GOSPODARSTVO

Konferencija GO i Graševina Tasteat – Struka, vino i turizam u fokusu Slavonije i hrvatskog Podunavlja

Konferencija je okupila brojne vinare, vinogradare, predstavnike Hrvatske gospodarske komore i enološkog sektora, a u sklopu konferencije, održane su dvije tematske panel rasprave — „Kap koja prelijeva čašu“ i „Kap koja ulijeva povjerenje“

    Objavljeno 09.10.2025
    Matija Ivanković

    KONFERENCIJA GO – Slavonija i hrvatsko Podunavlje između tržišnih izazova i vinskog optimizma

    Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održana je 4. Konferencija GO u organizaciji Graševine Croatica, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) te Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, uz podršku Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Konferencija je okupila brojne vinare, vinogradare, predstavnike Hrvatske gospodarske komore i enološkog sektora, a u sklopu konferencije, održane su dvije tematske panel rasprave — „Kap koja prelijeva čašu“ i „Kap koja ulijeva povjerenje“.

    Na prvom panelu razgovaralo se o aktualnim gospodarskim temama, cijenama vina te izazovima koji prate hrvatski vinski sektor. Sudjelovali su Tomislav Panenić (Graševina Croatica), Dragan Kovačević (HGK), Vjekoslav Stojišić (Enozoik) i Željko Neven Bremec (ŠKMER).

    „Turisti često ne znaju stvarne cijene, ali su čuli da je kod nas skupo. Moramo spriječiti prekomjerne profite koji štete cijelom lancu ponude,“ istaknuo je Tomislav Panenić. Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević upozorio je na pad proizvodnje vina i rast uvoza: „Uvozimo gotovo šest puta više vina nego što izvozimo. Pokrivenost uvoza izvozom pala je ispod 31 posto, što jasno pokazuje pad domaće proizvodnje.“

    Drugi panel bio je posvećen brendiranju Slavonije i hrvatskog Podunavlja kao vinske destinacije. Sudjelovali su Irena Lučić (diWine), Zoltán Győrffy (GROW du Monde), Mislav Matišić (TZ OBŽ) i Goran Rihelj (HrTurizam). Raspravljalo se o važnosti marketinških oznaka, privlačenju turista i ulozi graševine kao zaštitnog znaka regije.

    „Vinski turizam u Slavoniji doživljava procvat. Kao Europska regija vina, sve više manifestacija posvećenih vinu pokazuje da imamo razloga za optimizam,“ izjavio je Mislav Matišić, zamjenik direktorice TZ Osječko-baranjske županije.

    Konferenciju je zaokružilo promenadno kušanje vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja, koje je još jednom potvrdilo bogatstvo i kvalitetu vinske ponude regije.

    GRAŠEVINA TASTEAT – Promenadno kušanje najbolje ocijenjenih vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja

    U organizaciji Graševine Croatica održano je večernje događanje Graševina Tasteat – promenadno kušanje najboljih vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Događaj u Hotelu Lug okupio je brojne vinare, sommelierie, gastronome i ljubitelje vina koji su uživali u nagrađenim etiketama i vrhunskoj eno-gastro ponudi regije.

    Predstavljena su vina koja su u 2025. godini osvojila zlatne medalje i 90+ bodova na domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima, potvrđujući visoku kvalitetu i reputaciju vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Posebno zanimanje izazvala je kulinarsko-vinska radionica pod vodstvom vrhunskih stručnjaka – chefova Steve Karapandže i Željka Nevena Bremeca, sommeliera Darka Lugarića te baranjskih majstora delicija. Kroz radionicu su predstavljene moderne tehnike pripreme jela i savršeno sljubljivanje s vinima regije, uz opuštenu atmosferu i glazbene ritmove DJ-a AndyBoy-a.

    Uz bogat enogastronomski program, posjetitelji su imali priliku dobiti i stručne savjete HAPIH-ovih stručnjaka o sigurnom rukovanju hranom, u sklopu kampanje Safe2Eat koju provodi Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

    Događaj Graševina Tasteat još je jednom potvrdio kako Slavonija i hrvatsko Podunavlje imaju ne samo bogatu vinsku tradiciju, već i snažan potencijal u povezivanju enologije, gastronomije i turizma u jedinstveno iskustvo uživanja.

    Foto: HAPIH / Studio Narrative

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Program AgroRocks 2025. ispunjen je nizom aktualnih rasprava o ključnim pitanjima domaće poljoprivrede. Već na prvom panelu „Kako domaća poljoprivreda može bolje iskoristiti svoje resurse?“

    Gotovo 600 sudionika na ovogodišnjem AgroRocksu raspravlja o resursima poljoprivrede

    Uz rekordan odaziv publike i bogat sadržaj, konferencija AgroRocs otvorena je danas u Osijeku u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, čime Više…

    3. listopada Osijek postaje epicentar poljoprivrednih pitanja i odgovora, a aktualne poljoprivredne teme okupit će brojne poljoprivrednike, znanstvenike te predstavnike državne, javne i lokalne uprave

    AgroRocks 2025. – Možemo li bolje s raspoloživim resursima?

    Manje od mjesec dana dijeli nas od najveće poljoprivredne konferencije u Hrvatskoj AgroRocksa koja se peti put za redom održava Više…

    Konferencija o hrani, proizvodnji, prehrambenim trendovima i sigurnosti hrane u Osijeku dovodi najveće europske i svjetske stručnjake

    Hrana se baca kao da je besplatna: na globalnoj razini, svake godine 1,3 milijarde tona hrane završi u otpadu

    Dok milijuni ljudi diljem svijeta i dalje gladuju, oko 1,3 milijarde tona hrane u svijetu svake godine završi u otpadu. Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Ovogodišnja tema RE-AGRO konferencije su bile pčele i pčelarstvo kao budućnost produktivnosti i stabilnosti agroekosustava

    Održana ovogodišnja RE-AGRO – Konferencija o održivoj poljoprivredi

    Ofirovci traže Djelatnika/cu u prodaji koji će se baviti isključivo komercijalom: telefonskom, online i prodajom uživo

    Ofir zapošljava: Djelatnik/ca u prodaji

    U Portanovi nas ovog vikenda očekuje pregršt zanimljivih događanja – od novih okusa i novih otvorenja do kazališne predstave za najmlađe i humanitarnih akcija

    Vikend u Portanovi: Dječja predstava, SPUD lega, nagrade i – kraj prometnim gužvama!