POLITIKA

Konstituirano Gradsko vijeće Grada Osijeka

Vladimir Ham predsjednik je Gradskog vijeća. Potpredsjednici su Drago Šerić i Željko Požega

  Objavljeno 16.06.2021
  Darija Kovačić

  U Osijeku je danas u prostoru Nadbiskupijskog vikarijata održana konstituirajuća sjednica Gradskoga vijeća Grada Osijeka na kojoj je sudjelovalo 30 od 31 vijećnika. Potvrđena je vladajuća većina koju će činiti Hrvatska demokratska zajednica s koalicijskim partnerima (NL Ante Đapića, ANU, HSU, BUZ, HSLS, DHSS, Snaga Slavonije i Baranje, HNS), a koja broji 18 vijećnika.

  Nakon izbora Mandatnog povjerenstva i svečane prisege vijećnika, izabrani su predsjednik Gradskoga vijeća i njegova dva potpredsjednika. Vladimir Ham (HNS) izabran je za predsjednika, dok je za prvog potpredsjednika izabran Drago Šerić (ANU), te Željko Požega (Most) za drugog potpredsjednika Gradskog vijeća.

  Novoizabrani članovi Gradskog vijeća su: Mate Jurčević, Milan Opačak, Josip Mihaljević, Vlado Jukić, Mira Leko Ćurčić, Igor Pandžić, Drago Šerić, Anto Đapić, Željko Kovačević, Mirko Ivković, Ivana Davidović, Antonio Lozančić, Tihomir Florijančić, Željko Zubčić, Vladimir Ham, Vladimir Šišljagić, Željka Fuderer Levak, Goran Kušec, Boris Piližota, Milan Blagojević, Mirta Vlahović, Svetozar Sarkanjac, Ivana Šojat, Antonio Sobol, Petar Kopunović Legetin, Jesenka Ricl, Tomislav Bilandžić, Željko Požega, Tomislav Mišetić, Katarina Kruhonja i Boris Kiš.

  Na kraju Sjednice vijećnicima se obratio i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić izrazivši zadovoljstvo što je Sjednica protekla u mirnom tonu.

  – Čestitam izabranom predsjedniku i potpredsjednicima, siguran sam da ćemo u naredne četiri godine dobro surađivati. Pozivam sve vijećnike da zajedno radimo na svim projektima za dobrobit grada Osijeka. I u kampanji sam govorio da je stabilnost nužna za rad gradske uprave. Nažalost, bili smo svjedoci da te stabilnosti u ranijim vremenima nije bilo i znamo kako je to završavalo. Stabilnost sada u Vijeću postoji i mislim da je to jako dobro za naš rad. Sve će se odvijati u interesu boljeg života svih Osječana, s ciljem da od našeg grada napravimo pravu slavonsku metropolu – kazao je Radić.

  Vladimir Ham poručio je kako će u narednom mandatu inzistirati na demokratičnosti i tolerantnosti u raspravama.

  – Velika mi je čast biti jednoglasno izabran za predsjednika Gradskog vijeća. Nastojat ću da što unisonije radimo za boljitak naših građana. Nije veliko iznenađenje da smo podržali većinu s obzirom da smo s HDZ-om i na nacionalnoj razini u koaliciji i to je nastavak jedne suradnje. Osnovna stvar je da smo se programski u velikom broju projekata podudarali i bili vrlo slični u budućim vizijama grada. Drago da mogu poduprijeti ovu priču sljedeće četiri godine – poručio je Ham.

  Na sjednici je pojašnjeno i tko će koga u vijeću te iz kojih razloga zamijeniti. Na listi HDZ-a i partnera gradonačelnika Radića mijenja Jurčević; Zorana Đurokovića zbog obveza u Hrvatskim vodama mijenja vijećnica Leko Čurčić; vijećnicu SDP-a Sonju Kovač zbog obveza u Gradu mijenja Šojat. Krešimir Bubalo, koji je bio nositelj liste DP-a i Mosta iz osobnih razloga neće biti u Gradskom vijeću, a umjesto njega će biti Sobol. Iz osobnih razloga u Vijeće neće ni Vedran Novokmet, a umjesto njega ulazi Đapić, dok s iste HDZ-ove liste, Josipa Škorića, koji od vijećničkog mandata odustaje iz osobnih razloga mijenja Opačak. Vijećnicu Herminu Goericke Lukić s liste Možemo mijenja Kiš.

  Foto: Fb OBŽ

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Slika koju je policija u Hrvatskoj pokazala o sebi i svojim obrascima ponašanja u ovom slučaju apsolutno je neprihvatljiva. Je li ovo izolirani slučaj ili ozbiljno trebamo posumnjati u transparentnost i povjerenje koje možemo imati u institucije države?"

  SDP Osječko-baranjske županije: Osuđujemo svaki oblika nasilja i očekujemo odgovornost onih koji su dopustili ozbiljne propuste u postupanju u slučaju stradavanja mlade studentice u Osijeku

  Vezano za slučaj mlade studentice iz Osijeka koja je usmrćena a o čemu smo pisali ovdje: Policajca koji je usmrtio Više…

  "Osječki gradonačelnik Ivan Radić samoinicijativno je svoj saborski mandat prepustio Goranu Ivanoviću Lacu, a sve kako bi se mogao još više posvetiti odgovornoj funkciji vođenja grada Osijeka"

  Osječki gradonačelnik Ivan Radić više nije saborski zastupnik

  Jučer poslijepodne se na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu sastalo predsjedništvo HDZ-a, a nakon sjednice javnost je o odlukama i Više…

  Ovo je prvi puta da sam u Osijeku, grad je divan. Zanimljivo je da imamo dosta povijesnih dodirnih točaka, rekao je Gunther Krichbaum

  Zastupnik Bundestaga Gunther Krichbaum posjetio Osijek

  Zastupnik Bundestaga Gunther Krichbaum posjetio je u srijedu Osijek gdje se u prostorima osječkog Kulturnog centra sastao s predsjednikom Gradskog Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Hod za redukciju ljudskih prava ponovno započinje svoje putovanje. Pod krinkom pjesme, domoljublja i molitve širi se opasan politički narativ s ciljem ukidanja prava žena, počevši s pravom na izbor, a onda širenjem i zadiranjem i u ostala teško izborena prava"

  Osječki SDP: “Hod za život” zadire u prava pojedinca

  Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

  Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

  Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

  Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti