ŽIVOT

Kopački rit otvoren za studente osječkog Sveučilišta za sport, edukaciju i rekreaciju

Ideja je da za osnovnu ulaznicu, koja je 2,00 eura, svi studenti Sveučilišta mogu tijekom cijele akademske godine dolaziti u Park prirode Kopački rit, biciklirati, šetati, trčati.

Objavljeno 03.10.2024
Matija Ivanković

Potpisivanjem sporazuma kojim se reguliraju međusobna prava i obveze, Osječko-baranjska županija, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Javna ustanova Park prirode Kopački rit danas (2. listopada 2024. godine) potvrdili su početak projekta „Budi u prirodi“. Riječ je o jedinstvenom projektu čiji je cilj osvijestiti i potaknuti studente na sportske aktivnosti u prirodi, a kroz projekt će se provoditi i tematske edukativne radionice u Parku prirode Kopački rit, poput promatranja ptica, snalaženja u prostoru, edukacije o zaštiti prirode i drugo.

Za trenutak i mjesto potpisivanja Sporazuma odabran je početak dvodnevnog Međunarodnog simpozija „Kopački rit jučer, danas, sutra 2024.“, koji je otvoren na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, a koji je usmjeren na bioraznolikost, ekologiju i očuvanje Parka prirode „Kopački rit“ te promiče i širi multidisciplinarni pristup u obradi tema iz različitih geografskih područja.

– Osječko-baranjska županija je u sklopu programa Europske regije sporta potpisala sporazum sa Sveučilištem u Osijeku i JU Park prirode Kopački rit kojim ćemo kroz projekt „Budi u prirodi“ svim studentima našeg Sveučilišta, a to je oko 16.000 studenata, osigurati ulaz u Kopački rit. Bit će organizirane i edukativne radionice gdje će studenti tijekom ove akademske godine moći organizirano dolaziti u Kopački rit, boraviti u prirodi, baviti se sportom i sudjelovati u svim radionicama koji će organizirati JU Park prirode. Važno nam je potaknuti mlade na boravak u prirodi i bavljenje sportom, a Kopački rit kao naša Amazona je i turistički najprivlačniji dio naše županije. Na taj način želimo jednostavno upoznati mlade ljude što se događa i kako živi Kopački rit, kako je stanje flore i faune i sve drugo što je Kopački rit – rekao je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije.

Ravnatelj JU Park prirode Kopački rit Ivo Bašić dodao je kako je riječ o hvale vrijednom projektu te zahvalio Osječko-baranjskoj županiji, županu, Sveučilištu, rektoru i prorektorima što su prepoznali ovu ideju.

–  Ideja je da za osnovnu ulaznicu, koja je 2,00 eura, svi studenti Sveučilišta mogu tijekom cijele akademske godine dolaziti u Park prirode Kopački rit, biciklirati, šetati, trčati. Javna ustanova se obvezuje da će u sporazumom određenoj vrijednosti od 30.000,00 eura tijekom cijele akademske godine organizirati razne radionice. Riječ je sportskim aktivnostima i radionicama o svim temama koje se vežu uz mentalno zdravlje mladih, a prije svega da mlade još bolje upoznamo s vrijednostima koje su nadomak urbane sredine, da ih upoznamo sa svim što je bitno, a kada govorimo o zaštiti prirode da je zaista sačuvamo za buduće generacije, jer je to preduvjet kvalitete života svih nas – poručio je Ivo Bašić.

Prof. dr. sc. Damir Matanović, prorektor za ljudske resurse i organizaciju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, naglasio je kako je ovaj projekt jedno od nastojanja osječkog Sveučilišta da studentima pruži nešto više osim kvalitetne nastave.

– Studenti su tu ponajprije da studiraju, ali pored samog studija postoji čitav niz znanja, vještina i emocija koje trebaju prigrliti. Jedna od bitnih je razumijevanje svoje okoline, shvaćanje da je priroda nešto što nudi zdravlje, a istovremeno je i najvažniji resurs Republike Hrvatske. Kopački rit je u blizini Osijeka, on je neponovljiva priroda na globalnoj razini i stvarno bi bilo šteta da ga studenti ne upoznaju, ne vide tu prirodu, da se ne provozaju brodovima, tako da je projekt korak više koji Sveučilište nudi. Imamo sreću što imamo dobre partnere i prijatelje, ponajprije Osječko-baranjsku županiju i župana Lukića koji su inicirali ovaj projekt koji skupa provodimo. S druge strane, i to su pokazatelji kako su studenti i osječko sveučilište zapravo važan dio zajednice u kojoj živi i djeluje – zaključio je prorektor Damir Matanović.

Međunarodni simpozij „Kopački rit jučer, danas, sutra 2024.“

Nakon potpisivanja sporazuma za projekt „Budi u prirodi“, održano je svečano otvorenje 13. Međunarodnog simpozija „Kopački rit jučer, danas, sutra 2024.“, čiji program obuhvaća 79 priopćenja znanstvenika i stručnjaka s ovog područja, pa dakako i studenata i mladih istraživača.

Simpozij su organizirali Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Ekonomski fakultet u Osijeku, Pravni fakultet Osijek i Zelena pravna klinika, Kineziološki fakultet Osijek, Odjel za biologiju, Alumni Odjela za biologiju i Odjel za kemiju – sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Institut za vode „Josip Juraj Strossmayer“.

Posebnost ovogodišnjeg simpozija je povezanost s UNESCO-ovim petodržavnim Prekograničnim rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav (Austrija, Hrvatska, Mađarska, Srbija, Slovenija), proglašenim 15. rujna 2021. godine. Istodobno uz simpozij održavaju se 4. sastanak Nadzornog odbora Rezervata biosfere i 3. sastanak projektnog konzorcija 17 partnera uključenih u LIFE projekt Očuvanje i restauracija šumskih staništa poplavnih nizina uz rijeke Muru, Dravu i Dunav („LIFE RESTORE for MDD“), koji je započeo 1. listopada 2023. godine.

Uspješan rad svim sudionicima poželio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, a pozdravili su ih i predsjednik Gradskoga vijeća Grada Osijeka Tihomir Florijančić, kao i Željko Vuković, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije.

– Prvi put sam ovdje u svojstvu državnog tajnika Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, a do sada sam u ovoj županiji boravio kao inspektor zaštite prirode. Drago mi je pozdraviti ovaj simpozij, ali i sastanak upravljačkog odbora pentalateralnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Republika Hrvatska ove godine preuzima cirkularno predsjedanje, a želimo, što podržava i Ministarstvo, trajno preuzeti predsjedanje, odnosno da upravo u Kopačkom ritu bude sjedište upravljačkog odbora, za što imamo sve kapacitete, volju i želju. I u tom smislu Javna ustanova Park prirode Kopački rit i ravnatelj imaju potporu Ministarstva. Važnost područja kao što je Kopački rit je izuzetno velika, što smo vidjeli i proteklih dana kada je visoki vodni val prijetio ovom području, a ovakve retencije su korisne ne samo za životinjski svijet već i za domicilno stanovništvo – kazao je državni tajnik Željko Vuković.

– Gotovo kao i prošle godine, na Simpozij je pristiglo osamdesetak radova, a u proteklih 13 susreta bilo je više od 600 radova. Usporedno sa simpozijem održava se i Nadzorni odbor rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u komu sudjeluje pet europskih država. Hrvatska je preuzela predsjedanje, a najvjerojatnije će taj „rotirajući ured“ biti upravo u Kopačkom ritu, što nas jako veseli i čast nam je, a nastojat ćemo da ta priča u budućnosti bude kontinuitet te da možda ured i ostane ovdje. Kroz simpozij nastojimo promovirati sve teme koje su važne za zaštitu prirode, prije svega na koji način u budućnosti čuvati ovaj prostor, kako ga održivo koristiti jer znamo da je u parku prirode dozvoljeno gospodarenje, a govorimo o gospodarstvu u šumarskom dijelu, ribnjačarstvu i turističkom dijelu. Želimo da sa svim tim gospodarskim djelatnostima u budućnosti ostavimo čim manji pečat na ovaj prostor. Kroz ovakva događanja važna je i dobra komunikacija i suradnja s lokalnom zajednicom, kako bi oni osjetili i da kroz zaštitu prirode mogu poboljšati kvalitetu svog života – poručio je Ivo Bašić, ravnatelj Park prirode Kopački rit.

Tihomir Florijančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka, koji je jedan od pokrovitelja ovih skupova, kazao je kako građani imaju izuzetno veliku privilegiju što žive uz prirodni i zaštićeni biser kao što je Kopački rit.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ove godine Grad Osijek je dobio i dopuštenje resornog Ministarstva zaštite okoliša za larvicidno tretiranje biološkim sredstvima komaraca na području PP Kopački rit

Do konca srpnja provedeno 129 preporuka za tretiranje komaraca

Do konca srpnja izdano je i provedeno 129 preporuka Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije za tretiranje komaraca izvijestio Više…

Alain Choplain zahvalio je na lijepom prijemu u Osječko-baranjskoj županiji te naglasio da je ovim sporazumom zapravo konkretizirana dosadašnja suradnja

Sporazumom potvrđena kvalitetna suradnja hrvatskih i francuskih vatrogasaca

Predstavnici vatrogasnih zajednica Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Splitsko-dalmatinske, Zagrebačke i Zadarske županije danas (11. srpnja 2024. godine) potpisali su Konvenciju i sporazum Više…

Studenti organiziraju Studentski sajam održive mode sa ciljem prikupljanja donacija za humanitarnu udrugu Moje dijete

[NAJAVA] Studentski sajam održive mode

Studenti treće godine prijediplomskog studija Ekonomskog fakulteta u Osijeku, koji pohađaju kolegije Poslovna etika i Cirkularna ekonomija, organiziraju Studentski sajam Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prema najnovijim podatcima Ministarstva gospodarstva za 2023. godinu, Osijek ima 57,65 posto odvojeno prikupljenog otpada

Grad Osijek treću godinu zaredom najuspješniji veliki hrvatskih grad u odvojenom prikupljanju otpada

Festival je svoj put započeo 2019. godine u povijesnoj Tvrđi, kao sastavni dio Dana hrvatskog turizma, prvi put održanih u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a prometnuo se u jednu od najposjećenijih manifestacija na istoku Hrvatske

U Tvrđi otvoren 6. HeadOnEast – festival ugodnog življenja

Nakon što je žiri bio podvrgnut slatkim mukama, sami sudionici natječaja izabrali su najbolje od najboljih. Zabilježeno je 233 glasa koji su odlučili pobjednike

RuralFoto 2024 natječaj, evo tko su pobjednici