KULTURA

Koncert u sklopu Festivala orgulje Heferer

Festival “Orgulje Heferer“ je nacionalni festivalu na kojem mladi, ali i afirmirani domaći i inozemni orguljaši, uz svoje kolege, vokalne i instrumentalne soliste, predstavljaju orguljsku baštinu Hrvatske

Objavljeno 18.10.2023
Darija Kovačić

Koncert u sklopu 29. Izdanja Festivala “Orgulje Heferer” će se održati u Muzeju Slavonije,  u četvrtak, 19.10. u 19 sati. Na koncertu će  nastupati sopranistica Lucija Jelušić Šimatović, te orguljaš Alen Kopunović Legetin na pozitivu.

Orguljski pozitiv iz Zbirke glazbenih instrumenata Muzeja Slavonije u Osijeku sagrađen je u drugoj polovici 19. stoljeća. Iako se prema nekim indicijama pripisuje radu orguljarske radionice Fabing, koja je u to doba djelovala u Osijeku, tijekom restauratorskih radova na instrumentalnom ustroju samog pozitiva nisu pronađeni dokazi koji bi potvrđivali pretpostavku po kojoj se autorstvo pripisivalo jednom od trojce Fabinga (Andriji i njegovom bratu Lovri, odnosno njegovu sinu Ferdi Karlu). S aspekta svirno-tehničkih mogućnosti kao i zvukovnih karakteristika instrument je ponajprije podesan za glazbenu pratnju vokalnih i instrumentalnih solista ili manjih komornih sastava. Temeljitu obnovu instrumentalnog ustroja pozitiva izvršila je radionica Heferer 2021. godine.

Festival “Orgulje Heferer“ je nacionalni festivalu na kojem mladi, ali i afirmirani domaći i inozemni orguljaši, uz svoje kolege, vokalne i instrumentalne soliste, predstavljaju orguljsku baštinu Hrvatske. Koncerti se inače održavaju diljem Hrvatske u sakralnim objektima i reprezentativnim prostorima koji posjeduju orgulje koje je izradila, restaurirala ili održava radionica Heferer.  Održavanje koncerata na obnovljenim, iznimno vrijednim, povijesnim instrumentima doprinosi njihovoj revitalizaciji te time i očuvanju kulturne baštine, a važno je naglasiti kako je ulaz na koncerte slobodan, čime se kulturni sadržaj što ga Festival promovira, čini izravno dostupnim svim zainteresiranim posjetiteljima.

Od 2022. godine, nositelj organizacije Festivala je udruga “Kajkaviana” iz Donje Stubice, a glavni partner s financijskom podrškom i dalje je Ministarstvo kulture i medija RH.

O IZVOĐAČIMA

JELUŠIĆ, LUCIJA, sopran / soprano Lucija Jelušić, rođena je 1995. godine u Zagrebu. Nakon završene srednje škole upisuje studij Glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je magistrirala 2019. godine, a 2021. godine magistrirala je studij Pjevanja u klasi prof. Martine Zadro na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Godine 2018. debitirala je na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u suradnji Muzičke akademije i HNK Zagreb, u ulozi Despine iz opere Cosi fan tutte Wolfganga Amadeusa Mozarta u režiji Dore Ruždjak Podolski, pod dirigentskom palicom mladog dirigenta Mare Rice. Iste godine debitirala je u Gradskom kazalištu Komedija u ulozi Marie u mjuziklu Byron Darka Domitrovića, u režiji Ivane Čoh pod vodstvom maestra Dinka Appelta i Davora Kelića. Od 2018. aktivno se bavi izvođenjem mjuzikala pa iste godine debitira u ulozi Eponine u mjuziklu Les Miserables Claudea – Michela Schonberga u suradnji s Međunarodnim kazalištem Cornerstone Arts Hrvatska, u režiji američkog redatelja Richarda Monteza. Godine 2019. sudjeluje kao solistica u dvije glazbeno – scenske produkcije Muzičke akademije u Zagrebu: ponovljenoj produkciji opere Cosi fan tutte te scenskoj izvedbi ciklusa pjesama Des Knaben Wunderhorn Gustava Mahlera u režiji švicarskog režisera Mathiasa Behrendsa, a pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka. Iste godine sudjeluje u produkciji operete Grofica Marica u ulozi Lise u Gradskom kazalištu Komedija u režiji Ozrena Prohića pod vodstvom maestra Krešimira Batinića i Davora Kelića. Godine 2020. u sklopu ciklusa Sfumato nastupa kao solistica u Rekvijemu Gabriela Faurea sa zborom Hrvatske radiotelevizije, pod dirigentskom palicom maestra Roberta Homena. Godine 2021. nastupila je na Festivalu Ljetne večeri u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem.

ALEN KOPUNOVIĆ LEGETIN, orguljaš Rođen 1974. godine. Osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stječe u Subotici. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu je 1997. diplomirao orgulje u klasi prof. Ljerke Očić te iste godine dobio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija bio je stalni orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem gradu i Dječačkog sjemeništa na Šalati u Zagrebu. Surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Varaždinskim komornim orkestrom, zborovima (Akademski zbor SKUD-a Ivan Goran Kovačić i Palma iz Zagreba, Slovenski komorni zbor) te eminentnim vokalnim solistima poput Dunje Vejzović. Godine 1995. osvojio je drugu nagradu na natjecanju mladih orguljaša “Franjo Dugan” u Zagrebu. Godine 1998. dobio je u Subotici “Antušovu” nagradu za promicanje kulture bačkih Hrvata. 1998/1999. usavršavao se na Sveučilištu “Mozarteum” u Salzburgu. Godine 2001. dobiva status samostalnog umjetnika. Od 1999. do 2016. djeluje u Požegi kao orguljaš i zborovođa u Crkvi sv. Lovre, kao pontifikalni zborovođa i orguljaš u Katedrali te dirigent HKUD-a Vijenac. Gostuje kao solist ili uz orkestre (F. Poulenc: Koncert za orgulje i gudače uz Zadarski komorni orkestar; S. Barber: Toccata Festiva i A. Guillmant: Symphonie no.1 uz orkestar Hrvatske vojske), na festivalima kao što su Zagrebački ljetni festival, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Rapske večeri, Varaždinske barokne večeri, Osorske glazbene večeri, Makarsko kulturno ljeto, Festival sv. Marka, Ciklus koncerata Orgulje Hefferer. Nastupao u gotovo svim hrvatskim katedralama, a od nastupa u inozemstvu valja istaći koncert u Beču (Schubert Kirche), Budimpešti (Bazilika sv. Matije i Stjepana), Rimu (Bazilika sv. Petra), Beogradu (Katedrala), Kotoru, Subotici (Katedrala), Ljubljani (Dvorana filharmonije) i Cardiffu (St David’s Hall), Katedrala u Münchenu. Kao dirigent ravnao je izvedbama duhovnih kantata i misa. Nastupa i kao korepetitor te komorni glazbenik uz instrumentaliste i vokalne soliste, a uspješno surađuje i s muškom klapom Stine za koje aranžira i sklada. Bio je članom žirija županijskih i državnih natjecanja orguljaša. Godine 2010. uručena mu je Godišnja nagrada grada Požege za doprinos glazbenoj kulturi, a 2013. povelja Oratorijskoga društva crkve Svetoga Marka iz Zagreba, kojom je proglašen počasnim članom. Od veljače 2017. godine orguljaš je i zborovođa u župi Blagovijesti Navještenja Gospodinova u Zagrebu. Kao interpret često snima za fonoarhiv i potrebe Hrvatske radiotelevizije.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Susret ugode će voditi Vlado Pest, veliki zaljubljenik u priče grada Osijeka. Gospodin Pest spaja već duži niz godina, u suradnji s Muzejom Slavonije posjetitelje s raznolikim temama o gradu, kulturi i životu.

Susret ugode u društvu Damira Doležala

Damir Doležal je Osječanin. Školovao se iradni vijek proveo u Osijeku. Po struci jepravnik i u struci je najveći dio Više…

Tonino Baliardo jedan je od osnivača i vođa Gipsy Kingsa, ali prije svega virtuoz na gitari i svjetski priznat skladatelj. Skladao je i producirao najveće hitove grupe kao što su Bamboleo i Djobi Djoba, a bavi se i skladanjem filmske glazbe.  

Gypsy Kings ft. Tonino Baliardo ove godine u Lisinskom

Nakon što je prošlo ljeto proslavljeni gitarist Tonino Baliardo sa svojim bendom nastupio u Opatiji, Vrsaru i Splitu, odlučio je da Više…

Bilo da ste u vezi ili je samo simpatija u pitanju, usudite se pokazati svoju romantičnu stranu i započnite predivnu ljubavnu priču savršenim poklonom na Valentinovo

Portanova dariva: “Osvoji ulaznice za valentinovski koncert Petra Graše”

Sezonska sniženja su na samom vrhuncu! U većini trgovina započeo je drugi i treći krug sniženja, izlozi su puni oznaka Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova

"Šumska kraljica" je prva opera za djecu na svijetu skladana da je u cijelosti izvode djeca!

Dječja opera Šumska kraljica ponovno u Osijeku