ŽIVOT

“Kraken”, nova varijanta koronavirusa se munjevito širi: Koliko je opasan?

Stigao nam je i "kraken" pa se sezona gripe radi "relaksiranih" mjera spojila s ostalim sezonskim respiratornim bolestima ali i koronavirusom koji je još uvijek itekako prisutan...

Objavljeno 10.01.2023
Matija Ivanković

U posljednja 24 sata zabilježeno je 189 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.399. Među njima je 558 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 29 pacijenata. Preminulo je 13 osoba. Broj osoba u samoizolaciji je 739. U protekla 24 sata oporavile su se 192 osobe. Do danas je ukupno testirano 5.442.774 osoba, od toga 2.935 u posljednja 24 sata.

XBB.1.5 podvarijanta je soja omikron, neformalnog naziva kraken. Riječ je o najviše zaraznoj verziji koronavirusa dosad. Ali zašto se zove baš kraken? I prethodne varijante imale su svoja neformalna imena pa se tako u engleskom govornom području u javnosti znalo govoriti o varijantama ‘noćna mora’ i ‘scrabble‘.

U samo mjesec dana kraken je postao dominantan soj u SAD-u. Početkom prosinca samo dva posto slučajeva zaraze u SAD-u uzrokovano je ovom podvarijantom, a već početkom siječnja njih preko 50 posto.

Znanstvenici zasad pretpostavljaju da je ova varijanta otpornija na imunološki sustav od drugih podvarijanti omikrona. Od drugih sojeva je i više zarazna jer ima dodatnu mutaciju zbog koje se bolje veže za stanice. WHO preporučuje nošenje maski na dugim letovima zbog najnovije varijante omikrona.

Sezona gripe – bolnice pune

Uz novi soj korone, podvrsti omikrona, na velika vrata se vratila i stara poznanica – gripa (influenca)

Nagla visoka temperatura, opća slabost i malaksalost, glavobolja, bol u mišićima, suhi kašalj i začepljenost nosa – simptomi su velikog broja osoba u Osječkim ambulantama u kojima je posljednja dva tjedna situacija pomalo kaotična.

Kako čovjek oboli od gripe?

Osnovni put prijenosa gripe je kapljični. Virus se izlučuje kašljanjem, kihanjem i govorom. Zatvoreni prostori osobito su pogodni za njegovo širenje. Moguć je prijenos direktnim ili indirektnim kontaktom (rukama, preko predmeta i sl.) kada kapljice ili izlučevine iz nosa i grla dospiju na ruke ili druge površine i ako nečistim rukama dodirujemo svoja usta, oči ili nos.

Odrasla osoba je zarazna tri do pet dana od početka bolesti, a djeca do sedam dana. Rijetko bolesnik može biti zarazan i dulje vrijeme, do dva tjedna. Važno je reći kako bolesnik može biti zarazan i dan prije početka simptoma bolesti.

Liječenje gripe sastoji se u mirovanju, nadoknadi tekućine, uzimanju lijekova protiv temperature i kašlja, a kod starijih osoba ili kroničnih bolesnika ukoliko dođe do komplikacija bolesti obvezan je i liječnički pregled.

Najbolja zaštita od gripe je pravovremeno cijepljenje protiv ove bolesti, a u sezoni respiratornih bolesti se preporučuje i nošenje zaštitnih medicinskih maski (dokazanog sredstva za spriječavanje kapljučnog prijenosa virusa) kako bi se širenje spriječilo u što većoj mjeri.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Zbog povećanog broja zaraženih gripom, kovidom i ostalim respiratornim virusima u osječkom KBC-u od srijede, 3. siječnja zabranjuju posjet hospitaliziranim bolesnicima.

Zabrana posjeta bolesnicima u KBC Osijek

Zbog povećanog broja zaraženih gripom, kovidom i ostalim respiratornim virusima u osječkom KBC-u od srijede, 3. siječnja zabranjuju posjet hospitaliziranim Više…

Medicinski stručnjaci upozoravaju na važnost cijepljenja protiv gripe kako bi se zaštitili od ozbiljnih komplikacija. Gripa je ozbiljna bolest od koje može oboljeti svaka osoba. Može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija.

Gripa nije tek sezonska bolest, zaštita ranjivih skupina je imperativ!

Gripa se često smatra rutinskom respiratornom infekcijom koja prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja ozbiljne posljedice. U stvarnosti situacija Više…

Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prekrasnu lokaciju Parka Oscara Nemona, mnogim Osječanima nepoznatu i prilično zanemarenu, oživjelo događanje Volontiramo očima, rukama i srcem organizirano u sklopu nacionalne manifestacije Hrvatska volontira

[FOTO] Hrvatska volontira – Pokazali kako se volontira očima, rukama i srcem

Četverosatni događaj donio je mnoštvo smijeha i radosti, ali opet podsjetio na rizike nestanka djece i mladih

U Osijeku obilježen Međunarodni dan nestale djece

Najviše maturanata, njih 1.566, naravno bilo je u Osijeku. Okupili su se na prostoru Županijske ulice, tijekom dana zatvorene za promet automobila, te izveli prigodan plesni program. Plesali su držeći bijele kišobrane, odjeveni u bijele i plave majice, a ove godine - uz četiri standardne plesne točke - bio je i peti ples, i to na pjesmu Rim Tim Tagi Dim Baby Lasagne.

[FOTO] Ispraćaj maturanata uz Quadrillu i Rim Tim Tagi Dim