ŽIVOT

Kompletan program proslave Dana Grada 2018.

Da ne duljimo puno ... Čitajte što nam je sve Grad pripremio za svoj rođendan 2018. - nama, građankama, građanima, Gradu ...

Objavljeno 25.11.2018
Alan Srčnik

Da ne duljimo puno … Čitajte što nam je sve Grad pripremio za svoj rođendan 2018. – nama, građankama, građanima, Gradu …

Četvrtak, 29. studenoga 2018.
11.00 sati „Dr. Kamilo Firinger – izložba prigodom 125. obljetnice rođenja“ 
– Državni arhiv u Osijeku – ulazak slobodan
Izložba u Državnom arhivu u Osijeku namijenjena je osječkoj i široj javnosti, obrazovnim skupinama na svim razinama, gostujućim turističkim skupinama i zainteresiranim pojedincima.
Prvi dio multimedijalnog postava u dvorani Arhiva – pripremljen prigodom obilježavanja 125. obljetnice rođenja – obuhvatit će izloške iz Firingerove osobne ostavštine, dokumente o osnivanju Arhiva i Firingerovu radu, istaknutom javnom djelovanju u raznim područjima, objavljene radove i publikacije.
Drugi dio postava – pripremljen kao trajni stalni postav u spomen na Kamila Firingera (u ulici koja nosi njegovo ime) obuhvatit će uvećanja osobnih fotografija K. Firingera i najstarijih fotografija prostora Državnog arhiva u Osijeku koji je osnovao. Taj će dio postava biti u ulaznom stubištu na raspolaganju svim posjetiteljima, a uz uličnu naznaku namijenjen i svim zainteresiranim prolaznicima Ulice Kamila Firingera.

12.00 sati Mitnica u Osijeku – promotivno obilježavanje nekadašnjeg mjesta zapadnog ulaza u Osijek
– javna površina na raskrižju Kanižlićeve i Strossmayerove 
Program je namijenjen građanima Osijeka, turističkim vodičima i predstavnicima turističkih agencija, ljubiteljima povijesti i baštine grada. Promotivno obilježavanje turističke točke „Mitnica“ na nekadašnjem mjestu zapadnog ulaza u Osijek uz postavljanje promotivnog veleplakata „70. godina pripajanja Retfale gradu Osijeku“. Prigodni program održava se u suradnji s prof. povijesti Zlatom Živaković Kerže. Na ovom druženju okupljenima će biti ponuđeni topli napitci.

Petak, 30. studenoga 2018. 
8-14 sati Dan otvorenih gradilišta – DV Višnjevac, OŠ Briješće i OŠ Tenja 
– I. Filipovića, Višnjevac/ Zelena 1, Briješće/ Sv. Ane 2,Tenja
Osigurano je stručno vođenje Osječana i gostiju prilikom obilaska uz zaštitnu opremu (kacige), unutar određenih koridora za posjetitelje. Program je namijenjen svima, prvenstveno budućim korisnicima, ali i studentima, učenicima i drugim zainteresiranim sugrađanina. Svrha programa je dočarati realnu dimenziju buduće zgrade/prostora u mjerilu 1:1 i doživjeti gradilište-zgradu u nastajanju. Malodobnima je ulazak dopušten isključivo u pratnji roditelja/staratelja, ili učitelja.

10.30 sati U susret Staroj pekari i Novom trgu – otvoreni obilazak izgradnje Trga Vatroslava Lisinskog i stare Vojne pekare
– Trg Vatroslava Lisinskog, u prostoru Vojne pekare

18.00 sati Lampionijada za Dan grada
– Arheološki muzej – ulazak slobodan
Program je namijenjen učenicima osnovnih škola, njihovim nastavnicima i roditeljima. Izložba lampiona učenika osječkih osnovnih škola prigodom Dana Grada Osijeka tradicionalna je priredba koju organizira Društvo pedagoga tehničke kulture, Zajednica tehničke kulture grada Osijeka i Turistička zajednica grada Osijeka. Tijekom studenog učenici svih osječkih osnovnih škola izrađuju lampione na temu „Grad Osijek“. Najuspješniji radovi izlažu se u školskim predvorjima te potom šalju u Zajednicu tehničke kulture, gdje stručno povjerenstvo ocjenjuje najuspješnije lampione. Na svečanoj priredbi u Arheološkom muzeju, uz prigodni program Glazbene škole Franje Kuhača, bit će postavljeni svi lampioni te proglašeni ovogodišnji pobjednici. Potom će se na Trgu Svetoga Trojstva i na Božićnom sajmu u Tvrđi upaliti 30-ak lampiona i pustiti u zrak.

18.00 sati Osijeku na dar – glazbeni Susret nacionalnih manjina grada Osijeka
– Dom HV – ulazak slobodan 
Program je namijenjen široj javnosti. Na svečanom koncertu sudjeluju predstavnici 14 nacionalnih manjina, gdje kroz pojedinačne glazbeno–plesne točke predstavljaju svoje običaje i tradiciju.

Subota, 1. prosinca 2018.
9.00 sati Donošenje cvijeća na oltar Gospe Osječke
– Franjevačka Crkva Uzvišenja sv. Križa u Tvrđi 
U naš grad Gospa je došla iz mjesta Mariagyud (hrvatski Jud) u Mađarskoj 1703. godine. Njezin boravak u Osijeku, prema prvotnom planu trebao je biti kratak, no neočekivano se produžio. Njezino se štovanje već u prvim desetljećima udomaćilo, a sigurnost njezine zaštite učvrstila je vjernike u odluci da je zadrže u Osijeku, kako bi pomogla u najtežim danima, sve do danas.
Gradonačelnik Ivan Vrkić položit će cvijeće na oltar te molitvom zahvaliti Gospi Osječkoj, svim znanim i neznanim dušama koje su svoju ljubav tijekom vremena utkale u Osijek.

10.00 sati Dan mladih Osijeka 
– Esseker centar
https://www.facebook.com/events/1934512903306350/

18.30 sati Euharistijsko slavlje 
– Crkva Preslavnog Imena Marijina 
Dan Grada uobičajeno proslavljamo uz koncelebriranu misu, koja se ove godine po prvi puta održava u Župnoj crkvi Preslavnog Imena Marijinog u Donjem gradu. Euharistijsko slavlje ove će godine uveličati mons. Marin Srakić, nadbiskup u miru.

20.00 sati Lukava udovica, komedija
– HNK u Osijeku – ulazak slobodan uz prethodnu najavu u HNK 
Lagana i pitka komedija s vremenskim i prostornim pomakom koji stvara dojam da se vremeplovom putuje u 1900. godinu – u vrijeme osječke secesije, bezbrižnosti i dobroga života.

Nedjelja, 2. prosinca 2018.
10.10 sati Promotivni vlak Osijek-Pečuh-Osijek 
– Željeznički kolodvor
https://www.facebook.com/events/347569342700390/

10.30 sati Tobija – predstava za najmlađe 
– Dječje kazalište Branka Mihaljevića – ulazak slobodan

12.00 Osijek trči (I ti to možeš – daruj svoje kilometre) 
– kod Pješačkog mosta 
https://www.facebook.com/events/299578697325933/

16.00 sati Svečano otvorenje Sakuntalinog parka 
– Sakuntalin park 
https://www.facebook.com/events/208978866679206/

18.45 sati Multimedijski događaj – projekcija dokumentarnog filma “Osijek, ruka koja daje”, izložba fotografija i glazbeni nastup sjećanja na 80-e 
– Kino Urania – ulazak slobodan
Film je namijenjen svim uzrastima. Multimedijski događaj obuhvaća: otvorenje izložbe fotografija Zlatka Balentića, projekcije filmova “Nebo ispod Osijeka” Zvonimira Jurića i “Cenera čuvaju anđeli” Marija Kanaeta; početak snimanja filma “Osijek, ruka koja daje” uz snimanje završnih igranih scena i intervjue za navedeni film. Nakon projekcije nastupa sastav “Galebovi” i Milan Milinović – Šljam, slijedi nastup skupine „Gužva u 16-ercu”, nastavak snimanja filma „Osijek, ruka koja daje“ i nastup DJ-a Lee.

19.00 sati Rock skupina Vatra – koncert
– Park kralja Petra Krešimira IV. – slobodan ulazak
Koncert virovitičkog pop-rock sastava Vatra održat će se na pozornici osječkog Adventa ispred Sokolskoga doma.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Dizalica je simbol gospodarske lučke aktivnosti, ovdje će biti svojevrsna atrakcija, a nadam se u budućnosti i spomenik industrijske baštine"

Osijek za Dan grada dobio novu atrakciju – lučku dizalicu

25 metara visoka lučka dizalica od danas je nova atrakcija grada Osijeka. Riječ je o dizalici Luke Tranzit koja je Više…

Prilagodba prometa: Umjesto tramvaja voze autobusi okolnim putem oko glavnog trga

Utrka tramvaja na Korzu uoči Dana grada Osijeka: Juraj Šebalj vs. Željko Pervan

Povodom obilježavanja Dana grada Osijeka, u srijedu 1.12., GPP i Grad Osijek poklanjaju svojim sugrađanima i posjetiteljima jedinstvenu utrku i Više…

Program obilježavanja počinje malo ranije tako da već i danas možemo očekivati nekoliko događanja...

Objavljen Program obilježavanja Dana grada Osijeka

Iz Grada Osijeka su objavili i program obilježavanja Dana grada Osijeka, 2. prosinca. Program obilježavanja počinje malo ranije tako da Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

FIPO je jedinstvena izviđačka aktivnost čiji je osnovni cilj provedba dijela izviđačkog programa koji potiče kulturno umjetničko-amaterski izričaj djece i mladih posebice putem pjesme, glume i raznih kreativnih radionica

FOTO 21. Festival izviđačkih pjesama – FIPO

Izgradnja zgrade realizirana je kroz EU projekt „Legosi u centru – mjesto za nas“ vrijedan gotovo 11 milijuna kuna, najmodernija i najopremljenija zgrada za pružanje socijalnih usluga u Hrvatskoj

U Osijeku otvorena najmodernija zgrada za pružanje socijalnih usluga u Hrvatskoj

Održati će se čak 40 radionica z robotike, dronova, modelarstva, informatike, elektroničkih i digitalnih sklopova te 3D modeliranja i printanja, svi su dobrodošli!

FOTO Na osječkom Pampasu otvoren 4. Tehnicoolum