POLITIKA

Kopnom i morem ilegalni migranti stižu u Europu

U cijeloj Europi, ublažio se migracijski pritisak, s oko 46.500 osoba koje su potajno ušle do 28. kolovoza

  Objavljeno 03.09.2019
  Ivona Amidžić

  Više od 150 ilegalnih migranata probilo je u petak kopnenu granicu između Maroka i Španjolske, dan nakon što je nekoliko stotina migranata stiglo na grčki otok Lesbos, dok je jug Europe i dalje pod jakim pritiskom koji pojačava napetosti između zemalja EU.

  U zoru je 155 migranata iskoristilo maglu i probili su graničnu ogradu u Ceuti koja je kao i Melilla španjolska enklava u Maroku gdje se nalaze jedine kopnene granicu EU s Afrikom.

  Migranti iz subsaharske Afrike i Gvineje su preskočili ogradu, a neki su razbili jedan od ulaza, rekao je jedan glasnogovornik lokalne prefekture, prenosi agencija France Presse.

  To je nakon godinu dana prvi tako veliki proboj ilegalnih migranata koji je uspio u Ceuti. Od početka godine, 671 migrant je uspio ući u grad.

  To je manje nego 2018., kada je Španjolska bila glavni ulaz ilegalne imigracije u Europu. Ove godine ju je pretekla Grčka, kamo je u četvrtak oko 540 migranata u 13 plovila stiglo na otok Lesbos.

  U cijeloj Europi, ublažio se migracijski pritisak, s oko 46.500 osoba koje su potajno ušle do 28. kolovoza, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) prema 68.000 prošle godine u isto vrijeme.

  Od početka godine umrlo je 900 migranata. Oni koje brodovi humanitarnih organizacija kupe na moru i dalje su nepoželjni u Italiji i na Malti.

  (Hina)

  foto: pixabay (ilustracija)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  O migrantima se u Bujici govorilo kao o bolesnoj skupini, zaraženoj teškim i prenosivim zaraznim bolestima. Nazvani su i ''divljacima s Istoka koji siluju''...

  Zbog govora mržnje Osječkoj televiziji na dan oduzeta koncesija

  Koncesija se na dan oduzima Osječkoj televiziji, stoga su dužni su prestati emitirati program u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. od Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Standardizacijom punjača za polovicu elektroničkih uređaja potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021.

  Borzan: Od iduće godine trebat ćemo samo jedan punjač za sve male aparate

  Sprema li se smjena predsjednika osječkog Gradskog vijeća zbog njegovog sudjelovanja u timu Miroslava Škore?

  Željko Požega: Prijatelju Škori pomagat ću bez obzira na cijenu

  Glifosat je herbicid za koji se sumnjalo i sumnja da je kancerogen...

  Ministrica Vučković: U Hrvatskoj se zasad neće zabraniti upotreba glifosata