ŽIVOT

Konferencija “GO – Graševina Osijek”: Graševina – lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte!

„Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate, imamo struku koja nas podržava, ali na koncu, moramo se najviše uzdati u sebe"

    Objavljeno 27.05.2022
    Ivona Amidžić

    U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Udruge Graševina Croatica u Osijeku 27. svibnja 2022. godine održana je konferencija „GO – Graševina Osijek“, u čijem je u fokusu razvoj  i pozicionirane graševine kao najvažnije hrvatske sorte koja čini 40% ukupno proizvedenog vina u Republici Hrvatskoj.

    Konferencija je organizirana u okviru projekta “Vinski turizam bez granica – jedinstvena vinsko-turistička destinacija”, sufinanciranom kroz EU Interreg program Mađarska-Hrvatska. Cilj projekta je jačanje razvoja turizma kroz promociju jedinstvenog prekograničnog odredišta vinskog turizma, povezujući neke od najvažnijih vinskih regija u Mađarskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj – Siklós-Villány te Slavoniju i hrvatsko Podunavlje.

    „Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je i pozicioniranje graševine kao vodeće sorte u Republici    Hrvatskoj. Ova joj titula s pravom pripada s obzirom na to da je 25 % od ukupnih površina pod vinogradima upravo pod ovom sortom, te da je 40 % vina stavljenog na tržište upravo graševina. Osim toga, graševina je najelastičnija sorta, široke lepeze okusa, zastupljena u praktično svim kategorijama vina“, naglasila Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, ovom prigodom u dvojnoj ulozi organizatora konferencije i izaslanice ministrice poljoprivrede Marije Vučković.

    „Povezujemo vino i turizam. Jer upravo regija prodaje vino. Podizanjem vrijednosti destinacije diže se i vrijednost samom vinu, i obrnuto. To vidimo jako dobro na primjeru Istre. Kao i u našem susjedstvu Villanyu koji nam je partner na projektu i od kojeg možemo puno naučiti. S druge strane, vino je jedan od glavnih sadržaja u smislu turističke ponude na samoj destinaciji. Velik je put još pred nama, ali ovako velik broj u kojem smo se okupili, dokazuje da idemo u pravom smjeru“, rekla je Ivana Jurić direktorica TZ Osječko-baranjske županije ističući kako je  ova županija bogata vinogorjima, kao i velikim brojem turističkih vinskih manifestacija, među kojima je i Večer vina i umjetnosti, koja se održava upravo danas nakon konferencije, a slavi 10 godina od prvog održavanja.

    Josip Pavić, predsjednik Graševine Croatice  je naglasio kako u je u realizaciji strategija i planova potrebna izuzetna suradnja svih aktera, od vinara, Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a, preko turističke zajednice, gradova i županija, do akademske zajednice i medija.

    Nakon uvodnih riječi organizatora konferencije, skup su pozdravili zamjenik gradonačelnik Grada Osijeka Dragana Vulin, te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić koji je konferenciju i službeno otvorio.

    Svoja znanja i iskustva na temu vinskih udruživanja,  vinskog marketinga i turizma, klimatskih promjena te odgovor na pitanje „kamo ide vinska Hrvatska“ dali su istaknuti domaći i inozemni govornici s bogatim iskustvom u vinskom, turističkom i gospodarskom sektoru.

    Kroz panel raspravu Graševina jučer, danas, sutra istaknuto je aktualno stanje te perspektive razvoja graševine, a na panelu su sudjelovali: Vlado Krauthaker, Saša Špiranec, Edi Maletić, Josip Pavić i Marijan Knežević.

    „Neka ova naša konferencija bude početak novog početka“, znakovito je istaknuo Marijan Knežević iz  Belja, apelirajući da vinari trebaju biti glasniji i uporniji kako bi postigli željene rezultate.

    „Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate, imamo struku koja nas podržava, mnoge institucije ali na koncu, moramo se najviše uzdati u sebe i na kraju puno uložiti financija i vremena i sebe da  i edukacija i prodaja daju rezultat, boljim pozicioniranjem napravimo taj završni korak“, rezimirala je enologinja Ivana Nemet, ističući  nužnost godišnjih održavanja ove konferencije, koja je potrebna i struci i prodaji.

    „Graševina bi trebala biti lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte, sve hrvatske regije“, slikovito je rekao Saša Špiranec, ugledni vinski stručnjak.

    Prof. dr. sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mišljenja je kako država mora pokrenuti brendiranje Hrvatske kao vinske zemlje.

    Tijekom trajanja konferencije sudionici su imali prigodu uživati u izboru vrhunskih vina graševine koje su predstavili vinari regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje.

    Program završava s Večeri vina i umjetnosti te obilaskom vinske Baranje i erdutskog vinskog poluotoka.

    Osvrnuvši se na postignuto i posljednjih 10 godina, doajen hrvatskog vinarstva Vlado Krauthaker je zaključio: „Idemo naprijed! Samo trebamo malo brže!“

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Kupanje na Copacabani, vrhunski hedonizam, atraktivne manifestacije – Slavonija i Baranja pozivaju na ljeto za pamćenje

    Vinski mjesec Osječko-baranjske županije nastavlja se i ovaj vikend

    Zagreb, udarni vikend u srpnju. Asfalt se puši, navigacija panično traži parking, a za osvježenje se nude bezuspješno “rashlađeni” voda Više…

    Konferencija je ponudila bogat program usmjeren na razmjenu znanja i iskustava o mogućnostima koje nudi program Obzor Europa, s posebnim naglaskom na praktične aspekte pripreme i provedbe projektnih prijedloga

    Uspješno održana konferencija ”Demistifikacija programa Obzor Europa – Od teorije do prakse u pripremi projektnih prijedloga” u Osijeku

    U organizaciji Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, jučer je u Kulturnom centru Osijek održana konferencija pod nazivom “Demistifikacija Više…

    Šampion Dunava za 2025. godinu je Graševina barrique 2020., vinarije Svijetli dvori iz Karanca! Najboljom ju je proglasila ocjenjivačka komisija sastavljena od 13 međunarodnih ocjenjivača. Najbolje crveno vino je Golberg Red Vinarije Belje, ružičasto Rose Vinarije Mons Aureus, a Graševina Vinarije Kovats najbolja je Novinarska graševina

    [FOTO] Dodijelom Šampiona Dunava 2025. otvoren ovogodišnji Vinatlon

    Šampion Dunava za 2025. godinu je Graševina barrique 2020., vinarije Svijetli dvori iz Karanca! Najboljom ju je proglasila ocjenjivačka komisija Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Tijekom proteklog mjeseca plesači su sudjelovali na međunarodnom natjecanju u Zagrebu, gdje su, unatoč velikoj i snažnoj konkurenciji, osvojili dvije srebrne i dvije brončane medalje

    Uspješna sezona plesnog studija Wings ispunjena medaljama, novim iskustvima i velikim izazovima

    Kampanja je usmjerena na podizanje svijesti o važnosti osobne sigurnosti i odgovornog ponašanja tijekom boravka na moru, u prirodi, na putovanjima i u svakodnevnim situacijama koje su česte ljeti

    Kampanja “Odgovorno ljetovanje” – informativna podrška građanima i turistima za sigurnije ljeto

    Novo središte vatrogasaca nije samo administrativni punkt – to je operativno i edukacijsko čvorište za jedan od najvažnijih sustava zaštite i spašavanja na području županije

    Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije dobila novi ured u Osijeku – sustav od 10.000 članova spreman za sve izazove