ŽIVOT

Koncertni ciklus grada: koncert Martine Filjak i Monike Leskovar u KC Osijek

Koncertni ciklus grada nastavlja se ovaj četvrtak u Kulturnom centru Osijek uz dvije dame hrvatske i svjetske glazbe...

Objavljeno 25.01.2022
Ivona Amidžić

Koncertni ciklus grada nastavlja se u siječnju koncertom pijanistice Martine Filjak i violončelistice Monike Leskovar koje će zajednički koncert održati u četvrtak, 27. siječnja s početkom u 20.00 sati u Kulturnom centru Osijek.

Dvije dame hrvatske i svjetske glazbe, dvije majstorice svog instrumenta, zajedno pod svijetlima Koncertnog ciklusa grada, Martina Filjak i Monika Leskovar priredit će vam klasičnu glazbenu večer za potpuno uživanje. U četvrtak, 27.1. svoje nam glazbeno umijeće dolaze predstaviti glazbenice koje već odavno osvajaju svjetske koncertne pozornice i nastupaju u najprestižnijim europskim i svjetskim koncertnim dvoranama.

„Umjetnica galvanizirajuće snage“ „magnetske scenske prisutnosti“ neki su od opisa kojima svjetska kritika hvali jednu od najuspješnijih hrvatskih pijanistica, Martinu Filjak. Strastvena i lirska svirka u spoju s tehničkom perfekcijom osigurala joj je nastupe s najpoznatijim svjetskim orkestrima, ali i titulu jedne od najtraženijih hrvatskih glazbenica u inozemstvu. Čuveni The New York Times u svojoj je kritici njezina nastupa u Carnegie Hallu napisao da je Filjak „pijanistica vrijedna pozornosti“, a ovim koncertom u Osijeku u sklopu Koncertnog ciklusa grada sad se u to možemo i osobno uvjeriti.

Slavna skladateljica Sofia Gubajdulina o Moniki Leskovar je napisala: „Monika je ona vrsta talenta koji se javlja samo Božjom providnošću.“ Ovakve snažne riječi govore mnogo o talentu i umijeću naše najpoznatije violončelistice –  Monika Leskovar rano je počela nizati međunarodne uspjehe: otkad je 1995. postala najmlađa pobjednica Međunarodnog natjecanja Čajkovski u Japanu, nastavila je nizati domaće i međunarodne uspjehe kao malo koji hrvatski glazbenik i glazbenica. Ostvarila je uspješne suradnje s brojnim istaknutim glazbenicima – kako slavnim dirigentima, tako i solistima (Valerij Gergijev, Itamar Golan, Tabe Zimmermann, Nikolai Znaider, Thomas Hengelbrock, Boris Berezovski, Krzysztof Penderecki, Sofia Gubaidulina, Jurij Bašmet, Julian Rachlin, Stefan Milenković, Mischa Maisky…) te s komornim ansamblima i orkestrima u Hrvatskoj i inozemstvu. U sezoni 2010./2011. djelovala je kao prva violončelistica Münchenske filharmonije. Od 2012. godine profesorica je na Konzervatoriju Talijanske Švicarske u Luganu, a od 2017. docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Ulaz na koncert je SLOBODAN, bez prethodne najave/rezervacije mjesta, isključivo s važećom COVID potvrdom te nošenje zaštitne maske.

Koncertni ciklus grada nastavlja se 12. veljače prigodnim valentinovskim koncertom u kojoj će najljepše (ljubavne) operne arije iz popularnih opera „opjevati“ prvaci opere osječkog HNK Ladislav Vrgoč i Katarina Toplek, uz klavirsku pratnju Konstantina Krasnitskog, a već 18. veljače u goste nam stiže mlada pijanistička zvijezda Mia Pečnik.

Koncertni ciklus grada ostvaren je uz potporu Grada Osijeka te Osječko-baranjske županije.

KONCERTNI CIKLUS GRADA

27.1.2022. u 20.00 sati / Kulturni centar Osijek

MARTINA FILJAK, klavir
MONIKA LESKOVAR, violončelo

Program:

  • Arvo Pärt: Fratres
  • Claude Debussy: Sonata za violončelo i klavir
  • Bozidar Kunc: Notturno
  • L. van Beethoven: Sonata br. 2 za violončelo i klavir u g-molu, op. 5
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Headlineri ove godine su Brkovi, Svemirko, Kukus, 2xŠihta i Baks, a od ostalih izvođača ističemo:  Šarenu pojavu, Kratak fitilj, Krah 1573, Clark Can't Fly, Pale Origins, Igla i Ziherice, Grozni gadovi, Moxie 8...

20. Urban Fest Osijek – Spektakl na lijevoj obali Drave

Ove godine Urban Fest Osijek obilježava 20. obljetnicu festivala s potvrđenih oko 30 izvođača različitih žanrova – od modernih metal Više…

Odaziv je bio lošiji naspram prošle godine no atmosfera je i dalje bila vruća i vesela. Po prvi put prostor je bio ograđen, čega su se i komarci pridržavali!

[FOTO] Održala se još jedna nezaboravna studentska roštiljada

Ovoga četvrtka održala se 9. Studentska roštiljada na livadi ispred FAZOS-a. Po prvi put prostor je bio ograđen, čega su Više…

Gradonačelnik je rekao da ništa nije bilo niti dogovoreno da bi nešto moglo biti zabranjeno. Nova zanimljivost je da nam se vraća "Pauk" i to u izvedbi osječkog Unikoma!

Sjednica Gradskog vijeća – Radić: “Nisam zabranio zabranio turbo-folk koncert

Prvi put ove godine okupili su se danas osječki gradski vijećnici na još jednoj sjednici. Na dnevnom redu našlo se Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

[FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja

Donosimo lokacije 24-satnog nadzora brzine policije, pogledajte gdje će vas dočekati!

ROADPOL – Akcija prometne policije na području cijele policijske uprave