ŽIVOT

Konferencija “GO – Graševina Osijek”: Graševina – lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte!

„Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate, imamo struku koja nas podržava, ali na koncu, moramo se najviše uzdati u sebe"

    Objavljeno 27.05.2022
    Ivona Amidžić

    U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Udruge Graševina Croatica u Osijeku 27. svibnja 2022. godine održana je konferencija „GO – Graševina Osijek“, u čijem je u fokusu razvoj  i pozicionirane graševine kao najvažnije hrvatske sorte koja čini 40% ukupno proizvedenog vina u Republici Hrvatskoj.

    Konferencija je organizirana u okviru projekta “Vinski turizam bez granica – jedinstvena vinsko-turistička destinacija”, sufinanciranom kroz EU Interreg program Mađarska-Hrvatska. Cilj projekta je jačanje razvoja turizma kroz promociju jedinstvenog prekograničnog odredišta vinskog turizma, povezujući neke od najvažnijih vinskih regija u Mađarskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj – Siklós-Villány te Slavoniju i hrvatsko Podunavlje.

    „Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je i pozicioniranje graševine kao vodeće sorte u Republici    Hrvatskoj. Ova joj titula s pravom pripada s obzirom na to da je 25 % od ukupnih površina pod vinogradima upravo pod ovom sortom, te da je 40 % vina stavljenog na tržište upravo graševina. Osim toga, graševina je najelastičnija sorta, široke lepeze okusa, zastupljena u praktično svim kategorijama vina“, naglasila Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, ovom prigodom u dvojnoj ulozi organizatora konferencije i izaslanice ministrice poljoprivrede Marije Vučković.

    „Povezujemo vino i turizam. Jer upravo regija prodaje vino. Podizanjem vrijednosti destinacije diže se i vrijednost samom vinu, i obrnuto. To vidimo jako dobro na primjeru Istre. Kao i u našem susjedstvu Villanyu koji nam je partner na projektu i od kojeg možemo puno naučiti. S druge strane, vino je jedan od glavnih sadržaja u smislu turističke ponude na samoj destinaciji. Velik je put još pred nama, ali ovako velik broj u kojem smo se okupili, dokazuje da idemo u pravom smjeru“, rekla je Ivana Jurić direktorica TZ Osječko-baranjske županije ističući kako je  ova županija bogata vinogorjima, kao i velikim brojem turističkih vinskih manifestacija, među kojima je i Večer vina i umjetnosti, koja se održava upravo danas nakon konferencije, a slavi 10 godina od prvog održavanja.

    Josip Pavić, predsjednik Graševine Croatice  je naglasio kako u je u realizaciji strategija i planova potrebna izuzetna suradnja svih aktera, od vinara, Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a, preko turističke zajednice, gradova i županija, do akademske zajednice i medija.

    Nakon uvodnih riječi organizatora konferencije, skup su pozdravili zamjenik gradonačelnik Grada Osijeka Dragana Vulin, te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić koji je konferenciju i službeno otvorio.

    Svoja znanja i iskustva na temu vinskih udruživanja,  vinskog marketinga i turizma, klimatskih promjena te odgovor na pitanje „kamo ide vinska Hrvatska“ dali su istaknuti domaći i inozemni govornici s bogatim iskustvom u vinskom, turističkom i gospodarskom sektoru.

    Kroz panel raspravu Graševina jučer, danas, sutra istaknuto je aktualno stanje te perspektive razvoja graševine, a na panelu su sudjelovali: Vlado Krauthaker, Saša Špiranec, Edi Maletić, Josip Pavić i Marijan Knežević.

    „Neka ova naša konferencija bude početak novog početka“, znakovito je istaknuo Marijan Knežević iz  Belja, apelirajući da vinari trebaju biti glasniji i uporniji kako bi postigli željene rezultate.

    „Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate, imamo struku koja nas podržava, mnoge institucije ali na koncu, moramo se najviše uzdati u sebe i na kraju puno uložiti financija i vremena i sebe da  i edukacija i prodaja daju rezultat, boljim pozicioniranjem napravimo taj završni korak“, rezimirala je enologinja Ivana Nemet, ističući  nužnost godišnjih održavanja ove konferencije, koja je potrebna i struci i prodaji.

    „Graševina bi trebala biti lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte, sve hrvatske regije“, slikovito je rekao Saša Špiranec, ugledni vinski stručnjak.

    Prof. dr. sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mišljenja je kako država mora pokrenuti brendiranje Hrvatske kao vinske zemlje.

    Tijekom trajanja konferencije sudionici su imali prigodu uživati u izboru vrhunskih vina graševine koje su predstavili vinari regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje.

    Program završava s Večeri vina i umjetnosti te obilaskom vinske Baranje i erdutskog vinskog poluotoka.

    Osvrnuvši se na postignuto i posljednjih 10 godina, doajen hrvatskog vinarstva Vlado Krauthaker je zaključio: „Idemo naprijed! Samo trebamo malo brže!“

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Vinoteka Wine & Friends vas poziva na prvu radionicu nove vinske sezone u Osijeku! 🍇

    Vinska radionica u Wine & Friends Osijek: Lijeva obala Bordeaux

    📅 Četvrtak, 18. rujna 2025. u 19:30 h 📍 Vinoteka Wine & Friends, J.J. Strossmayera 21, Osijek 💶 Cijena sudjelovanja: Više…

    Kupanje na Copacabani, vrhunski hedonizam, atraktivne manifestacije – Slavonija i Baranja pozivaju na ljeto za pamćenje

    Vinski mjesec Osječko-baranjske županije nastavlja se i ovaj vikend

    Zagreb, udarni vikend u srpnju. Asfalt se puši, navigacija panično traži parking, a za osvježenje se nude bezuspješno “rashlađeni” voda Više…

    Konferencija je ponudila bogat program usmjeren na razmjenu znanja i iskustava o mogućnostima koje nudi program Obzor Europa, s posebnim naglaskom na praktične aspekte pripreme i provedbe projektnih prijedloga

    Uspješno održana konferencija ”Demistifikacija programa Obzor Europa – Od teorije do prakse u pripremi projektnih prijedloga” u Osijeku

    U organizaciji Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, jučer je u Kulturnom centru Osijek održana konferencija pod nazivom “Demistifikacija Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Poljoprivreda je prošlost, sadašnjost i budućnost Slavonije, u središtu rasprava našla su se pitanja konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, prehrambene sigurnosti i održivog razvoja

    U Čepinu održana konferencija “Hrvatska proizvodnja hrane – rješenja za budućnost”

    Na sajmu vas očekuje bogata ponuda mljevene začinske paprike, proizvoda lokalnih OPG-ova, vrhunskih vina, rukotvorina i domaćih delicija kao i veliki Kup Baranje u kuhanju fiš paprikaša

    [NAJAVA] 🌶️ Paprika fest 2025.🌶️ – 9. Kup Baranje u kuhanju fiš paprikaša

    Ove godine donacije i kotizacije idu programu Čigrin let, koji pomaže djeci s teškoćama da pronađu svoje mjesto u društvu, kroz terapije, podršku i inkluzivne aktivnosti

    ZAGREB DISAO ZA RIJETKE: Jarun pretvoren u epicentar dobrote, zdravlja i zajedništva!