POLITIKA

Kopnom i morem ilegalni migranti stižu u Europu

U cijeloj Europi, ublažio se migracijski pritisak, s oko 46.500 osoba koje su potajno ušle do 28. kolovoza

  Objavljeno 03.09.2019
  Ivona Amidžić

  Više od 150 ilegalnih migranata probilo je u petak kopnenu granicu između Maroka i Španjolske, dan nakon što je nekoliko stotina migranata stiglo na grčki otok Lesbos, dok je jug Europe i dalje pod jakim pritiskom koji pojačava napetosti između zemalja EU.

  U zoru je 155 migranata iskoristilo maglu i probili su graničnu ogradu u Ceuti koja je kao i Melilla španjolska enklava u Maroku gdje se nalaze jedine kopnene granicu EU s Afrikom.

  Migranti iz subsaharske Afrike i Gvineje su preskočili ogradu, a neki su razbili jedan od ulaza, rekao je jedan glasnogovornik lokalne prefekture, prenosi agencija France Presse.

  To je nakon godinu dana prvi tako veliki proboj ilegalnih migranata koji je uspio u Ceuti. Od početka godine, 671 migrant je uspio ući u grad.

  To je manje nego 2018., kada je Španjolska bila glavni ulaz ilegalne imigracije u Europu. Ove godine ju je pretekla Grčka, kamo je u četvrtak oko 540 migranata u 13 plovila stiglo na otok Lesbos.

  U cijeloj Europi, ublažio se migracijski pritisak, s oko 46.500 osoba koje su potajno ušle do 28. kolovoza, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) prema 68.000 prošle godine u isto vrijeme.

  Od početka godine umrlo je 900 migranata. Oni koje brodovi humanitarnih organizacija kupe na moru i dalje su nepoželjni u Italiji i na Malti.

  (Hina)

  foto: pixabay (ilustracija)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  O migrantima se u Bujici govorilo kao o bolesnoj skupini, zaraženoj teškim i prenosivim zaraznim bolestima. Nazvani su i ''divljacima s Istoka koji siluju''...

  Zbog govora mržnje Osječkoj televiziji na dan oduzeta koncesija

  Koncesija se na dan oduzima Osječkoj televiziji, stoga su dužni su prestati emitirati program u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. od Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Potpredsjednik DIP-a izrazio je zadovoljstvo što su se svi sudionici izbornog procesa pridržavali propisanih mjera zaštite od zaraze koronavirusom

  Na nedjeljne izbore izašlo je 107 tisuća birača manje nego 2016.

  Osječani su neke nagradili a neke baš i ne. Moglo bi se reći da je Osijek "otišao" u desno s gotovo 62% glasova prema "desnim" strankama

  Osječani HDZ nagradili s 39,73%, Restart 23,11%, Domovinski pokret 15,64% i Most s 6,21% glasova

  HDZ je osvojio najviše glasova u 1, 2., 4.,5.,6.,7.,9. i 10. izbornoj jedinici dok je Restart koalicija osvojila 3. i 8. izbornu jedinicu.

  Parlamentarni izbori 2020 – HDZ pobjedio u osam izbornih jedinica, Restart u dvije