POLITIKA

Kraljičak: Sve meso koje nije bilo ispravno, povučeno je s tržišta

Miro Bulj (Most) upozorava da uvozimo sve više, "svinja za milijardu kuna", pa pita tko kontrolira čime se ta "roba tretira", kojim veterinarsko-medicinskim proizvodima

  Objavljeno 14.03.2019
  Tamara Lemajić

  Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva Željko Kraljičak u četvrtak je, upitan za slučaj uvoza zaraženog mesa iz Poljske koje je završilo u kebabu, poslao javnosti umirujuću poruku – da je sve meso koje nije bilo ispravno, povučeno s tržišta.

   

  Sve naše inspekcije, veterinarska i sanitarna, provjerili su tko je sve uvezao taj proizvod, obišli smo sve objekte, sve pogone i svo meso tog proizvođača koje nije bilo ispravno, povučeno je s tržišta, rekao je Kraljičak u Hrvatskom saboru u kojemu je predstavio izmjene Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima.

  Time je odgovorio Alenu Prelecu (SDP) kojeg je zanimalo kako će država zaštiti građane od mesa poput onoga za kebab i gdje je ono točno završilo.

  Kraljičak tumači kako je veterinarska inspekcija u Sloveniji, gdje je registriran objekt poljskog proizvođača, na temelju službenih kontrola utvrdila da postoji određeni mesni pripravak koji je kontaminiran i nije sukladan sa postavljenim standardima. Tada su preko sustava brzo uzbunjivanja za hranu obavijestili sve članice u EU, objasnio je.

  Miro Bulj (Most) upozorava da uvozimo sve više, “svinja za milijardu kuna”, pa pita tko kontrolira čime se ta “roba tretira”, kojim veterinarsko-medicinskim proizvodima. Nemoguće je da kilo svinjetine bude 10 kuna, ističe zastupnik pitajući se kako zabraniti uvoz te štetne, loše hrane.

  Sustav sigurnosti hrane na razini EU, odgovara Kraljičak, definiran je uredbama i zakonima, cijeli model zasnovan je na tome da proizvođači odgovaraju za zdravstvenu ispravnost svoga proizvoda, nacionalne države rade izvanredne kontrole i nadzore, pa Hrvatska za to godišnje osigurava 20 milijuna kuna.

  Izmjenama spomenutog Zakona, objasnio je Kraljičak, inspekcijski nadzor veterinarsko-medicinskih proizvoda (VMP) od Ministarstva poljoprivrede preuzima Državni inspektorat, iznimno, u dijelu koji se tiče nadzora za izdavanje odobrenja za proizvodnju i promet VMP na veliko to će raditi Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Za to vrlo specifično područje Inspektorat, a ni Ministarstvo nemaju vlastitih stručnih administrativnih kapaciteta, objasnio je državni tajnik.

  Ostale izmjene zakona ukidaju neke administrativne barijere u poslovanju, proizvođačima VMP koji posluju u Hrvatskoj odobrenje za proizvodnju tih proizvoda važit će sve dok udovoljavaju propisanim uvjetima, umjesto pet godina kao što je slučaj sada..

  Ali, me zanima, nećemo li još više omogućiti lakši ilegalni unos lijekova. Kome će HALMED podnositi izvještaj? – zanimalo je Draganu Jeckov (SDSS). Osnivač Agencije je Ministarstvo zdravlja, odgovorio je Kraljičak.

  Zastupnici su izrazili nezadovoljstvo činjenicom da pada broj stoke, unatoč velikim poticajima koje poljoprivreda dobiva.

   

  (Hina)

  Foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Hrvatska je jedina zemlja u EU u kojoj za postavljanje baznih stanica stranih teleoperatera nije potrebna građevinska dozvola

  Bulj: U Hrvatskoj nitko ne mari što se bazne stanice postavljaju na krovove kuća, dječjih vrtića, škola, …

  Na današnjoj konferenciji za novinare saborski zastupnik Mosta Miro Bulj govorio je o svom prijedlogu Zakona o gradnji, koji je danas Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Petrov je rekao da je nužno uvesti elektroničko glasovanje, posebno zbog ljudi koji su odselili posljednjih godina iz Hrvatske i time im poslati poruku da ih se Hrvatska ne odriče i da želimo da sudjeluju u donošenju odluka u Hrvatskoj

  Most apelira na nužnost uvođenja elektroničkog glasovanja na izborima

  Izbori za Europski parlament održat će se 26. svibnja 2019. godine

  Stjepan Ribić: Želim se zalagati za jaku Hrvatsku u jakoj Europi