Arhiva

Kolonizacija Marsa – 2023. godine!

  Objavljeno 09.08.2012
  OsijekNews redakcija

  Za razliku od našeg šarolikog planeta, ovaj jednoličan planet je uvijek zaokupljao maštu čovječanstvu i na neki nepoznati način uvjerio čovjeka da ima života na njemu ili da je život stigao s njega. Hoćemo li mi kao čovječanstvo vratiti život na Mars, potražite odgovore na ovom zanimljivom predavanju o ideji kolonizacije Marsa. Karta je u jednom smjeru….

  Predavanje Kolonizacija Marsa – 2023. godine, održat će se u ponedjeljak, 13. kolovoza 2012. godine s početkom u 20 sati, u osječkom Domu tehnike, Zajednica tehničke kulture, Trg Jurija Križanića 1, Tvrđa (pored crkve sv.Mihovila).

  Organizatori su: Udruga inovatora Osječko-baranjske županije i World Space Week Hrvatska. Predavanje će voditi Goran Nikolašević, Nacionalni koordinator World Space Week Asocijacije.

  Upoznajmo susjedni planet Mars. 

  – Što je Projekt Mars One? 
  – Može li se živjeti na Marsu? 
  – Što ako se projekt zaista realizira, te kolonizatori odluče rađati djecu na Marsu?
  – Kakav bi utjecaj imalo na život na Zemlji? 

  Predavači će pokušati odgovoriti na neka od ovih pitanja uz projekciju video materijala. Ulaz je slobodan.

  Nakon predavanja održat će se i After Mars Party u Caffe baru IN, Radićeva 28 u Osijeku od 21:30 do 23 sata, gdje će se specijalno za ovu prigodu pripremiti koktel ‘CRAZy MArsiaNIC’ koji će se prodavati po pristupačnoj cijeni.

  #Pročitajte i: >> Udruga inovatora OBŽ želi raditi svemirsko istraživanje u suradnji s NASA-om

  World space Week Hrvatska

  Generalna Skupština UN je proglasila Svjetski tjedan svemira 1999. godine. Provođenje Svjetskog tjedna svemira je pod vodstvom UN Komiteta za miroljubivo korištenje svemira (UN Committee on the Peaceful Uses of Outer Space – COPUOS) i UN Ureda za poslove svemira (UN Office for Outer Space Affairs – OOSA) smještenog u Beču, Austrija.

  World Space Week Asocijacija (WSWA) je osnovana 1981. godine i jedna je od najstarijih svjetskih obrazovnih organizacija o svemiru. Ona je danas ponosni partner Ujedinjenih naroda u organizaciji Svjetskog tjedna svemira na globalnoj razini. WSWA regrutira i podržava svjetsku mrežu Nacionalnih koordinatora i organizatora događanja vezanih uz Svjetski tjedan svemira. WSWA je nevladina, neprofitna, međunarodna organizacija smještena u Sjedinjenim Američkim Državama.

  Globalna mreža organizacija i pojedinaca koordinira ovaj godišnji događaj na nacionalnom i lokalnom nivou. Koordinatori pozivaju organizacije na svojem području da organiziraju događanja (predavanja, radionice i slično), objavljuju u medijima informacije o događanjima vezanim uz Svjetski tjedan svemira te izvještavaju središnjicu o rezultatima aktivnosti. Nacionalni koordinatori provode obrazovne aktivnosti tokom cijele godine, a Svjetski tjedan svemira je vrhunac događanja.

  Brojne svemirske tehnologije su od velike koristi običnim građanima na Zemlji, a plod su inventivnosti velikog broja različitih stručnjaka (tehnika, medicina, biologija, psihologija…). Jedan od ciljeva World Space Week Asocijacije jest i motiviranje mladih na stjecanje znanja i stvaranje inovacija.

  Veći broj inovacija znači i veću vjerojatnost njihove komercijalizacije, što znači pokretanje proizvodnje i zapošljavanje ljudi u regiji. Svake godine, World Space Week Association, u suradnji sa United Nations Office of Outer Space Affairs, određuje temu koju će sudionici Svjetskog tjedna svemira predstaviti u okviru svojih događanja. Tema za 2012. godinu je „Svemir za sigurnost čovječanstva“ i odnosi se na doprinos aktivnosti u svemiru unapređenju svakodnevnog života čovječanstva.

  Sateliti za promatranje Zemlje, telekomunikacijski i navigacijski sateliti, svakodnevno se koriste u zaštiti čovječanstva i prirode koja nas okružuje. Neke od njihovih glavnih uloga:

  – podrška humanitranim akcijama, kao što je planiranje isporuke hrane i lijekova u udaljena izolirana područja,
  – promatranje i nadzor rasta urbanih područja,
  – doprinos sigurnosti pomorskih puteva,
  – pomoć u akcijama traganja i spašavanja,
  – mjerenja kvalitete zraka i stupnja zagađenja
  – promatranje i nadzor uništavanja šuma i nastanka ili širenja pustinja
  – promatranje i praćenje šumskih požara, velikih poplava, te određivanje nastale štete uslijed tih i drugih prirodnih katastrofa.

  WSWA osigurava, u suradnji sa UN-om, radne materijale za osnovne i srednje škole, fakultete, klubove i udruge, uz pomoć kojih je moguće organizirati radionice i predavanja te na taj način motivirati mlade da uče o svemiru i naprednim tehnologijama, te ovim putem pozivamo sve zaintersirane da nam se pridruže i sudjeluju u aktivnostima vezanim uz svemir. Donatori i sponzori su također dobrodošli!

  Nacionalni koordinatori su povezani sa svim svemirskim agencijama, te korporacijama i sveučilištima koji rade istraživanja i razvoj za njihove potrebe. Imamo i prve konkretne aktivnosti: preko sustava NASA NSPIRE obaviješteni smo o natječaju Japanske svemirske agencije JAXA koja financira istraživanja u 2014. i 2015. godini. Na natječaju mogu sudjelovati i zainteresirani iz Hrvatske. Neke od fakulteta smo pismeno obavijestili o tome, a ostali mogu potražiti informacije o natječaju službenoj stranici udruge ili na Facebook grupi World Space Week Hrvatska.

  U ponedjeljak, 16.07.2012. održano je predavanje na temu: Međunarodna svemirska postaja (ISS) u Domu tehnike na Križanićevom trgu u Osijeku. Posjetitelji su mogli čuti informacije o povijesti međunarodne svemirske postaje, toku izgradnje, o uvjetima boravka astronauta, a prikazano je nekoliko video isječaka snimljenih u orbiti Zemlje. Posjetitelji su sa posebnim zanimanjem pogledali i kasnije komentirali prikaz rada ‘Svemirskog toaleta’ i spavaonice za posadu postaje koja boravi po šest mjeseci u bestežinskom stanju.

  Slijedeće predavanje je na rasporedu 13.08.2012. na temu: Naseljavanje Marsa 2023. godine. Predavanje će biti održano u Domu tehnike, Križanićev trg 1, Osijek. Početak u 20 sati. Ulaz slobodan.

  Navedena predavanja su organizirana u suradnji sa Udrugom inovatora OBŽ i Zajednicom tehničke kulture OBŽ. Materijale je osigurala NASA i World Space Week Hrvatska.

  Udruga inovatora Osječko-baranjske županije je pozvana na prijem kod Predsjednika Republike g. Ive Josipovića 27.09.2012. Predstaviti će rad Udruge kao i najaviti događanja povezena sa Svjetskim tjednom svemira koja će se odvijati od 4. do 10. listopada 2012.

  VEZANE VIJESTI

  Pišite nam u komentar na Facebook-u - rezultat, ili tagirajte svoj kafić za gledanje, ekipu ... :)

  Gdje gledate utakmicu sutra u 20? Tagirajte Vaše kafiće, ekipu …

  Do utakmice Hrvatske i Argentine je oko 12 sati! Da li je sve spremno? Veliki ekran? Pivo? Sok? Kokice? Čips? Više…

  Nogometaši Osijeka igrat će protiv moldavskog Petrocuba iz Sarata-Galbene u 1. pretkolu Europske lige. Tako je odlučio ždrijeb u Nyonu

  Osijek ide u Moldaviju, potom na škotski Rangers

  Nogometaši Osijeka igrat će protiv moldavskog Petrocuba iz Sarata-Galbene u 1. pretkolu Europske lige. Tako je odlučio ždrijeb u Nyonu, Više…

  Goran Bare i Majke jučer održali 4. koncert ovogodišnjeg OLJM-a

  [FOTO] Goran Bare poručio:”Ugledajte se na one iz politike i mislite samo na sebe!”

  Iako u stanju u kakvom smo ga navikli viđati, Goran Bare je sinoć u dvorištu Vege u Tvrđi održao odličan Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Pišite nam u komentar na Facebook-u - rezultat, ili tagirajte svoj kafić za gledanje, ekipu ... :)

  Gdje gledate utakmicu sutra u 20? Tagirajte Vaše kafiće, ekipu …

  Nogometaši Osijeka igrat će protiv moldavskog Petrocuba iz Sarata-Galbene u 1. pretkolu Europske lige. Tako je odlučio ždrijeb u Nyonu

  Osijek ide u Moldaviju, potom na škotski Rangers

  Goran Bare i Majke jučer održali 4. koncert ovogodišnjeg OLJM-a

  [FOTO] Goran Bare poručio:”Ugledajte se na one iz politike i mislite samo na sebe!”