ŽIVOT

Korištenjem novih tehnologija sustav civilne zaštite osigurava još veću sigurnost građana i u kriznim situacijama

U tijeku je projekt izgradnje i opremanja Regionalnog centra civilne zaštite Osijek u Bizovcu, koji će uz razvoj nove tehnologije, okupiti sve segmente civilne zaštite na jednom mjestu te gdje će se održavati i edukacije i druge aktivnosti potrebne da bi sustav još bolje funkcionirao.

Objavljeno 29.02.2024
Mihael Šilac

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, Ravnateljstvo civilne zaštite i Osječko baranjska županija danas (29. veljače 2024. godine) organizirali su Okrugli stol na temu “Civilna zaštita i nove tehnologije – nove sposobnosti”. Uz predstavnike organizatora i operativnih snaga civilne zaštite, na skupu su sudjelovali predstavnici akademske zajednice, državnih institucija, općina i gradova te tvrtki s područja Osječko-baranjske županije.

– Svjedoci smo velikih društvenih promjena. Dolaskom informatizacije i robotizacije mijenja se cijeli svijet, pa je tako i u poslovima civilne zaštite koji postaju sve zahtjevniji, pogotovo zbog nastalih klimatskih promjena. Uvodimo nove tehnologije kao što su roboti, bespilotne letjelice, dronovi, amfibije, sonari za pretraživanje u vodi i pod vodom, pa ćemo danas prikazati sposobnosti operativnih snaga sustava civilne zaštite, vidjeti u kom pravcu se kreću i pozicioniraju tvrtke na hrvatskom tržištu te kako sustav obrazovanja u RH prati sustav civilne zaštite – uvodno je kazao pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec.

Sudionike Okruglog stola pozdravio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Podržao je ovakav oblik stručnog raspravljanja i educiranja, a pripadnicima operativnih snaga civilne zaštite Osječko-baranjske županije zahvalio je na pravovremenom, znalačkom i odlučnom djelovanju u svim kriznim situacijama u proteklih nekoliko godina. Naravno, svima je čestitao Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u RH.

– Naziv okruglog stola „Nove tehnologije – nove sposobnosti“ mogao bi ujedno biti zaključak ovog stručnog savjetovanja. Naime, značaj novih tehnologija je izuzetno velik u današnjem svijetu, naravno ako su pozitivno usmjerene. Nažalost, imamo puno primjera njihove negativne usmjerenosti, što se može vidjeti i na prostoru Europe gdje se nove tehnologije koriste i u ratnim događanjima velikom dijelom za uništavanje infrastrukture, ali što je najgore i za uništavanje ljudskih života. Međutim, posvetimo se danas pozitivnom dijelu. Za odgovor što tehnologija može učiniti i kako može pomoći sugrađanima te sustavu i pripadnicima civilne zaštite dovoljno je prisjetiti se nedavnog požara u tvrtki Drava International, kada se, između ostalog, pokazalo kako robot može pomoći gašenje požara. Njegovim djelovanjem spriječena još veća katastrofa, naravno uz angažiranje vatrogasaca i ostalih resursa, a korišteni su i dronovi i informatički sustav civilne zaštite da bi imali kompletan pregled. Moram spomenuti i da smo upravo uz pomoć tehnologije prošle godine mogli pratiti i kontrolirati dolazak vodenog vala na područje naše županije i na taj način pravovremeno djelovati, ojačavati nasipe i provoditi ostale aktivnosti. Zahvaljujući i ljudima i tehnologiji uspjeli smo prevenirati puno veće posljedice – kazao je Lukić.

Posebno je naglasio da bi sva tehnologija koja se koristi u kriznim situacijama, kao i njihovoj prevenciji, bila uzaludna bez ljudske ruke i znanja. – Zato su i ovaj okrugli stol i sve edukacije dobrodošli radi što boljeg upravljanja modernim tehnologijama. Osječko-baranjska županija će naravno uvijek stajati uz takve aktivnosti – istaknuo je župan.

– Osim tehnike i standardnog funkcioniranja sustava, u svim kriznim situacijama potrebna je i dobra organizacija cijelog sustava. U tim trenucima nema vremena za puno dogovaranja nego se mora odmah i odlučno djelovati. Stoga još jednom izražavam zadovoljstvo svime što radi sustav civilne zaštite, a čiji je cilj prije svega da se stanovnicima Osječko-baranjske županije pruža sigurnost, što se unazad nekoliko godina potvrdilo u svim kriznim situacijama – poručio je Lukić.

Pohvalio je projekt izgradnje i opremanja Regionalnog centra civilne zaštite Osijek u Bizovcu, koji će uz razvoj nove tehnologije, okupiti sve segmente civilne zaštite na jednom mjestu te gdje će se održavati i edukacije i druge aktivnosti potrebne da bi sustav još bolje funkcionirao.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Nazočili su predstavnici Vatrogasne zajednice OBŽ-a, Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite, HGSS-a, Hrvatskih voda, Zavoda za hitnu medicinu OBŽ, Crvenog križa, Društva podvodnih aktivnosti Slavonija te Radiokluba Osijek

Svečani prijem Osječko-baranjske županije za operativne snage Civilne zaštite

U sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (13. prosinca 2023. godine) održan je svečani prijem za pripadnike operativnih snage Civilne Više…

Ravnateljstvo civilne zaštite Područnog ureda Osijek i Stožera civilne zaštite OBŽ predstavilo edukacijske modele poplave, potresa i klizišta, a prvi put je predstavljen simulator potresa izrađen za edukaciju i podizanje svijesti građana

[FOTO] Edukacijom se povećava sigurnost i smanjuje rizik u slučaju nepogoda i katastrofalnih događaja

U Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (9. studenoga 2023. godine) održan je sastanak Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Više…

Civilna zaštita će predstaviti edukacijske modele poplave, potresa i klizišta te simulator potresa izrađen posebno radi edukacije i podizanja svijesti gradana. Simulator će prvi put bit predstavljen u Osijeku

Na trgu A. Starčevića Civilna zaštita će održati edukaciju građana o smanjenju rizika od katastrofa

9. studenog 2023. godine od 10,00-14,00 sati na Trgu Ante Starčevića u Osijeku Ravnateljstvo civilne zaštite će u suradnji sa Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje