ŽIVOT

Konačno: Cijepljenje protiv bjesnoće svake dvije ili tri godine!

Peticija Prijatelja životinja urodila uspjehom, pozdravljaju novu odluku Ministarstva poljoprivrede

    Objavljeno 16.01.2021
    Darija Kovačić

    Nakon što je prije četiri godine pokrenula peticiju da cijepljenje pasa protiv bjesnoće bude obavezno u trajanju određenom uputama proizvođača cjepiva, a ne svakih godinu dana, Prijatelji životinja pozdravljaju dugo očekivanu novost koju donosi Ministarstvo poljoprivrede Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2021. godini. Za razliku od dosadašnje obaveze cijepljenja protiv bjesnoće pasa starijih od tri mjeseca svake godine, sada je propisano da u putovnicu za kućne ljubimce i aplikaciju Lysacan mora biti upisan rok valjanosti cijepljenja u skladu s uputom proizvođača cjepiva.

    „Ovo je velika vijest za sve skrbnike pasa. Konačno imamo logičnu odredbu da je cijepljenje pasa protiv bjesnoće obavezno svake dvije, pa i tri godine, koliko većina cjepiva i osigurava imunost”, kažu iz udruge Prijatelji životinja.

    Pojašnjavaju da su skrbnici pasa u Hrvatskoj dosad bili dužni cijepiti svoje pse protiv bjesnoće svakih 12 mjeseci, što im je stvaralo nepotrebne troškove, a pse nije dodatno štitilo. Naime, vodeća svjetska organizacija koja okuplja veterinare malih životinja, WSAVA, već je ranije izdala smjernice kojih se pridržava većina država članica EU-a, a prema kojima bi pse trebalo samo prva dva puta cijepiti svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva. Prijatelji životinja upozoravali su na apsurd da neki cijepe svoje pse prekomjerno, svake godine, dok neki psi nisu cijepljeni ni jedanput.

    „Godinama se zalažemo da veterinari, veterinarska inspekcija, komunalni redari i lokalne zajednice provode sustavnu kontrolu cijepljenja i mikročipiranja pasa koja bi obuhvatila sve pse u Hrvatskoj. Nažalost, u praksi takva kontrola izostaje. Jedan dio građana potpuno izbjegava cijepljenje i mikročipiranje pasa, i upravo je njihova neodgovornost i kršenje zakona uzrok porasta broja napuštenih životinja. Stoga smatramo i da se mikročipiranje štenaca ne bi trebalo vezati uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće kada navrše 90 dana, kao što je to sada, već apeliramo na Ministarstvo poljoprivrede da učini daljnji pozitivni korak i propiše da psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 45 dana od dana rođenja, dakle, prije prvog cijepljenja”, predlažu Prijatelji životinja.

    Navode da naglasak treba biti na sveobuhvatnoj, temeljitoj i strogoj kontroli i provedbi zakona, osobito mikročipiranja pasa, što je jedini učinkovit način bolje procijepljenosti, kao i smanjenja broja napuštenih pasa: „Redovito podsjećamo sve lokalne zajednice da ispune svoje zakonske obaveze i provjere jesu li svi psi na njihovim područjima označeni mikročipom. Kada svi psi budu mikročipirani, bit će jednostavno provođenje kontrole cijepljenja, a to je još važnije sada, u situaciji kada je obaveza cijepljenja pasa protiv bjesnoće svake dvije do tri godine.”

    Većina zemalja zapadne i srednje Europe slobodna je od bjesnoće još od prijelaza u 21. stoljeće.  Zadnji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je u proljeće 2014., nakon samo tri godine od početka provedbe nacionalnog programa oralnog cijepljenja protiv bjesnoće. Prijatelji životinja pozivaju lokalne zajednice i građane na postupanje u skladu sa zakonom i na odgovornu skrb o životinjama u cilju zaštite javnoga zdravlja, zdravlja životinja i smanjenja napuštanja životinja.

    Očekujući povećanje kontrole procijepljenosti pasa i daljnje pozitivne korake poput omogućavanja rada mobilnih veterinarskih ambulanti koje su itekako potrebne i druge države odavno su regulirale njihov rad te određivanje ranijeg označavanja štenaca mikročipom, zahvaljuju svima na potpisivanju peticije i podršci, a Ministarstvu poljoprivrede na razumnoj odluci u korist pasa i njihovih skrbnika.

    Foto: Prijatelji životinja

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Kalendar za 2024. uz 12 prelijepih i fotogeničnih četveronožnih zvijezda donosi i njihove priče skupljene pod imenom "Još se nije rodio ko bi svima ugodio" i iz prve ruke, ili ako vam je draže - šape

    Promocija najljepšeg kalendara na svijetu

    “U Osijeku, uz riječ kalendar najčešće se veže pridjev najljepši, a kad se to desi svi već znaju o kojemu Više…

    Gradski sportski savez osigurao je da biciklijada bude odrađena po pravilima, uz policijsku pratnju, tehničku pomoć i prvu pomoć. Planirani dolazak pred Azil je oko 11 sati, u koloni, gdje će vas dočekati 180 kerovaca željnih šetnji!

    Bicikllijada – “Bajsom za azil”

    Pozivamo sve naše sugrađane (a i one koji to nisu) da nam se pridruže na tradicionalnoj biciklijadi, koja se u Više…

    Medicinski stručnjaci upozoravaju na važnost cijepljenja protiv gripe kako bi se zaštitili od ozbiljnih komplikacija. Gripa je ozbiljna bolest od koje može oboljeti svaka osoba. Može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija.

    Gripa nije tek sezonska bolest, zaštita ranjivih skupina je imperativ!

    Gripa se često smatra rutinskom respiratornom infekcijom koja prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja ozbiljne posljedice. U stvarnosti situacija Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi

    Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

    Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

    Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

    Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša