GOSPODARSTVO

Koliko košta pošta? Zidari kažu oko 3 milijuna, stručnjaci – i više!?

Ne favoriziramo pojedina građevinska poduzeća, ne podižemo, ne spuštamo cijenu, štoviše ni ne sekiramo se oko obnove pročelja zgrade ...

  Objavljeno 26.06.2018
  Alan Srčnik

  Na početku mali ‘disclamer’ – ne favoriziramo pojedina građevinska poduzeća, ne podižemo, ne spuštamo cijenu, štoviše ni ne sekiramo se oko obnove pročelja zgrade …

  Jedni kažu bit će to 2.500.000 kuna, drugi vele i više. Koliko košta pošta? Govorimo samo o obnovi pročelja, bez stolarije, a koja je još dodatni i posao i trošak za sebe. I shvatite ovaj tekst samo kao uvod u nešto što će jednog dana doći na red.

  Neovisno o tome bude li gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić ustrajavao na obnovi Poštanske plače od strane Hrvatske pošte, neovisno o tome tko ju bude obnavljao i kada, poigrali smo se iznosima koštanja takve obnove, a isključivo komunicirajući s ljudima kojima je to struka. Budući da je riječ o kompleksnom poslu, a koji prije svega zahtjeva ozbiljne analize i procjene, naši sugovornici nudili su samo paušalne procjene i sukladno obostranom dogovoru – ostali za ovu priliku anonimni.

  Podsjetimo prvo, Pošta se želi iseliti, gradonačelnik želi da prije iseljavanja obnove za sobom zgradu. Riječ je o drugoj najvećoj secesijskoj zgradi u Hrvatskoj, prvoj u ovoj regiji. Palača je sagrađena 1912. godine u stilu mađarske secesije i stoga je jedno od svega dva primjera mađarske secesije u Osijeku. Njen arhitekt nije poznat, ali spominje se ime Ivana Laya kao projektanta …

  KOLIKO TO KOŠTA?

  I koliko košta obnova pročelja zgrade? Prema dostupnim podacima sa stranice Osječko-baranjske županije, obnova pročelja 2. Gimnazije u Osijeku stajala je oko 500.000 kuna. Jednako tako, obnova pročelja Galerije likovnih umjetnosti oko 1.100.000 kuna. Obnova 3. Gimnazije nije bila obnova samo pročelja, već cijele zgrade, i iznosila je približno 16.000.000 kuna.

  Zgrada Pošte je značajno kompleksnijeg pročelja. Dosta je oblika, kamena …

  – Ako ne uključuje stolariju, ta obnova bi stajala, po nekoj paušalnoj procjeni … a zatekli ste me … oko 3.000.000 kuna. Dimenzije ne znam. Procjena ‘od oka’ je i 1.000 četvornih metara – rekao je neimenovani izvor.

  – Ja mislim i više. I također govorim o obnovi bez stolarije. Previše je tu kamena i oblika koje treba zaštititi prilikom radova, očuvati. Ne znam koliko, ali itekako više od 3 milijuna kuna – dodao je drugi izvor.

  Restauratorski zavod u Osijeku svojedobno je radio istraživanje, ali ne i procjene financija. Grad za ovu priliku može dati oko 500.000 kuna iz Spomeničke rente. Ostatak sredstava mora doći iz drugih izvora.

  Rekao bi naš narod – polako …

   

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Nakon potpisivanja Sporazuma održan je kratki sastanak na kojemu su istaknuti izazovi razvoja pet slavonskih županija

  Potpisan sporazum o suradnji s Ekonomskim fakultetom u Osijeku

  Isto je potvrdila i čitateljica koja se javila na mail redakcije

  Hrvatske šume potvrdile – posječena šuma kod Biljskog jezera pošumljena

  Trenutno raspoloživa radna mjesta, po odabiru stručnjaka sa specijaliziranog portala za traženje poslova – posao.hr-a

  Provjerite što se novo nudi na tržištu rada!