ni u čemu ne valja pretjerivati, kako u masnoj, teškoj hrani, a tako niti u izgladnjivanju i detoxu. Ravnoteža je ključ zdrave prehrane, a i osjećat ćete se bolje. Probajte, vidjet ćete! Uz to, nadamo se da ste se odmorili, ali i dobro najeli ovih dana!

FOTO: Pixabay

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Grad Osijek već tradicionalno organizira jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj “Šarana jaja bojama grada”, koja prikazuje raznolikost i bogatstvo korizmenih i uskrsnih običaja Osijeka i Slavonije i Baranje

[FOTO] Šarana jaja bojama grada, Motozeke

Svoje uskrsne običaje i tradicijsku gastronomiju na Veliku subotu na Trgu slobode predstavile su udruge nacionalnih manjina i čuvara tradicije Više…

I ove su godine objedinjene pojedinačne uskrsne aktivnosti pod zajedničkim programom „Uskrs u Osijeku” te će svojim sugrađanima i dragim gostima ponuditi zanimljiv sadržaj

[NAJAVA] Uskrs u Osijeku – program događanja

Uz pokroviteljstvo Grada Osijeka Turistička zajednica grada Osijeka i gradske tvrtke GPP d.o.o. i Unikom d.o.o. i ove su godine Više…

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Trgovci u Portanovi pripremili su bogatu ponudu i prigodne akcije i popuste za blagdansku kupovinu, i to svakako provjerite. Ne Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.